logotype

Starta Om:s arbete mot porrmissbruk intar nya områden

Tio nya samtalsgrupper, föreläsningar för nästan 1900 personer samt nätverksträffar och webbinarier för kristna ledare. Detta åstadkom Starta Om, Frälsningsarméns arbete mot porrmissbruk, förra året. I vår släpps ett pdf-material, medverkan i 15 olika sammanhang är planerat och i sommar väntar panelsamtal på Torpkonferensen.

Starta Om, Frälsningsarméns arbete för att befria människor från porrmissbruk, fortsätter kampen och år 2022 startades tio nya grupper för män som vill ha stöttning i sin situation. Det händer även att kvinnor söker hjälp för porrmissbruk men än så länge finns inga sådana grupper då de velat ha enskilda samtal. Förra året hade man enskilda samtal med 259 personer och mailkontakt med 156.

– Men vi längtar efter att ha grupper med kvinnor som kämpar, liksom anhöriggrupper med kvinnor respektive män. Det finns ju även manliga anhöriga till kvinnor som brottas med detta, säger Christian Edlund, samordnare för stödarbetet inom Starta Om.

En hunger bland kristna att prata om porrmissbruk

År 2020 bjöds de kristna samfunden in till en nätverksgrupp och nu har ett tiotal olika sammanhang anslutit sig. Bland dem finns exempelvis:

Dessa möts ett par gånger per termin.

– Det är härligt och har gått väldigt bra och när vi arrangerade webbinarium förra året tillsammans samlade vi 180 ledare, berättar Christian.

Varje månad håller han och kollegan Johanna Lindhult, som är verksamhetsansvarig, i föreläsningar, fysiskt eller digitalt. År 2022 nåddes totalt 1890 personer i samband med dessa. Främst var det kyrkliga ledare/själavårdare men det börjar även växa fram kontakter med skolor. Inför våren är 15 besök i olika sammanhang inbokade.

– Jag ser en hunger bland kristna att prata om porrmissbruk och vi är som kyrka först på bollen i ämnet så här kan vi starta en rörelse tror jag, säger Christian.

Ledarmaterial, bok på engelska och panelsamtal

Starta Om gjorde förra året ett pdf-material för ledare och det kommer släppas nu i vår. Boken ”Det där…som ingen vill prata om” kom ut år 2020 och är sponsrad av Starta Om. I den berättar Christian Edlund och några andra kristna om sina brottningskamper med pornografin. Nu har den översatts till engelska och även den lanseras framöver i pdf-form för gratis nedladdning och spridning. Kanske blir det översättningar till fler språk längre fram.

– Det känns väldigt spännande och jag hoppas att boken får större spridning tack vare detta, eftersom porren utgör ett så stort problem, menar Christian.

I sommar ska Frälsningsarmén medverka under den kristna Torpkonferensen utanför Örebro i slutet av juni.  Starta Om är då på plats och håller i panelsamtal. Personal och volontärer från Starta Om, sakkunniga inom området och inbjudna gäster kommer att delta.

Kristna känner mer skam

Christian ser en viss skillnad mellan kristna och icke troende som han möter och deras tankar kring porren.

– En del kristna som fastnat i porrkonsumtion känner sig skamfyllda och dåliga för att deras beteende inte rimmar väl med att följa Jesus, säger Christian.

– Bland dem som inte har en gudstro ser inte alla det som så fel, utan som något ”alla” håller på med. Det är först när de blir påkomna av sin partner som de ser problematiken och inser att de måste ta tag i detta för att rädda relationen, fortsätter han.

Unga nås av lättillgänglig porr i stora mängder

Under en äktenskapshelg i fjol var Starta Om ett av inslagen då man mötte 40 par och fler sådana tillfällen blir det i år. Christian och Johanna har även gästat nyårsläger då de pratat inför omkring 400 ungdomar. Christian nämner att de som är äldre idag hade en första kontakt med porren via exempelvis en upphittad tidning i skogen. Dagens unga däremot har ett stort, lättillgängligt och kostnadsfritt utbud av porren på nätet.

– Den generationen har sett mycket mer, och annan typ av porr på grund av detta och som ung är hjärnans dopaminpåslag i hjärnans belöningssystem mycket högre, påpekar han.

Dopaminet ger drivkraft och glädjekänslor och porren ger en sådan kick men om den sedan uteblir uppstår abstinensbesvär, såsom trötthet och minskad livsglädje, och även andra följder kommer på köpet.

– Det påverkar och skadar jättemycket, såväl självkänslan, relationer och hur vi ser på varandra, menar Christian. 

En kamp mellan David och Goliat

Den största utmaningen han ser i sin roll är att de är så få i arbetsteamet medan spridningen och utvecklingen av nätporren accelererar snabbt. Inte minst med tanke på hur AI, artificial intelligence, och VR, virtual reality, kan implementeras och göra upplevelsen mer verklighetstrogen och därtill mer lockande.

Christian drömmer om ett framtidsscenario med mer resurser och tillgång på exempelvis forskningrapporter om vad som händer i hjärnan när man tittar på porr. Därför eftersöks också fler volontärer som vill göra en insats. Förutom dem som hjälper till praktiskt finns ett gäng med bönevolontärer och även det stödet fyller en viktig funktion.

– Vi känner oss lite som David mot Goliat då vi är ganska små och ensamma i det vi gör. Så jag vill uppmana folk att be för vårt arbete och om beskydd för oss och våra familjer, säger Christian.

– Jag ser framemot att se hur fler får kunskap och börjar brinna för detta och att höra fler rapporter om människor som blir fria och som i sin tur vill hjälpa andra att bli det, avslutar han.

Text: Teresia Jansson

Läs mer om Starta om