logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Guds plan – skrämmande och spännande

Under en gudstjänst när det erbjöds förbön för de med officerstankar började Elisa Gallardos hjärta att dunka. Hon hade inte haft några sådana planer men nu i efterhand kan hon se hur Gud har förberett henne inför framtiden som känns både läskig och spännande på samma gång, tycker hon.

Gudstron har alltid funnits där för Elisa Gallardo som växte upp i ett frikyrkligt hem med en far som var pastor. Hon gick även på en kristen friskola i Helsingborg. Elisa minns att hon tog emot Jesus på ett läger när hon var i nioårsåldern.

- Det var en enkel inbjudan men jag kände mig uppfylld och varm och hur Gud kom in i mitt liv, berättar hon.

- Men det har alltid varit en självklarhet för mig att Gud älskar mig och jag honom, en trygghet i livet som jag har lutat mig emot, fortsätter hon.

Elisas föräldrar har sitt ursprung i Frälsningsarmén och när Elisa skulle börja i åttonde klass flyttade familjen till Linköping där de anslöt till kåren. Elisa och hennes syskon började då i den kommunala skolan. Det blev en viss omställning att ha klasskamrater som inte delade den kristna tron men efter en tid kom Elisa att uppskatta det och hon delade gärna med sig av den delen till vännerna.

”Det var en stark stund och ett ställningstagande”

Sommaren före gymnasiet var Elisa på ett europeiskt ungdomsläger i Tyskland som Frälsningsarmén anordnade. Detta var för 4,5 år sedan. Under det sista kvällsmötet blev de som bar på en önskan att bli frälsningsofficerare inbjudna att komma upp på scenen för att få förbön. Elisa hade aldrig haft några sådana tankar och hon hade varit lite ofokuserad under predikan men när detta kom på tal kände hon hur det plötsligt började banka hårt i hjärtat. Hennes far som var ledare var där och hon frågade honom om råd. Han tyckte att Elisa skulle gå upp där och ge ett löfte till Gud om att överlåta sitt liv och sin framtid till honom.

- Det var en stark stund och ett ställningstagande då jag lovade Gud att jag skulle gå på hans väg, säger Elisa.

- Och efteråt har jag märkt att allt jag gör och har gjort har varit förberedelser inför officersrollen, fortsätter hon.

Musiken, dansen och förbön

Exempelvis så hade hon valt musikinriktning i gymnasiet även om hon inte hade för avsikt att jobba i musikbranschen. Hon lärde sig också att dansa. Elisa kom att få ledarroller på läger, hålla i dansworkshops och vara förebedjare. Det här året har hon gått på församlingen Hillsongs bibelskola i Göteborg där det dessutom finns ett dansteam.

- Bibeln talar ju om att använda hela kroppen till att prisa Gud så på så sätt har jag fått använda dansen inför Gud, menar hon.

- Det här året har utvecklat min tro och styrkt mina bibelkunskaper och det här med bön har verkligen lossnat enormt. Förr vågade jag inte be högt men jag har insett att jag har en gåva när det gäller att be och profetera över människor och jag har verkligen en passion för det, fortsätter Elisa.

Till exempel så kan hon få en stark förnimmelse i olika sammanhang om att hon ska be för en specifik person. Exempelvis när hon var förebedjare under Frälsningsarméns kongress i Stockholm i våras. Vid något tillfälle när hon kände maningen att gå fram till en viss person som hon bad för så talade den om att det var precis vad den behövde.

Frälsningsarméns bibelskola i New York

Under bibelskoleåret har Elisa även fått tungotalet som gåva när en kille bad för henne. Det var en positivt omtumlande upplevelse som fick henne att brista i gråt. Då bibelskolan är på halvtid så arbetar Elisa deltid på Centrumkåren i Göteborg som barn- och ungdomskonsulent, en tjänst som går ut den sista december. Passande nog så har Elisa blivit antagen till Frälsningsarméns bibelskola i New York som börjar i januari, och den har dessutom fokus på dans, teater och andra kreativa uttryckssätt.

- Det känns jättespännande och jag ser detta som Guds ledning eftersom jag inte har något arbete i vår. Det här blir en bra förberedelse inför Officerskolan, säger hon.

”Var skulle jag vara och hur skulle jag klara mig utan Gud?”

Elisa Gallardo

Den har hon nämligen blivit antagen till och börjar på efter sommaren. Elisa längtar efter att få leda en församling och se människor bli frälsta. Kanske kan hon tillföra något nytt genom att exempelvis dans kan bli en del av en gudstjänst och hon vill sätta stor fokus på tillbedjan. Framtiden känns spännande, tycker Elisa, men också lite skrämmande eftersom det är så mycket nytt. På så vis går hon utanför sin trygghetszon och trots allt så är hon endast 20 år gammal.

- Men jag har ju gått in för att växa och då måste man pusha sig själv även om det känns lite obehagligt. Jag ser framemot att utvecklas inom dansen, min tro och mina bibelkunskaper men också som person och ledare, säger Elisa.

- Gud har lett mig så tydligt och har jag det tungt så tar jag en stund med honom. Var skulle jag vara och hur skulle jag klara mig utan Gud?, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.