logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

”Genom lovsången hålls relationen med Gud varm”

Guri Nilsson har alltid haft en tro på Gud och den har genom åren vuxit sig allt starkare. Under många år har hon arbetat med sång och musik inom Frälsningsarmén. "Jag vill föra människor nära Gud så att de får känna sig älskade på det sätt jag har fått känna".

Växte upp i Norge

Guri växte upp inom Frälsningsarmén i Norge med föräldrar som var soldater och hon blev själv juniorsoldat vid sju års ålder. Guri lärde sig spela piano och blåsinstrumentet euphonium och blev tidigt använd inom musiken i kåren. Hon nämner att hon i 14-15-årsåldern började fundera mer kring sin tro.

- Jag kom fram till att jag tror på detta! När jag fyllde 16 blev jag frälsningssoldat och tog det på högsta allvar. Jag ville tjäna Gud, säger hon.

"Den dagen blev jag blev pånyttfödd"

Hon läste Bibeln allt oftare och när hon träffade sin blivande make Åke, började hon längta efter en mer levande gudsrelation eftersom hon såg att han hade något djupare inom sig, något hon även kände av hos en del andra kristna hon träffade på. Hon minns speciellt ett tillfälle när hon var i en kyrka och gästpredikanten frågade om någon ville komma fram och möta Jesus. Guri gick fram och fick förbön.

- Jag fick en otrolig upplevelse av kärlek, kraft och värme och jag föll mjukt till marken. Den dagen blev jag pånyttfödd på något vis, som om jag gav hela mig till Gud, och efteråt hade jag en ännu större längtan efter att vara i Guds tjänst inom sång och musik, berättar hon.

Flyttade till Sverige och Uppsala

I början av 90-talet flyttade hon med sin familj till Sverige och Uppsala på grund av makens arbete. När de besökte kåren där blev Guri tagen av stämningen. Hon kände att det var ett bönens hus där forna tiders väckelse satt i väggarna. De bestämde sig för att de ville vara en del av den kåren och inom Guri växte sig en visshet om att hon skulle bli använd av Gud allt starkare.

- Jag kände att jag hade en kallelse från Gud att i framtiden vara med och bygga Guds rike, men jag visste inte hur, säger hon.

Började arbeta som musiklärare

Guri utbildade sig på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och började arbeta som musiklärare. Men hon involverade sig även i kyrkans musikliv. Hon startade en kör och under de följande åren utvecklades kåren mycket på det området.

Startade musikalisk barnverksamhet

År 1999 kände hon en speciell kallelse från Gud att gå in i kårens arbete och började arbeta som ungdomsinstruktör där hon startade musikalisk barnverksamhet. Hon nämner att de i kåren fick en vision från Gud som de kallade "Rulltrappan" där de ville skapa mötesplatser för människor från noll år och uppåt. Baby- och småbarnssång, barnkör och ungdomsgrupp blev en stor del av hennes vardag under sju års tid. De senaste tio åren han hon kombinerat musikläraryrket med en deltidstjänst på kåren i Uppsala.

Ny tjänst i Frälsningsarmén

I våras blev hon erbjuden en tjänst som metodstödjare inom musiken på Frälsningsarméns högkvarter och den tjänsten påbörjade hon i slutet av augusti.

- Det känns jättespännande men jag känner mig inte som någon expert utan ber varje dag att Gud ska hjälpa mig att göra det han vill att jag ska göra, säger Guri.

”Häftigt att Gud har en sådan humor”

Guri Nilsson

I början tvekade hon angående tjänsten eftersom hon inte var säker på om hon var redo för att ta sig an den. I samma veva skaffade hennes familj en ny bil och på registreringsskylten satt siffrorna 876. Guri nämner att hon arbetat åtta år på en skola, sju på en annan och nu hade hon arbetat sex år på den tredje. Hon kände det som att Gud försökte säga henne något genom detta.

- Det var som att Gud sade till mig att jag nu varit så många år på de skolorna och att nu var det dags att gå vidare. Det är häftigt att Gud har en sådan humor!, utbrister hon.

Predikanten talade ut saker om hennes framtid

En kväll blev hon bjuden på middag hemma hos predikanten Roger Larsson som inte hade någon aning om Guris vånda angående tjänsten och mot slutet av kvällen lade han händerna på henne och sa: "Gud ska ta bort den gamla, tunga, grå manteln och ge dig en ny, skinande, vit och ren mantel."

Guri blev väldigt uppmuntrad och kontaktade honom i efterhand och berättade hur allt låg till och då sade han att hon nu skulle ut på nya äventyr och så talade han ut saker om hennes framtid.

Brinner för lovsången

Guri skriver egna lovsånger och körsånger och reser runt i Sverige och har inspirationshelger för körer. Hon påpekar att den gamla musikskatten är viktig men att den tål att utvecklas och hon vill bidra till att Frälsningsarméns kårer får sin musik och sång att blomstra.

På onsdagkvällar samlar hon människor som sjunger tillsammans och berättar om vad Gud har gjort i deras liv. Hon nämner en tjej som kom till en sådan kväll nyligen. Hon var väldigt tung och ledsen men när hon gick därifrån kände hon sig mycket lättare till mods.

- Jag brinner för lovsången och jag vill hjälpa människor att lyfta blicken, att släppa problemen, då kan Gud göra det omöjliga möjligt. Han kan tala till oss genom sången och tillbedjan, säger hon.

Upplevde Guds frid i mötet i skogen

Guri beskriver sig själv som lite barnslig och impulsiv i sin gudstro och berättar om en händelse nyligen när hon tog en promenad i skogen. Hon var väldigt trött och hon övermannades av en så tung känsla att hon började gråta. När hon såg sig omkring var det som om träden bredde ut sig som en stor kupol över henne, ungefär som om hon stod i en katedral. Plötsligt prasslade det till och en ekorre hoppade fram och satte sig på en gren i närheten.

- Den satt och tittade mig rakt in i ögonen i ungefär två minuter. Det var som om tiden stod stilla och som om den sa till mig att han såg mig och att det var okej att jag grät. Jag blev så uppfylld av frid och det kändes som om Gud såg mig, säger hon.

Många människors ensamhet

Guri talar om bön och lovsång som en livsstil. När hon kör bil, åker tåg eller håller på med hushållssysslor så samtalar hon med Gud och sjunger eller lyssnar på lovsång. På så sätt känner hon sig aldrig ensam och hon nämner att just ensamhet är något hon tror många människor i vårt land lider av, delvis för att så stor tid av våra liv utspelar sig på internet där allt verkar vara så glatt och lyckligt. Och just därför påpekar hon vikten av att ha dörrarna till kyrkan öppna. Det har de bokstavligen i kåren i Uppsala så att lovsången hörs ut på gatan.

Till dig som är nyfiken på Gud men inte tror

Och till den som ännu inte har en tro på Gud men känner sig nyfiken så har hon några tips att ge:

- Våga ta kontakt med en församling där det finns lovsång och våga tro att det finns någon som skapat dig och älskar dig. Börja söka Gud och be en bön. Du kan säga: "Jag vet inte om jag tror på dig men jag skulle vilja göra det."

- Gud väntar på att du ska komma till honom. Han ser dig och har en plan för ditt liv och han vill att du ska komma in i fullkomligheten. Och när man har Gud blir livet så mycket roligare, avslutar Guri.

Text och foto: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.