logotype

Äntligen sportlov i gemenskap!

Just nu pågår sportlovet för fullt och Frälsningsarmén är glada över att på flera håll i landet kunna erbjuda meningsfulla aktiviteter till barn och ungdomar. ”Vi hoppas på att få ge härliga upplevelser, fina minnen och en stärkt tro”, säger Rafaela Wilnerzon Thörn, barn- och ungdomspastor på Kår 393 i Stockholm.

Under vecka 7 -10 firar landet sportlov. Då många unga under pandemin känt en större isolering och mer psykisk ohälsa är det en stor lättnad att åter få erbjuda meningsfulla aktiviteter och samlingar kring tro och gemenskap. Många inom Frälsningsarméns kontaktyta har dessutom varken råd eller möjlighet att resa till fjällen eller andra rekreationer som innebär stora utgifter för familjerna.

Stockholm samlar unga från fyra kårer

Nu under vecka 9 är det mellansveriges tur att gå på sportlovsledigt. I Stockholm/östra divisionen går Frälsningsarmén samman för en gemensam aktivitetsvecka. Elisa Gallardo, ungdomsofficer på Vasakåren och Rafaela Wilnerzon Thörn, barn och ungdomspastor vid Kår 393, berättar om en stor satsning för runt 35 ungdomar med ledare från måndag till onsdag, där även Västerås och Södertälje kår finns med. De ser fram emot att få ge ungdomarna något kul på sportlovet istället för att bara vara hemma.

Lasergame, skidåkning och lovsång

— Vi vet att sporter, lekar och god mat kan föra människor samman och tror att dessa dagar kan skapa nya band bland nya vänner, säger Elisa Gallardo och berättar om programmet som pågår från förmiddag till kväll.

— På måndagen träffas vi på laserfortet Prison Island i city för lasergame och mat på restaurang, men också en stund av lovsång och bön tillsammans. På tisdag är det tävlingar, mat, lovsång och filmmys på Kår 393. Och på onsdagen ses vi i Flottsbro i Huddinge för en heldag med skidåkning. Det ska bli så kul!

Rafaela Wilnerzon Thörn, barn och ungdomspastor vid Kår 393 och Elisa Gallardo, ungdomsofficer på Vasakåren.

Viktigt återkoppla relationen med Jesus

De båda ledarna märker att ungdomarna längtar efter att få träffas och hitta på saker. De senaste åren förknippas med många besvikelser kring läger och aktiviteter som ställts in.

— Ja, vi är extremt tacksamma över att kunna träffas igen utan alla krångligheter kring restriktioner. Vi hoppas att få ge dem en härlig upplevelse och ett fint minne att se tillbaka på, säger Rafaela Wilnerzon Thörn.

Men inte bara aktiviteter står i centrum. Med lovsångsstunden hoppas man även på att få stärka ungdomarnas tro. De båda ledarna vet själva hur svårt det kan vara som ung att behålla tron utan en kristen gemenskap.

— Därför ber vi att dessa dagar ska få bli tillfällen där ungdomarna får återkoppla relationen med Jesus och bli uppmuntrade av det hopp Jesus har att ge, säger Rafaela Wilnerzon Thörn.

Öppet hus i Sundsvall

Vecka 10 firar Norrland sportlov. Ylva Petterson, kårledare i Sundsvall, berättar hur kåren under lovet ska satsa på att hålla kontakt med sina vänner i olika åldrar i närområdet.

— Vi hoppas att många barn ska hitta till våra lokaler och lära känna oss. På sportlovsfredagen klockan 12.00-15.00 har vi öppet hus på kåren i Nacksta för alla som vill komma. Det blir olika inomhusaktiviteter och vi bjuder på våfflor, berättar Ylva Petterson.

Haparanda bjuder på grilldag och gemenskap

I nordliga Haparanda laddar Frälsningsarmén också för att möta människor under vecka 10. Här erbjuds under onsdagen på grilldag med särkilt fokus på barn och familj. Under fredagen är det som vanligt innebandy för barn och unga, något som brukar rulla på under terminen. 

Daniel Lovén är kårledare och säger att syftet med träffarna är att ha skoj, umgås och bygga relationer med barn och deras föräldrar och hoppas på att få möta båda nya och gamla bekantskaper. 

— Vi är verkligen jätteglada och tacksamma för att restriktionerna släppts, det underlättar mycket i kontakten med människor och möjligheten att ordna olika samlingar. Här i Haparanda-Torneå är det också något som vi verkligen längtat efter länge, då den stängda gränsen mellan städerna/länderna påverkat arbete mycket. 

Längre ner i landet summerar flera kårer sina sportlov. I Göteborg bjöds på festligt "Sportlovsmys på Kvilletorget" under vecka 7. En väldigt lyckad dag som samlade nästan 100 barn och vuxna, enligt Lotta Lundell som är kårledare med ansvar för det sociala arbetet.

Torgträff och glad korvgrillning i regn

— Vi hade 5-kamp med hinderbana, boll i hink, skjuta mål med innebandyklubba, pilkastning, och labyrint. Vi bjöd också på tipspromenad, korv med bröd, dryck och kaffe. Så pausade vi med sångstund och delade ut ballonger. Riktigt härligt att få visa på Kristus på Hisingen! säger Lotta Lundell.

I Södra Vätterbygden bjöds det även där under vecka 7 på sportlovsaktiviteter för alla åldrar på Öxnegården. Femkamp, tipspromenad, grillad korv och varm choklad stod på schemat. En blöt men glad dag, menade arrangörerna.

— Vi hade en jättehärlig eftermiddag tillsammans med mycket gemenskap och skratt. Trots brist på snö och alldeles för mycket regn så blev vi nästan 40 personer som spenderade eftermiddagen tillsammans. Underbart! säger Maria Olausson, biträdande kårledare.

För mer information om Frälsningsarméns olika sportlovsaktiviteter, se respektive kårers hemsida.

Text: Carina Tyskbo