logotype

De hade kämpat i flera år. Hon var långtidssjukskriven, med svår värk i kroppen. Han tog alla extrapass han kunde för att försörja familjen. Till slut orkade han inte mer, och hamnade i en djup depression. Med tre hungriga barn blev den ekonomiska situationen snart akut.

Tomas och Sara skämdes när de kom till Frälsningsarméns lokala kår för att söka hjälp. De hade ju alltid klarat sig. Men när beslutet om Tomas sjukpenning dröjde höll hela lasset på att stjälpa. Att leva på en persons sjukpenning gick helt enkelt inte. Så nu behövde de akut hjälp.

En del hjälpsökande har nötts ner långsamt. Höjda hyror och höga matpriser driver allt fler mot ruinens brant. Andra har drabbats av en akut händelse i livet, och klarar inte omställningen. Som Tomas och Sara.

Frälsningsarméns kårer hjälper människor i akut nöd. Men den akuta hjälpen syftar dessutom framåt. Den ger oss möjlighet att långsiktigt laga de liv som av någon anledning har kraschat. Vårt mål är alltid upprättade liv. Och vi vet att det är möjligt.

Kan du hjälpa oss att laga ytterligare något kraschat liv? Din gåva gör stor skillnad för en utsatt medmänniska.

Ge en gåva

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

”Försäkringskassan har haft 15 månaders handläggningstid i vissa fall. Då är det inte så konstigt att människor hamnar i trångmål. ”

Helen Lidman, ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm.

Frälsningsarmén finns där – när livet kraschar!

Frälsningsarméns många kårer möter dagligen människor i svår utsatthet. När livet kraschar eller välfärdsystemen krackelerar finns vi där – för att hjälpa, trösta och vägleda. Just nu söker många människor vår hjälp. Din gåva gör att vi fortsatt kan vara en utsträckt hand till medmänniskor i nöd.

Söndersparkad barnvagn ledde till matkris för trebarnsmamman Josefin

Josefin brukade klara sig nätt och jämnt varje månad. Som ensamstående mamma med tre små barn var hon van vid att vända på varje krona. Men när en berusad person sparkade sönder hennes barnvagn uppstod akuta problem. För att klara livspusslet valde Josefin att laga barnvagnen för månadens sista slantar. Men då hade hon inga pengar kvar till mat.

– När Josefin kom till oss var situationen akut. Både hon och barnen var hungriga. Genom att hjälpa henne med mat ett par veckor, så klarade hon sig genom den akuta krisen, berättar Karin Hansson Lindgren på Södra Vätterbygdens kår i Jönköping.

Fredrik blev sjuk – hade inte råd med mediciner och el till hjärtmaskinen

Plötsligt en dag slogs flera av Fredriks organ ut, och han blev akut multisjuk. När sjukersättningen dröjde fick han snart fler problem. Fredrik var van vid att hjälpa andra. Nu var det han som behövde hjälp. Han hade inte ens pengar till mat och mediciner – eller till elen som hans nya hjärtmaskin krävde. Samtidigt hade han ett barn att försörja. Skammen var stor när Fredrik hörde av sig till Frälsningsarmén i Nässjö. Genom ett samarbete med en annan aktör kunde kåren hjälpa Fredrik att få näsan ovanför vattenytan.

– Vi på Frälsningsarmén kunde bland annat hjälpa Fredrik med pengar till mat och mediciner. Men kanske lika viktigt var att vi fick klä av honom all skam och i stället ge honom lite mänsklig värdighet i hans utsatta situation, berättar kårledaren Maria Olausson.

”Nyligen hjälpte vi en kvinna som inte hade ätit på fyra dagar – eftersom hon hade gett den enda mat hon hade till sin dotter. ”

Maria Olausson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö.

Visste du att...

...mer än varannan ensamstående förälder med barn är orolig för familjens försörjning. Fyra av tio ensamstående föräldrar med låg inkomst har tvingats låna pengar för att klara sina grundläggande utgifter.

Källa: Sifo på uppdrag av Rädda barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen

Höjda hyror – och fortsatt höjda matpriser

För den som bor i en hyresrätt höjs hyran i år med i genomsnitt 5 procent. Även matpriserna fortsätter att stiga – och förväntas stiga ytterligare under våren. För utsatta grupper, som länge levt på marginalen, slår prishöjningar på boende och mat hårt mot privatekonomin. Vid det här laget har många dessutom tömt ut alla eventuella buffertar. Frälsningsarmén räknar därför med att fler kommer hamna i utsatthet under året.

Källa: Hem & Hyra, Matpriskollen

Hjälp en person i utsatthet