logotype

Till minne av Roger Larsson

Frälsningssoldaten och riksevangelisten Roger Larsson har befordrats till härligheten. En uppskattad förkunnare, hemtam över samfundsgränserna och välkänd i hela Norden, har gått hem till Herren. Frälsningsarmén, liksom hela kyrko-Sverige, minns med värme en förkunnare och medmänniska som gjorde starkt intryck genom sin profetiska gåva och helandetjänst.

Roger Larsson föddes 1935 i Bygdeå församling, Västerbottens län. Han utbildade sig inom måleri och tog examen, men valde aldrig den yrkesbanan. I stället gick han en bibelskola inom Pingströrelsen i Göteborg och blev evangelist. 1956 gick Roger Larsson in i Frälsningsarmén i Uddevalla och avgav sina soldatlöften. Senare var han verksam som ungdomssekreterare inom Frälsningsarmén i Västerbotten, med stort engagemang för barn och ungdomar. Under en period var han även engagerad och anställd i Svenska Kyrkan.

Starkt Gudsmöte blev nytt uppdrag

Under ett ungdomsläger fick Roger Larsson ett starkt och omskakande möte med Gud uppe på Kittelfjäll. Han kallades till att sprida Guds ord och rustades med såväl den profetiska som helandets gåva. Under 1980-talet fungerade han som Frälsningsarméns riksevangelist och reste runt i hela Sverige. Inledningsvis med sången som redskap, men så småningom mer och mer som förkunnare.

– Roger rörde många kårer till ett andligt uppvaknande och nytändning vad gäller evangeliet. Vi såg radikala helanden på flera platser, berättar Kjell Olausson, som nu är biträdande divisionschef, och tidigare kårledare på flera av de orter Roger Larsson besökte.

Han minns bland annat kampanjerna i Örebro och Arboga som väldigt omvälvande, men också hur förkunnelsen berörde andra församlingar och även människor utanför kyrkan. Roger Larsson var en sann ekumen med stor kärlek till Svenska Kyrkan.

– Än idag kan man se konsekvenserna av vad människor fick uppleva under de åren: En andlig längtan som fortfarande finns kvar, där man minns vad Gud kan göra - inte bara till frälsning utan också helande. I Rogers gåva låg även en träffsäkerhet kring vad människor behövde höra. Han kunde ringa och lämna en hälsning till en person i precis rätt tid, minns Kjell Olausson.

Uppskattad evangelist i hela Norden

Under 1990-talet vidgades Roger Larssons tjänst och han reste på fria kallelser även utanför Frälsningsarmén. Efterhand blev han en välkänd och mycket uppskattad förkunnare i hela Norden, framför allt i Norge och Danmark. I syfte att inspirera unga evangelister grundade han 2007 Evangelistfonden, som fram till 2021 delade ut stipendier till evangelister och organisationer. Roger Larsson såg behovet av att resa upp och stödja kårledare i att möta människor och förkunna frälsning på ett radikalt sätt.

– Detta får vi som finns kvar ta med oss – att hålla den tjänsten levande så att Guds rike får växa, säger Kjell Olausson.

Lyfte Frälsningsarmén in i karismatiken

Daniel Viklund, kårledare för Frälsningsarmén i Strängnäs och själv en ofta anlitad evangelist, talar med värme om Roger Larsson:

– Som person och förkunnare bar Roger Larsson på en sammansättning av andlig auktoritet och sårbarhet som var unik. Han lyfte utan tvekan in Frälsningsarmén på den karismatiska arenan och kunde skärpa och belysa vad som var Frälsningsarméns arv och uppmana arméfolket att återvända till troheten mot sin andliga kallelse, säger Daniel Viklund.

Redan som mycket ung möttes han och evangelisten på Frälsningsarmén i Vansbro, där Daniel Viklund fick spela under Rogers kampanjer. Det kom att bli fler tillfällen och möten.

Uppmanade ta vara på kallelseupplevelsen

– Han manade till modet att vara oss själva och att vara trogna den personliga kallelseupplevelsen. Kanske var Roger Larsson lite av en Herrens konstnärssjäl, säger han.

Ett starkt personligt minne för Daniel var under hans kyrkokantorsutbildning, när Roger höll kampanj i Svenska Kyrkan i Hjo.

– Jag satt bland åhörarna - och på en ingivelse hämtade Roger mig i bänken och tog mig till orgeln. Spontant kom det till mig att spela psalmen: ”Helige Ande låt nu ske, undret som väcker oss alla, låt Guds församling än en gång se, eld i från himmelen falla.” Det blev en oerhörd atmosfär i kyrkan, något vi aldrig glömde, varken jag eller Roger, säger Daniel Viklund.

Roger Larsson sörjs närmast av de två döttrarna samt barnbarn. Han blev 89 år.

Frälsningsarmén tackar för en viktig livsgärning och lyser frid över hans minne.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Frälsningsarmén i Uppsala