logotype

”De hemlösa fryser mycket nu”

Nu kommer vinterkylan på allvar. De som lever i hemlöshet eller annan utsatthet blir extra svårt drabbade.  Frälsningsarméns sociala center slår larm: ”Vi har för lite varma kläder att dela ut”, säger öppenvårdsassistenten Vanessa.

Hela landet går nu in i en köldperiod med temperaturer på ner emot tio minusgrader. I storstäder såväl som på mindre orter slår det hårt mot hemlösa. På Frälsningsarméns sociala center i Stockholm ser personalen hur de låga temperaturerna drabbar gästerna.

– Ja, vi har märkt en extrem skillnad bara på några dygn. Många kommenterar att de fryser och vill in i värmen hos oss, och de som kommer vill stanna längre. Våra vilfåtöljer blir snabbt upptagna. Där kan de som gått runt hela natten sova en stund, säger Vanessa, socialpedagog och öppenvårdsassistent på centret.

”De är i väldigt dåligt skick”

Hon beskriver hur många gäster är i väldigt dåligt skick, i synnerhet personer i hemlöshet som tvingas sova över på olika ställen, utomhus eller i portar och trappuppgångar. Många har redan innan värk i kroppen, något som förvärras av kylan. Personer i missbruk tar för att döva smärtorna ibland till ännu mer av tabletter eller alkohol, vilket blir till en ond spiral.

– Efterfrågan på vår dusch är också stor. Många vill ta en varm dusch efter spenderat natten ute eller i trapphus. Så gott som varje dag måste vi neka gäster som önskar dusch eftersom den redan är upptagen, säger Vanessa.

Samtidigt har centrets garderob brist på skänkta plagg just nu. Här  kan gäster året om kan få jackor, tröjor, underkläder och även skor.

– Ja, folk skänker helt klart färre plagg nu. Vi har sett det mönstret hela hösten. Våra gäster frågade tidigt i höstas om vinterjackor för kommande månader. Kanske har det med det allmänna ekonomiska läget att göra att människor inte delar med sig lika mycket, menar Vanessa.

Risk för köldskador när det är vinter och man lever i hemlöshet

På Capio Pelarbacken, som ger vård till bland annat hemlösa, menar enhetschefen Maria Immala att personer i utsatthet har extra svårt att ta sig till vården då det är kallt eller halt.

– De har svårt att gå på grund av svullna ben och värk i fötterna. På vintern är det också större risk för köldskador eftersom så många saknar handskar och ordentliga vinterskor, säger hon.

Patienter som behandlas med urindrivande för hjärtsvikt får ofta problem med tillgång till toaletter i och med kostnaden för offentliga toaletter. Det gör att fler avstår sin medicinering. Maria Immala uppskattar Frälsningsarméns arbete med att ge mat, värme, kläder och mänsklig gemenskap till många av de patienter vården möter.

– Frälsningsarmén och andra kyrkor och frivilliga organisationer har en mycket stor betydelseför att avhjälpa utsattheten i Stockholm, säger hon.

”Många söker värme och mat”

Även Polisen noterar hur kylan slår mot de som lever i utsatthet. Personer i hemlöshet och missbruk försöker ta sig in på platser som garage och liknande för att sova. Det förekommer också inbrott i förråd och liknande, där man sover parvis eller i grupper. Viktor Adolphson arbetar som områdespolis på Södermalm, samt som yttre befäl inom utryckningsverksamheten i samma stadsdel.  Han besökte Frälsningsarméns sociala center under tisdagen och skrev på sitt Twitterkonto samma dag:

”Besökte personalen på Frälsis. Det är kallt och många söker värme och mat. Samt kläder. De är i stort behov av kläder, de har inget att lämna ut. Har du överblivna kläder eller skor, gå förbi och lämna in det. Allt är välkommet. Sprid gärna.”

Text: Carina Tyskbo

Vill du skänka kläder till hemlösa och behövande?

Kontakta gärna Frälsningsarméns sociala center!

Detta behövs och tas tacksamt emot:

 • stora varma jackor
 • tröjor
 • vantar
 • strumpor
 • sockor
 • halsdukar
 • underkläder
 • varma vinterskor och kängor i framförallt herr- men även damstorlek

Adress: Långholmsgatan 32, klockan 09.00-13.00

Övriga tider: Ingången vid Bergsunds strand, eller ring 08-34 85 98.

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

 • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
 • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
 • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
 • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
 • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Dina kontaktuppgifter

Läs mer