logotype

Ågesta folkhögskola - bästa läget i stan

Strax utanför Farsta i södra Stockholm inte långt från storstadens puls ligger Ågesta folkhögskola, vackert belägen vid sjön Magelungen och Ågesta friluftsområde. Stadens brus är som borta och platsen ger både elever och personal en avslappnad miljö och den arbetsro de behöver. Och skolan har rustat för framtiden med en modern IT-miljö.

Modern IT-miljö

Utöver en ombyggnation av lokalerna på Ågesta folkhögskola så satsas det även på IT-miljön för att rusta för framtiden. En första åtgärd blev att börja arbetet med att dra en fiberkabel ut till Ågesta, ett arbete som blev klart till hösten.

All annonsering sker i sociala medier

IT-satsningen innebär inte bara en förstärkning av infrastrukturen, det handlar också om att ha nytt innehåll på webben och sociala kanaler och att ha nya arbetsmetoder i pedagogiken och ad¬ministrationen. I januari 2016 lanserades den nya hemsidan och skolans aktiviteter och närvaro på Facebook, Instagram och på skolans egen Youtube-kanal.

— Vår satsning på sociala medier och att vi får en helt ny plattform att jobba med är en satsning som varit lyckosam, säger Thomas Swenson, rektor på Ågesta folkhögskola. I princip så har vi slutat annonsera i traditionella medier och kör nu all annonsering på Facebook och sociala medier. Så detta är en viktig milstolpe, som ligger rätt i tiden.

Moderna verktyg och hjälpmedel

—Vår satsning kommer helt enkelt att skapa en modern skola. Vi får moderna verktyg och hjälpmedel. Alla lärarna och pedagogerna har redan fått nya Chromebooksdatorer med SchoolSoft. Nästa steg är att SAS-linjen, svenska som andra språk, ska få en klassuppsättning Chromebooks, fortsätter Thomas.

— Och så använder vi Google Apps for Education, med massa funktionella applikationer och program som delas mellan elever och lärare, säger Jonas Nöjd, ekonomichef på Ågesta folkhögskola. Vi har även integrerat detta i administrationen. Där ligger vi i framkant, som en av de första folkhögskolorna som kör med det här konceptet.

Google Chromebooks och SchoolSoft

Google Chromebooks är billiga datorer av olika märken, anpassade för Googles operativsystem och de är byggda för att ha det mesta av innehållet molnbaserat, det vill säga på en av Googles servrar. De har ingen stor hårddisk och kräver inte längre tid att starta än vad en läsplatta gör. Datorerna behöver inte vara personliga, utan användarna loggar in på sitt Googlekonto och kommer på så vis åt alla sina dokument och program. SchoolSoft är ett webbaserat redskap framtaget för skolor, allt från förskolor till Komvux. Det kan användas för pedagogik, administration och kommunikation mellan personal, elever och föräldrar.

En resurs för Frälsningsarmén

— Man kan säga att Frälsningsarmén får en samlad utbildningsenhet här på Ågesta, säger Thomas Swenson. Här kommer det finnas allt från officersutbildning till allmän linje och många linjer däremellan. Det blir en samlad skola, vilket jag tycker är positivt och vi får en samlad bild över verksamheten. Vi vill att Ågesta ska bli Frälsningsarméns utbildningscentrum och att Frälsningsarmén ska se oss som en resurs.

Bibelskola på distans

Bibelskolan på distans är ett exempel som Thomas lyfter fram som ett lyckat samarbete mellan Frälsningsarméns kårer och folkhögskolan. Det är en halvfartsutbildning med mycket självstudier. Under läsåret 2016-2017 har man två kurser "Bibelskola distans Ågesta" och "Bibelskola distans Ö-vik". Kurserna har samma koncept och kursplan. Lärarna för bibelskolan är stationerade på Ågesta och åker till Örnsköldsvik för de träffar som hålls där.

— På bibelskolan går man också över till det nya systemet och anpassar sig så vi får samma verktyg rakt över på hela skolan, säger Thomas Svenson. Tanken är att vi på sikt ska ta bort de fasta dataplatserna på skolan och ha Chromebooks.

— Man har boken i datorn och behovet av att köpa in fysisk studielitteratur, böcker minskar radikalt, säger Jonas Nöjd.

Svenska som andra språk

Svenska som andra språk (SAS), fick man till hösten dela upp i två klasser och nivåanpassade grupper. Målgruppen för SAS är deltagare från andra länder som behöver lära sig svenska språket bättre. Många av eleverna på SAS är välutbildade och Thomas avslöjar att de ett år hade en professor som elev på SAS-kursen.

Aspergerlinje och Allmän linje

Andra kurser som går att läsa på Ågesta är Allmän linje och Växa med musik som båda är kurser som förbereder och ger behörigheter för kommande studier.

— På Allmänna linjen har vi flera elever som haft problem att klara gymnasiet, berättar Jonas Nöjd. På Ågesta får de sitta i mindre grupper och lära sig med annan pedagogik. De växer som människor. Aspergerlinjen, Arbetsliv/Information, ger eleverna ökad insikt om sin funktionsnedsättning. De får svar på sina frågor och en möjlighet att träffa andra med samma problematik.

Afro-amerikansk och klassisk musiklinje

Musiklinjen har tidigare haft tre inriktningar: Afro-amerikansk musik, klassisk musik och brassmusik. Till hösten blir det ingen brassmusiklinje.

— Brassmusiklinjen är den enda som har haft dåligt elevunderlag trots att Frälsningsarmén har många bra brassmusiker och många bra lärare, säger Thomas Swenson. Men vi har svårt med rekrytering av elever. Våra musiklärare har hög utbildning och är aktiva musiker. Vi har generellt en högutbildad lärarkår på skolan, inte bara på musiklinjen.

Konfirmationsskola, barnläger och sommarkurser

I juli hade man under tre veckor en konfirmationsskola på Ågesta. Dessutom har Frälsningsarmén kolloverksamhet och barnläger på skolan varje sommar och man brukar ha olika sommarkurser i folkhögskolans regi.

Utomhusaktiviteter och sport

Skolan ligger mitt i Ågesta friluftsområde men nära Stockholm. Där finns fotbollsplan, volleybollplan, brännbollsytor samt en frisbeegolfbana på skolans område och hela friluftsområdet utanför skolan. På sommaren utnyttjas gräsplanerna och badplatsen av många stockholmare. I en av skolans källare ligger ett gym på 100 kvadratmeter.

— Vi har också idrottsläger för handboll eller fotboll här, berättar Jonas Nöjd. Och roddtävlingar, Nordiska mästerskapen i rodd har hållits här och i september kommer det att vara SM i rodd vid vår brygga.

Fakta Ågesta folkhögskola

  • 2000: fastigheten vid Ågesta förvärva¬des av Frälsningsarmén
  • 2003: Bibelskola på distans på Ågesta
  • 2006: folkhögskolan flyttas från Dalarö till Ågesta
  • 2015: kontraktet för lokalerna vid Älvsjö sades upp
  • 2016: lokalerna på Ågesta anpassas för fler kurser
  • 2016: (hösterminen) alla kurser är samlade vid Ågesta (förutom vissa distanskurser)

Kurser 2016-2017

  • Allmän kurs
  • Väx med musik (allmän linje med musikinriktning)
  • SAS, Svenska som andra språk
  • Musiklinjen klassisk & Afro, med tillval College (i samarbete med Musikhögsko¬lan Ingesund)
  • Konst & hantverk
  • Asperger arbetsliv & information
  • Bibelskola på distans, Ågesta och Örnsköldsvik

Röster från elever på Ågesta folkhögskola

Therese Lyander, Konst och hantverk, år 2

Hur tycker du att det har varit på Ågesta?

— Det har varit jättebra, verkligen, över förväntan. Jag kom in med förväntan noll, men har utvecklats något otroligt mycket. Framförallt i måleri men också att förstå konst och hela den biten. Jag har gjort en otrolig resa och är jättestolt över mig själv. Och är så glad över alla människor jag träffat här och lärarna som har utmanat och peppat mig till att utvecklas.

Vilket har varit det bästa?

— Den här utställningen och arbetet inför utställningen. Vi har varit en ganska liten, men sammansvetsad grupp. Och vi har så olika bakgrunder men har samarbetat så otroligt bra och alla har hållt sina deadlines och vi har satt ihop utställningen, det har inte varit något bråk utan alla har varit så glada och vi har samarbetat så bra. Det kommer jag ta med mig som det bästa minnet tror jag.

Erik Lindstein, Musiklinjen Afro

Hur tycker du att det har varit på Ågesta?

— Fantastiskt, jätteutvecklande, skön gemenskap och bra skola. Ett perfekt nästa steg i min musikutveckling. Det har funnits en röd tråd genom utbildningen, det man gör i de olika ämnena har hängt ihop och det görs i ett lagom tempo. Man har hunnit utvecklas och det har inte varit för stressigt.

Utöver studierna, vad har varit bra?

— Läget, där det ligger fridfullt i naturen, nära det stora friluftsområdet och nära till vatten har varit juste. Jag är naturmänniska och gillar den naturnära feelingen som är där ute. Annars har det bara varit att sitta inne i skolan och nöta. Året har gått extremt fort och det är en fördel att skolan ligger som det gör, man blir inte isolerad, men kanske sitter och övar en timme istället för att åka till närmsta fik och ta en fika.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Två personer som sitter på två bänkar. Den ena personen håller i en kaffemugg.
Foto: Jonas Nimmersjö
Fyra träd i mitten, och bakom träden syns Ågesta folkhögskola.
Foto: Jonas Nimmersjö
Två personer som sitter i en soffa och läser.
Foto: Jonas Nimmersjö
Två personer som sitter på två bänkar. Den ena personen håller i en kaffemugg.
Foto: Jonas Nimmersjö
Flera personer som sitter framför datorer.
Foto: Jonas Nimmersjö
Två personer som sitter på två bänkar. Den ena personen håller i en kaffemugg.
Foto: Jonas Nimmersjö
Fyra träd i mitten, och bakom träden syns Ågesta folkhögskola.
Foto: Jonas Nimmersjö