logotype

I 158 år har Frälsningsarmén spridit glädje och hopp till de mest utsatta inför julen. Barn i utanförskap. Personer i missbruk och hemlöshet. Ensamma äldre. Våldsutsatta kvinnor. Och många andra.

Just nu möter vi många föräldrar i Marias situation – ensamstående föräldrar som knappt klarar av att ställa fram mat på bordet, än mindre köpa julklappar till sina barn.

Nöden är stor och vi vill hjälpa så många vi någonsin kan. Men då behöver vi din hjälp. Varje julgåva omvandlas till matkassar, presentkort, jultallrikar, julklappar och varm gemenskap för de mest utsatta. Och mer än så. Din och min omtanke gör att hoppet vaknar till liv igen.

Har du möjlighet att hjälpa en medmänniska i utsatthet att få uppleva en bättre jul? Tack för din julgåva och Gud välsigne dig!

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Så sprider vi hopp och glädje inför julen

Med din hjälp kan vi se till att även de mest utsatta får uppleva en bättre jul. 

En mamma kramar om sin dotter bredvid en julgran, en kasse mat står vid deras sida.

Julglädje för mammor och barn

Veckan före jul firar mammor, barn och personal en ordentlig julfest på Skogsbo. Julmat, tomte, godis och julevangeliet är några av ingredienserna. Både mammor och barn får dessutom någon julklapp som de själva har önskat sig. Skogsbo är ett av Frälsningsarméns skyddade boenden för kvinnor och barn. De flesta av gästerna bär på traumatiska upplevelser från tidigare relationer.

– För många av kvinnorna blir det här den första julen utan alkohol och våld. För barnen blir det första julen som de inte behöver vara rädda och skydda sina syskon. De får se mamma glad och avslappnad och kan njuta av att fira jul i lugn och ro, förklarar verksamhetschef Helena Andersson.

– Att få se glädjen i ögonen på mammorna och barnen är väldigt speciellt. Vi firar en jul i glädje, precis så som alla tänker att julen ska vara, men som våra gäster aldrig har upplevt den. 

Visste du att ...

...äldre personer över 75 år är en av de grupper som oftast upplever ofrivillig ensamhet. Var tionde person i den gruppen känner att ensamheten påverkar deras mående negativt. I samband med julen förstärks ofta känslan av ensamhet.

Källa: Socialstyrelsen

Värmande julklappar till personer i hemlöshet

En stickad mössa eller ett par vantar. Gästerna på Frälsningsarméns sociala
center brukar få en värmande julklapp. Glädjen över gåvan är ofta stor. Och den kommer väl till pass under de kalla vintermånaderna. Samtidigt sörjer många att de inte kan uppvakta sina barn och barnbarn under julen. Det finns en sorg över att livet är som det är och att de inte kan köpa någon
julklapp till de sina, berättar Bodil Nilsson, verksamhetschef på Sociala centret.

– Många tänker nog inte på att personer i missbruk och hemlöshet ofta har barn och barnbarn. Men i juletid blir de påminda om sin otillräcklighet i relation till familjen.

När Sociala centret får in leksaker brukar de därför förmedla dem till gästerna, så att de får känna glädjen över att kunna ge en julklapp till ett barn eller barnbarn.

Vackert julbord viktigt för värdigheten

Varje vecka bjuder Frälsningsarméns centrumkår i Göteborg in till dukat bord för ensamstående mammor och deras barn. Strax före jul bjuds alla på ett hemlagat julbord. Dans kring granen, besök av tomten och utdelning av julklappar till stora och små bidrar till julkänslan.

– De här mammorna kommer ofta från trasiga relationer och jobbiga situationer. Vi har blivit deras familj och vill ge både dem och barnen en paus från utsattheten, säger Birgitta Lindgren, ansvarig för kvinnoarbetet på kåren.

Många av kvinnorna brukar säga att julbordet på kåren är deras riktiga julafton. Birgitta Lindgren berättar att en fin juldukning – med blommor, ljus och juldekorationer – är viktigt.

– Vi lägger stor vikt vid detaljerna, så att mammorna verkligen ska känna sig respekterade och hemma. Vi vill att de ska få behålla sin värdighet, för den är kanske det enda de har kvar. 

Tänd ett hopp - ge din julgåva nu

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805