Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Humanitärt bistånd

När katastrofen slår till är det viktigt att snabbt och effektivt bistå med det som är livsviktigt. Då är vi tacksamma att det inom Frälsningsarmén finns ett internationellt nätverk som redan är på plats och kan hjälpa till.

Orkanen Dorian ödelägger norra Bahamas

I september 2019 drog en av de största orkanerna i modern tid in över Bahamas. Vid första granskning av förödelserna hade 50 människor mist livet, 25 000 människor saknades och 70 000 hade blivit hemlösa.

Frälsningsarméns folk i området drabbades precis som alla andra, men flera kårlokaler klarade sig så pass bra att man kunde inrätta tillfälliga boenden där, bland annat i Freeport på Grand Bahama och i Nassau på New Providence. På kåren i Freeport lagades över 300 måltider om dagen som delades ut till behövande.

Sortering och utdelning av kläder var också en del av det som Frälsningsarmén fick ansvar för. Boendena fylldes snabbt och gav tak över huvudet och en plats att sova tryggt, för dem som blivit hemlösa.

Tack vare generösa givare kan Frälsningsarmén i Sverige bidra till katastrofinsatser som den efter Idai och Dorian. Ofta får vi ansvar för det mest akuta: utdelning av mat, vatten och filtar, och det är vanligt att vi öppnar våra lokaler för dem som blivit hemlösa. Vi får vara en klippa för dem som förlorat allt och stötta dem i det som kan vara deras värsta tid i livet.

Frälsningsarmen samarbetar i 129 länder 

Världen över drabbas människor av katastrofer som skapar akuta behov för att överleva och återhämta sig. Det kan vara naturkatastrofer som orkaner, extrem torka eller översvämningar men även krig och konflikt. Frälsningsarmén internationellt samarbetar för att snabbt och effektivt garantera livsviktiga insatser för att människor ska kunna komma igenom en katastrof. Du kan besöka deras hemsida här.  Det kan innebära matpaket till tusentals familjer efter extrem torka i Malawi eller tält till familjer i Bahamas efter en orkan. Genom internationell samordning stöttar vi dessa akuta insatser. Längre ned på sidan kan du se vart vi är i dagsläget. 

Extrem torka i Malawi – akut hungersnöd

För människorna i Malawi är klimatförändringarna förödande och kan innebära skillnaden mellan liv och död. Malawi är ett av världens fattigaste länder och här är en majoritet av befolkningen beroende av småjordbruk för att kunna försörja sina familjer och skicka sina barn till skolan. Våren 2015 drabbades Malawi av stora översvämningar där 79 människor miste livet. Skördar förstördes och bostäder ödelades. Efter översvämningarna följde långa perioder av svår torka.

Vi har ett nära samarbete med Frälsningsarmén i Malawi och vi besökte lokalsamhället Mwaulambo i distriktet Karonga som ligger i landets norra delar. Byn ligger på landsbygden, långt från annan bebyggelse i ett avlägset område där inte många andra organisationer arbetar. Den omgivande naturen är vacker och dramatisk med berg och dalar om vartannat. När man reser i området märks det dock att det är torrt. Torrt på marken och på fälten där brända grödor fortfarande vajar i vinden.

Elivaces leverbröd för hela året torkade bort

Här möter vi 50-åriga Elivace som har bott i byn och brukat jorden i hela sitt liv. Hon har fem vuxna barn och bor nu tillsammans med två barnbarn. Hela livet har jorden räckt till även om det tidvis varit knapert. Som jordbrukare är man beroende av gynnsamma väderförhållanden. Elivance berättar att "Vädret här har alltid varit detsamma från att jag var ett barn fram till ungefär åtta år sedan då det började förändras. Idag är regnet annorlunda och vi vet inte när vi ska plantera våra grödor längre".

Elivace förklarade att förr kunde de veta på ett ungefär när regnet skulle komma och hur länge det skulle vara. Även om förändringarna började för åtta år sedan så var det först för några år sedan som de verkligen fick allvarliga konsekvenser. "I år kom regnet i november och varade bara några dagar istället för två månader."

Elivaces huvudgröda för mat är majs men i år fick hon ingen skörd då den torkade bort och försvann i den heta solen. Ris odlar hon för att få intäkter som bland annat används för att betala barnens skola. Även den skörden förstördes i år.

De senaste humanitära insatserna från Frälsningsarmén 

  • Malawi Suporting Transition and Enhance Capabilities to ensure Sustainable Solutions  
  • Karonga Food Relief 
  • Burundi Election Preparedness 
  • Central America Migration - Communication and Coordination 
  • Mudslide Disaster in Sierra Leon
  • Brand i slummområde i Syd Afrika, Masiphumelele