logotype

Välj engångsbelopp

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

2023 var året då den ekonomiska krisen slog igenom på bred front. Och den största smällen fick de mest utsatta ta. Samtidigt har flera av Frälsningsarméns hjälpinsatser ökat dramatiskt.

– Det har varit ett extremt tufft år för de mest utsatta. Vi har inte sett något liknande i Sverige på väldigt lång tid. Men det blir allt tydligare vilken skillnad Frälsningsarméns insatser gör i människors liv, säger kommunikations- och insamlingschef Leif Bergström.

Under det gångna året kunde Frälsningsarmén utföra hela 314 763 unika hjälpinsatser. Det som är särskilt tydligt i statistiken är att antalet serveringstillfällen och rådgivningssamtal ökar kraftigt. Men även den utdelade hjälpen i form av till exempel matkassar och kläder ökar.

– Frälsningsarmén möter fler utsatta människor, som inte ens har råd med mat och kläder. Våra kårer och verksamheter ägnar dessutom mer tid åt att stötta, vägleda och hjälpa människor i kontakt med myndigheter och andra instanser, förklarar Leif Bergström.

I takt med att utsattheten förvärrats har Frälsningsarmén aktivt trappat upp sina insatser för att hjälpa människor i nöd.

– Våra givare har slutit upp på ett fantastiskt sätt. Tack vare alla gåvor har vi kunnat möta den nya utsattheten och hjälpa de mest utsatta, säger Leif Bergström.

Här följer några axplock ur statistiken* för 2023:

  • Antal serveringstillfällen (mat, fika etc.) 143 489 + 50 procent
  • Antal rådgivningstillfällen (ekonomisk rådgivning, själavård etc.) 27 262 + 96 procent
  • Antal hjälptillfällen (matkassar, presentkort, kläder etc.) 53 426 + 13 procent

* Statistiken är hämtad från tolvmånadersperioden november 2022–oktober 2023, eftersom statistiken för hela 2023 ännu inte är sammanställd.

En äldre man med skägg tar emot kläder från en person med Frälsningsarméns sköld på ryggen.

Talande citat från året som gått

”Kön till den dagliga matutdelningen har blivit mycket längre."

2023 blir utsattheten mer synlig – även i gatubilden. Fler hamnar i utsatthet och har inte råd med mat. Citatet är från Frälsningsarméns hemsida, men köerna uppmärksammas även på bland annat Aftonbladets ledarsida.

”Vi möter familjer som inte har ätit hemma på flera dagar.”

Under året rapporteras om barn som går hungriga, äter mer skolmat och letar efter mat på Frälsningsarméns barnsamlingar. Familjekonsulent Marie Möller på Söderkåren möter även hela familjer som är hungriga.

”Många viftar med sista-chansen-brevet.”

Göran Larsson på Templet i Stockholm möter varje vecka unga mammor med barn, som försöker överleva på 2000 kronor i månaden. Många hotas av vräkning och viftar med ”sista-chansen-brevet” från hyresvärden.

Höjda hyror och fortsatta prisökningar på mat under 2024

2023 var ett tufft år. Och 2024 verkar tyvärr inte bli lättare. I år sker nya rekordhöjningar av hyrorna. Många har redan fått hyreshöjningar på över fem procent i år.

Samtidigt har matpriserna landat på en hög nivå, och väntas stiga ytterligare i början av 2024. Priserna på mat har stigit med 22 procent under 2022 och 2023, enligt prisjämförelsetjänsten Matpriskollen. VD:n och grundaren Ulf Mazur beskriver ökningen som historisk.

De fortsatta prisökningarna lär innebära att fler familjer, äldre, sjuka, ensamstående och andra passerar gränsen för det möjliga och hamnar i utsatthet.

Källa: hem och hyra, matpriskollen

Din gåva gör skillnad!

Ett extremt tufft år. Och samtidigt över 300 000 enskilda hjälpinsatser. Tillsammans har vi kunnat hjälpa många utsatta genom det svåraste året på länge.

Jag tänker på Kenneth, som blev fri från droger och hemlöshet och kunde flytta till ett eget hem. Och fattigpensionären Solveig, som berättade att hon klarade sig undan vräkning tack vare matlådorna från Frälsningsarmén.

Eller Gun, som kände sig så ensam, men hittade vänner på äldrelägret. Och Tim förstås, den mobbade killen som fick åka på sommarkollo för första gången. Där fick han leka med kompisar, äta sig mätt och glömma alla problem för en stund.

Jag tänker även på Mia och hennes dotter, som flydde undan en våldsam man och fick hjälp på ett av Frälsningsarméns skyddade boenden.

Listan på personer vi har kunnat hjälpa under det gångna året kan förstås göras lång. Men en sak är säker. Utan gåvorna från dig och andra kan Frälsningsarmén inte hjälpa de utsatta.

Det har varit ett tufft år. Och 2024 verkar bli minst lika tufft. De vi möter just nu är ofta bara en hårsmån från en katastrof. Samtidigt vet vi att en hjälpande hand gör stor skillnad. Det visar alla solskenshistorier från det gångna året.

Så nu ber vi om din hjälp. Har du möjlighet att hjälpa en medmänniska i utsatthet? Tack för din gåva och Gud välsigne dig!

Ge en gåva till de mest utsatta

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805