logotype

Händerna var blåfrusna och ansiktet vindpinat. Det märktes tydligt att Stefan levde sitt liv ute på gatan. Han brukade komma till Frälsningsarméns café. Nu ville han tacka. Han räckte fram sin stora, skrovliga hand.

”Jag hade inte orkat en dag till utan er på Frälsis...”

Jag tänker på Stefans ord ibland: om att orka en dag till.

För den som lever i akut hemlöshet är varje dag en kamp. Den kalla vintern har gjort kampen ännu tuffare. En paus kan betyda mycket för den som kämpar.

En natt på ett akutboende med en stabil frukost. Ett varmt mål mat. En kopp nybryggt kaffe. En dusch och lite rena underkläder. Eller kanske rentav ett par varma och täta kängor. Bara att få komma in i värmen gör stor skillnad för den som fryser.

Frälsningsarmén hjälper människor i akut hemlöshet. De som lever sina liv under broar, på gator, i trappuppgångar och i källarförråd. Vårt mål är alltid långsiktigt: att människor ska få hjälp att komma ut ur hemlöshet och missbruk. Vi kämpar för upprättade liv.

Men det börjar inte där. Så tills tiden är mogen hjälper vi Stefan och andra att orka – en dag i taget.

Ge en gåva

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Visste du att...

...psykisk ohälsa, beroende och låg eller ingen inkomst är de främsta faktorerna som bidrar till akut eller tillfällig hemlöshet.

Källa: Socialstyrelsen

Frälsningsarmén i Södertälje hjälper hemlösa och förebygger hemlöshet

Under den gångna vintern har Frälsningsarmén i Södertälje förstärkt hjälpen till personer i hemlöshet. Fler än vanligt har fått ta emot vinterkläder och varma kängor till exempel.

– Många har kommit med trasiga sulor, vilket gör att vatten och snö rinner rätt in i skorna. Det värmer i hjärtat när någon tar på sig ett par hela kängor och sedan spricker upp i ett leende, säger kårledaren Leif Öberg.

Det senaste halvåret har Frälsningsarmén i Södertälje dessutom mött allt fler som riskerar att vräkas och hamna i hemlöshet. Fattigpensionärer och ensamstående föräldrar med barn är mest utsatta. Många av de drabbade saknar såväl ekonomisk buffert som sociala nätverk.

– För den som redan är sårbar behövs inte särskilt mycket för att hela livet ska slås omkull, konstaterar Leif Öberg.

Kåren i Södertälje brukar bland annat förhandla med hyresvärdar åt de personer som riskerar att vräkas och hamna på gatan. Man har även tät kontakt med Socialtjänsten och lämnar rekommendationer på lämpliga lösningar, vilket har gett stor effekt. Flera gånger har Leif Öberg och hans medarbetare förhindrat vräkningar. Arbetet är på liv och död, menar han.

– Den som blir hemlös i den kyla som varit under vintern riskerar på riktigt livet. Så självklart vill vi vara med och förebygga hemlöshet och ta strid för alla människors rätt till en bostad.

Cancersjuk 80-åring räddades från att kastas ut i vinterkylan

Frun hade skött alla räkningar – men hon dog hastigt. Och själv var han sjuk i cancer. När han skrevs ut från onkologen mitt i vintern hade han blivit vräkt, på grund av obetalda hyror. Nu var han hänvisad till gatan. Men han grep ett sista halmstrå, genom att knacka på dörren till Frälsningsarméns natthärbärge på Klippangården i Sundsvall.

Egentligen tar härbärget i Sundsvall enbart emot människor över natten. Dagtid är boendet stängt. Men här fanns ömmande skäl, som gjorde att Frälsningsarméns medarbetare ändå ordnade en plats i värmen för den cancersjuke mannen.

– Vi vill aldrig säga nej till människor som riskerar att kastas ut i snön, och än mindre om någon dessutom är svårt sjuk i cancer. Då får vi helt enkelt hoppas på att någon betalar för vistelsen, säger Anders Fagerblom, biträdande verksamhetschef på Klippangården.

Ny rapport: Tusentals barn drabbade av hemlöshet

I Socialstyrelsens senaste hemlöshetsundersökning konstaterar myndigheten att 1 832 barn bor med sina föräldrar i akuta eller tillfälliga boendelösningar. Och fler än 9 400 barn (!) har minst en förälder som lever i någon form av hemlöshet. Enligt Kronofogdens statistik genomfördes dessutom 674 vräkningar med barn inblandade under 2023 – en ökning med hela 25 procent jämfört med året innan.

– Vi ser med förskräckelse på situationen för de barn som lever i osäkerhet och ångest kring sitt boende eller oro för en förälder på gatan. Det är ett tydligt brott mot Barnkonventionen, säger Per-Johan Fernström, verksamhetsutvecklare på Frälsningsarmén.

Hjälp en person i hemlöshet

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805