logotype

"Viktigt fortsätta vara en trygg plats i dessa tider"

Frälsningsarmén fortsätter hjälpa dem som har det svårt, även i dessa dagar med restriktioner kring corona. På ett flertal platser runtom i Sverige möter vi hjälpsökande som söker stöd i form av samtal eller en matkasse. En del aktiviteter ändras eller flyttas utomhus. Behovet av att prata och ha gemenskap är märkbart på flera håll.

I tider av oro och ofrivillig isolering kan kyrkor och församlingar fylla en extra viktig funktion. Dels som en trygg punkt som erbjuder gemenskap och möjlighet att vädra tankar och känslor. Om inte annat så över telefon. Och hos en hel del människor har corona-pandemin tunnat ut den redan tunna plånboken mer än vanligt.

Riktlinjer

Frälsningsarmén centralt går ut med riktlinjer till kårledare och verksamhetsansvariga om hur man kan dämpa människors rädslor, omstrukturera rutinerna och hjälpa behövande på bästa sätt. Alla uppmanas att särskilt värna om den äldre generationen genom att ta kontakt och erbjuda ett lyssnande öra och hjälp med inköp och ärenden. Likaså att följa specifika riktlinjer för hanteringen av pengar vid handling för att främja säkerhet och trygghet.

Matkassar och stöttande samtal

På kåren i Borås delar man i vanlig ordning ut matkassar till dem som lever på marginalen. Innehållet i påsarna beror på vad som skänkts av butiker i omnejden och den som behöver kan nu få matkassen, eller kassarna om man är flera, levererad till dörren.

- Det gäller utsatta familjer men också äldre som har svårt att komma ut, de med psykisk ohälsa som sitter ensamma och isolerade hemma och de som är sjuka, säger Mathias Blomberg, kårledare med ansvar för det sociala arbetet.

- Många är oroliga för smittan och då försöker vi prata hopp och liv och om vår tro på Gud, fortsätter han.

Kåren välkomnar frukt och torrvaror samt pengar för ändamålet. Några andra kårer samlar också in pengar i dessa tider för att kunna hjälpa de utsatta med deras behov. I Ystad finns hemlagad soppa och bröd för avhämtning på tisdagar och torsdagar och vid behov kan man få det hemkört.

”Vår devis är att alltid ha en öppen dörr”

I Kristinehamn uppmanar kårledare Sara Törnå den som lider av oro att ta kontakt för att få samtala med en medmänniska. På den lilla orten känner alla någon som är berörd av den ekonomiska nedgången. Företag har permitterat folk och butiker och restauranger går dåligt.

- Människor undrar över vad som händer i samhället och när det ska återgå till det normal igen, säger Sara Törnå.

Än har inte smittan brett ut sig där och vissa av Frälsningsarméns verksamheter är fortfarande igång men på annat sätt. Dock inte de som är specifikt avsedda för den äldre generationen. Soppköket på onsdagar håller öppet som vanligt till skillnad mot många andra sociala institutioner och kyrkor i närheten.

- Det är otroligt uppskattat och folk tackar för att vi tar emot dem. Det betyder jättemycket för dem som är svagast, säger Sara Törnå.

- Vår devis är att alltid ha en öppen dörr och till vårt café kommer en del äldre också som säger att de inte klarar av att vara hemma, fortsätter hon.

EU-migranter i Göteborg

På EU-centret Famnen i Göteborg vistas EU-migranter dagligen men istället för att träffas på kåren Haga Mölndal samarbetar man nu med Räddningsmissionen och håller till i deras lokaler. Och bara några personer åt gången får komma innanför dörrarna och ta emot den hjälp de behöver. De duschar, tvättar och äter lunch och sen får de lämna plats för nästa grupp.

- I början av corona-krisen var de stressiga och frågvisa men vi pratar med dem varje dag och informerar dem om läget så nu de har lugnat sig, säger Christel Aronsson, verksamhetsansvarig för Famnen.

- Folk håller avstånd och ger inte pengar till dem som tigger men EU-migranterna har de ändå bättre här för i Rumänien hade de inte fått någonting då man inte ens får gå utomhus, fortsätter hon.

EU-centret Famnen i Göteborg tar emot EU-migranter dagligen där de får duscha, tvätta, äta mat och lära sig om hälsa och kropp. I Corona-tider är personalen mer ute på stan och möter målgruppen. Christel Aronsson är verksamhetschef – till höger i bild tillsammans med Elvira från Rumänien. Till vänster eu-migranter samlade på Järntorget i Göteborg.

Förberedda om de insjuknar i covid-19

Målgruppen bor på härbärget Station Nord som också drivs i samarbete med Räddningsmissionen och nu har man avsatt en halv av två våningar åt dem som insjuknar i Covid-19. Där finns ett lager med livsmedel samt mikrovågsugn och vattenkokare. Än så länge har ingen drabbats även om det förmodligen bara är en tidsfråga. I vanliga fall kommer representanter från sjukvården och behandlar och föreläser för EU-migranterna men inte i det rådande läget. Däremot är Christel Aronsson med kollegor ute på stan mer än annars.

- Det är ganska dött på gatorna men vår målgrupp är framme. Vi bjuder på kaffe och pratar med människor och har med oss en tolk, säger Christel Aronsson.

Till själva kåren i Haga Mölndal kommer en hel del ensamma mammor som är ängsliga kring vem som ska ta hand om deras barn om de själva blir sjuka.

Mycket utomhusaktiviteter

En del verksamheter har valt att förlägga sina aktiviteter utomhus för att minska risken för smittspridning. SALOME-projektet riktar sig till dem som drabbats av Alzheimers/demens och i Alingsås ersätter man nu besöken på äldreboenden med promenader. På kåren i Hällnäs blir det också promenad men även våfflor och kaffe som kokas över öppen eld. Detta istället för gemenskap i caféet. Lekarna för den yngre generationen flyttas också ut från lokalerna.

- Barnen behöver extra mycket trygghet i dessa tider så vi kommer fortsätta med de grupperna, säger Elsa Hägglund, kåransvarig.

- Det är viktigt att vi fortsätter att vara en trygg plats dit människor kan komma med sin oro och dela gemenskap, fortsätter hon.

På kåren i Hällnäs har man flyttat ut en hel del aktiviteter, särskilt de för barn, under Corona-krisen. Det blir lekar, grillning och kaffe kokat på eldstad i snön.

Bön och gudstjänster på internet

Flera församlingar understryker också bönens betydelse under krisen och på flera håll runtom i landet sänds gudstjänster och ibland andakter och bönesamlingar på webben. I nuläget i Stockholm, Göteborg, Halmstad och Jönköping. Kåren i Lidköping bjuder in till gemensam bön men då på distans en halvtimme varje kväll. På hemsidan finns en mall för dessa tillfällen med uppmaningen att be för de som drabbats av corona-viruset och deras anhöriga, sjukvårdspersonal, beslutsfattare och myndigheter, de som är ensamma på grund av isolering och så vidare.

Bön stillar oro och rädsla

I Haparanda står daglig bön för vårt land och övriga världen på agendan och till kåren välkomnas även den som har behov av stöttning oavsett om det är materiellt eller själsligt. Helen Bergh, kårledare i Gävle, skriver i ett inlägg: ”En nyfrälst kille kom till bönen i torsdags och var full av rädsla för Corona-viruset. Vi fick be för honom och han gick därifrån fylld av frid och kärlek till Jesus. Han vittnar om att det fortfarande håller.”

Vidare beskriver hon en kvinna som jobbar på en vårdcentral där stämningen är upptrissad på grund av läget men när hon kom till kårens gudstjänst blev hon full av frid och tackade för att man inte slagit igen verksamheten helt.

Text: Teresia Jansson