logotype

Fler får tak över huvudet i vinterkylan

Temperaturen har sjunkit och närmar sig tio minusgrader när Frälsningsarmén andra natten för säsongen slår upp dörrarna för det tillfälliga EU-härbärget i Liljeholmen. Härbärget för EU-migranter, som ordnats i en del av Liljeholmens stadshotell, ska hålla öppet mellan den 29 november 2021 och den 15 april 2022. Det är Stockholms stad som finansierar de 25 platserna.

Magdi, som är en av tre medarbetare på Frälsningsarméns EU-härbärge i Liljeholmen, står vid entrén och välkomnar EU-migranter som behöver nattlogi. Gästerna får registrera sig och lämna sina biljetter innan de släpps in. Det är både män och kvinnor, par och familjer. De flesta kommer från Rumänien och de första två nätterna var det en man från Polen.

Det är andra vintern som det tillfälliga härbärget håller öppet, förra gången var det från januari till maj.

— Förra vintern kom det många fler från Polen, och även en del tredjelandsmedborgare. Det var fullbelagt hela perioden, bara i maj var det inte fullt, berättar Tiberiu Lacatus, som verksamhetschef för Frälsningsarméns EU-härbärgen och EU-centret.

I vanliga fall arbetar Tiberiu på EU-centret, men i kväll är han på plats på härbärget. Stämningen är god bland gästerna och många känner igen Tiberiu och Magdi, som pratar med dem på rumänska. Vissa kan också lite svenska.

— Min fru är gravid, säger en ung man glatt och pekar på den unga kvinnans mage.

Mat, dusch och tvätt av kläder

När gästerna har registrerat sig och fått sina rum börjar de flesta med maten. Det är Stadshotellet som sköter städning och tvätt av lakan och handdukar, vilket även det bekostas av Stockholms stad, liksom matportioner från Sodexo. Några av gästerna tar emot en matportion, medan de flesta har med sig egen mat. Kvinnorna värmer kyckling, ägg och bröd i de mikrovågsugnar som står i korridoren, och skär upp grönsaker.

De äter sedan tillsammans med sina familjer på rummen, där det finns bord och stolar. Till natten får de däremot dela upp sig på kvinnorum och mansrum.  Fyra av rummen har egen dusch och toalett, som också finns i korridoren. Sina kläder kan gästerna tvätta på EU-centret.

Tiberiu och Magdi välkomnar gästerna vid EU-härbärget i Liljeholmen. Foto: Kerstin Tillenius

Bra samarbete med andra organisationer

Härbärget på Liljeholmen anses som ett komplement till Frälsningsarméns permanenta EU-härbärge i Årsta, med 24 platser, och en del av stadens IOP (idéburet offentligt partnerskap). I avtalet ingår också Ny gemenskap, som sköter den gemensamma inskrivningen för härbärge-platserna, samt Stockholms stadsmission och Convictus med varsitt EU-härbärge. Tiberiu tycker att samarbetet inom IOPn fungerar bra och att organisationerna kan prata med och lära av varandra.

Hjälp i integrationsprocessen

Biljetterna till de olika härbärgena delas ut i Korskyrkan på Birger Jarlsgatan 66B. Liksom förra vintern får gästerna övernatta fem nätter och måste sedan avstå två nätter innan de kan få en biljett igen. Tiberiu Lacatus förhoppning är att de utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som ingår i målgruppen för IOP:et längre fram ska få sova sju nätter istället av fem, men allra helst kulle han genom Frälsningsarmén EU-center vilja kunna hjälpa dem som bott länge i Sverige att hitta former att etablera sig i den svenska samhället med jobb och boende.

— Vi har möjligheten på Frälsningsarméns EU-center att fånga upp deltagarnas behov och önskemål för att hjälpa dem i deras integrationsprocess. Enligt EU-teamets uppsökarteam, Socialförvaltningen Stockholm stad, finns det runt 700 personer inom Stockholm kommun, som sover i bilar, skogar, tält och kojor, säger Tiberiu som också hoppas på att kunna flytta ihop Frälsningsarméns båda EU-härbärgena till en gemensam större och mer ändamålsenlig lokal.

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius