logotype

Efter konfirmationen: ”Jag vill visa alla att jag tror på Gud”

Solen tittar växelvis fram och lyser över de vita tegelbyggnaderna på Ågestagården i Farsta. Det är en av julis första dagar och här har 33 konfirmander, 14-16 år, samlats till en veckas läger. Bad, sport och kreativa aktiviteter står på schemat men det är tydligt att ungdomarna främst är här för att lära känna Gud.

– Det roligaste här är dynamiken i gruppen och forma veckan efter den. Men också att lära känna var och en som individer, säger Jennie Gallardo, huvudledare på lägret och nationell ungdomssekreterare vid Frälsningsarmén.

– Jag hoppas ungdomarna får med sig att de är älskade av en Gud som alltid kommer finnas vid deras sida resten av deras liv och att de alltid kan återkomma till det de lärde sig under konfan, tillägger Jennie.

”Bibeln är viktig för dem”

På plats finns sju ledare och för att även de med särskilda behov ska känna sig trygga finns extra personal och vissa anpassningar har gjorts.

– Vi jobbar mycket med att få ihop gruppen, att alla hittar sin plats och det är jätteviktigt att ingen hamnar utanför, påpekar Jennie.

Ungdomarna kommer från olika delar av landet och under våren har de deltagit i undervisning digitalt samt en förträff i slutet av april på pittoreska Hönö i Göteborgs skärgård.

– Det var ett väldigt fint dygn i en otrolig miljö där vi lärde känna varandra. Vi hade en ceremoni då ungdomarna fick varsin Bibel och nu när vi är här känns det som att Bibeln är viktig för dem, säger Jennie.

Påskvandring, kärleksmåltid och förlåtelse

Här på konfirmationslägret ägnas varje dag åt ett tema utifrån Frälsningsarméns lärosatser. Ungdomarna lär sig om Bibeln, omvändelse, Jesus, Gud och treenigheten med mera. Hela gårdagen ägnades åt påsken och dess uppbyggnad med påskvandring, palmsöndag och en kärleksmåltid som intogs liggande vid borden.

– Den som ville fick även fötterna tvättade av mig, säger Jennie och skrattar åt minnet.

– Vi gick igenom försoningen på korset, hur Guds son, Jesus, gav sitt liv för oss för att sona våra synder. Vi pratade mycket om förlåtelse och att när vi dömer någon så tar vi rollen av Gud. Vi kan aldrig göra oss förtjänta av hans förlåtelse men att han ger oss den är äkta kärlek, fortsätter hon mer allvarsamt.

Jennie ser framemot lördagens konfirmationshögtid på kåren Templet i Stockholm.

– Det är det häftigaste med konfa, att de får bekräfta att de vill leva med Jesus. De har själva valt att bli konfirmerade och de var väldigt taggade när de kom hit, det känns fint, säger Jennie varmt.

Porträttbild på Jennie Gallardo - i bakgrunden syns ett grönområde med ett gäng ungdomar
Det häftigaste med konfa är att de får bekräfta att de vill leva med Jesus. De har själva valt att bli konfirmerade och de var väldigt taggade när de kom hit, det känns fint, säger Jennie Gallardo.

Mötte en ”ängel” på kåren i Göteborg

Med på lägret är systrarna Anahita och Aryana, som entusiastiskt berättar om hur de av en tillfällighet kom i kontakt med Frälsningsarmén i Göteborg för många år sedan. Syskonen fick en nära relation med familjekonsulenten Birgitta Lindgren på Centrumkåren där de numera spenderar många onsdagar, fredagar och söndagar.

– Birgitta är en ängel för oss, säger tjejerna i kör.

Båda vill konfirmera sig för att få en närmre relation till Gud och de gillar att ställa frågor om tron.

– Här får man höra mycket detaljer, tycker Aryana.

– Ja, ledarna förklarar väldigt bra, och man får lära sig hur man ska leva, fyller hennes syster i.

Viktigt få välsignelse och visa att man tror på Gud

De är också glada över badstranden och volleybollplanen de haft nytta av dessa dagar men framför allt ser de fram emot lördagens högtid.

– Det betyder jättemycket att bli välsignad och man vill visa alla att man tror på Gud, understryker Aryana.

De var båda med på Frälsningsarméns Summercamp/läger för några veckor sedan.

– Där kände jag den helige Andes närvaro så starkt att jag började gråta, utbrister Anahita.

– Ja, man känner verkligen att den helige Ande är inom en, konstaterar Aryana.

Upplevelser och vänner för livet

Ruben, 16 år, är scout i Frälsningsarméns kår i Södertälje där hans farföräldrar varit frälsningssoldater. Att låta konfirmera sig var en självklarhet:

– Jag ville lära mig mer om tron som ett underlag ifall jag vill bli frälsningssoldat i kåren efter detta. Jag har lärt mig mer grundligt om vad frälsning är och min gudstro har blivit mycket starkare än den var innan, förklarar han.

Han ger en eloge till ledarskapet på lägret och är tacksam för kamraterna han gör detta tillsammans med. Han vill gärna motivera andra att göra samma sak.

– Det har varit otroligt roligt och man får upplevelser, och förhoppningsvis vänner, för livet så det är verkligen värt att konfirmera sig, säger Ruben.

Två glada ungdomar som kramar varandra - i bakgrunden syns grönska och en en sjö
"Nu har jag förstått anledningen till att läsa Bibeln också; för att lära känna Gud och på så sätt även mig själv, säger Kelly-Li", här med bästisen Klara.

”Nu förstår jag varför man ska läsa Bibeln”

Femtonåriga Kelly-Li är officersbarn och tillhör Centrumkåren i Göteborg. Efter flytten till västkusten för några år sedan lärde hon känna grannen Klara som snabbt blev en god vän och som nu hakat på konfirmationsäventyret. Kelly-Li har sett framemot att få hänga med fler kristna i hennes egen ålder och få fördjupa sig i Bibeln.

– Det är bra undervisning och nu har jag förstått anledningen till att läsa Bibeln också; för att lära känna Gud och på så sätt även mig själv, säger Kelly-Li.

– Jag kunde inte så mycket om Gud och har typ aldrig läst Bibeln förut, men jag har lärt mig hur man hittar i Bibeln, om den helige Ande och en massa annat, säger Klara.

”Vill ta emot mer av Jesus och känna av den helige Ande”

Än är det några dagar kvar av lägret.

– Jag hoppas få ta emot mer av Jesus och få känna av den helige Ande, säger Kelly-Li.

– Och jag vill lära mig ännu mer om Gud och Bibeln, säger Klara.

Jennie gläds över att deltagarna börjat komma djupare i samtal och förbön.

– Men vi har haft mycket roligt också med bad, lek och skratt, säger hon.

I höst väntar en helg med efterträff i Västerås för att återknyta kontakten med kompisarna, samtala kring tron och lärdomarna från konfan och få värdefulla nycklar för vardagslivet.

Text och foto: Teresia Jansson