logotype

EU-kommissionen besökte Frälsningsarmén

200 ukrainska flyktingar ska få hjälp att knytas närmare den svenska arbetsmarknaden i ett nytt projekt på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm. Nu har representanter från EU-kommissionen besökt verksamheten för att höra mer om projektet.

Representanter från EU-kommissionen och Svenska ESF-rådet besökte idag Frälsningsarméns EU-Center på Kungsholmen i Stockholm. Där har nyligen startat ett EU-finansierat projekt som tilldelats av Svenska EFS-rådet, myndigheten som förvaltar den Europeiska socialfonden. Projektet heter ”ESF Care Jobbintegration Ukrainaflyktingar”. Projektet syftar till att förbereda och öka kunskapen hos ukrainska flyktingar att kunna söka jobb i Sverige.

– Intresset och behovet är stort hos de som kommer till oss. Och det är många. I måndags var det 61 personer på engelskalektionen. De vill ha hjälp och träning för att få ett jobb att gå till, säger Tiberiu Lacatus, projektledare och ansvarig på Frälsningsarméns EU-center.

Språkundervisning viktigt

Målet är att när projektet avslutas i november 2023 ska 200 personer kommit in eller närmat sig den svenska arbetsmarknaden. Besöket startade med en rundvisning och därefter presenterade personalen från Frälsningsarmén arbetet.

– En viktig del för att komma vidare och få arbete är språkundervisning i svenska och även engelska, understryker Tiberiu Lacatus.

Mycket motiverade för arbete i Sverige

Representanterna från EU-kommissionen fick höra att deltagarna från Ukraina är mycket motiverade och inställda på att söka och försöka få ett arbete oberoende hur länge de stannar kvar i Sverige.

– Jag önskar Frälsningsarmén framgång med det här viktiga projektet, avslutade Leonardo Colucci, vicechef för enheten Italien, Danmark, Sverige hos EU-Direktoratet för sysselsättning i Bryssel.

Text: Lars Beijer, Carina Tyskbo
Foto: Lars Beijer 

Läs mer