logotype

Hjälpsökande kan få del av Myrornas sortiment

Till Frälsningsarmén kommer hjälpsökande av olika slag. Först görs en utredning kring situationen och ibland kan den som behöver något specifikt såsom en jacka, ett bord eller hushållsartiklar få en rekvisition till Myrorna för att inhandla det där.

Frälsningsarmén har ett omfattande socialt arbete då människor i utsatthet kan få stöd på olika sätt. Vid ett samtal berättar personen om sina största behov. Därefter kommer man överens om vad han eller hon själv kan göra för att förbättra sin situation, och vilket stöd som eventuellt behövs från exempelvis Frälsningsarmén.

Ekonomisk rådgivning

– Om det visar sig att det största problemet är den ekonomiska situationen tittar vi tillsammans på hur personens ekonomi ser ut och därefter hur vi kan hjälpa till, säger Ywonne Eklund, metodstödjare för kårens sociala arbete vid Frälsningsarmén.
– Vi kan ge ekonomisk rådgivning genom att tipsa om hur man gör en budget, var och hur man kan handla billigt, vad man kan ansöka om för bidrag och fonder och så vidare, fortsätter hon.

Rekvisition till Myrorna – ungefär som ett presentkort

Det görs alltid en utredning kring den hjälpsökandes ekonomi och ibland kan den som anses ha behov få en rekvisition till Frälsningsarméns secondhandbutik Myrorna. Den fungerar ungefär som ett presentkort som används vid köp av exempelvis kläder, möbler eller husgeråd. Utfärdaren fyller i en specifik summa och vad personen beviljas köpa, såsom en vinterjacka eller bokhylla exempelvis. Rekvisitionen är personlig och tidsbegränsad och vid köp krävs legitimation. I en del städer har Myrorna flera butiker och personen bestämmer själv vilken butik han/hon vill handla i.

Behovet av främst kläder har ökat

På en del kårer och i sociala verksamheter finns även klädutdelning och detta samt rekvisitioner till Myrorna för Frälsningsarmén statistik över. Förra året var summan av rekvisitioner nästan dubbelt så hög jämfört med år 2015.

– I och med den stora invandringen så har behovet av rekvisitioner ökat och främst gäller det kläder, menar Ywonne Eklund.

 

En av Myrornas butiker.

Utdelning av skänkta kläder i Hornstull

Till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull i Stockholm  kommer dagligen omkring 100-150 gäster. Många av dem lever i någon form av hemlöshet och/eller har det tufft ekonomiskt och en del lider av psykisk sjukdom eller missbruk. Där finns även en garderob med skänkta kläder som behövande kan få även om det finns begränsningar. Underkläder finns att få varje dag men den som får exempelvis en jacka måste vänta ett antal månader innan den kan få en ny.

– Varje dag får 20-25 personer med sig ett par skor eller något klädesplagg. Men det är inte alltid att vi har rätt storlekar så då kan vi ge dem en rekvisition till Myrorna istället, säger Maria Emanuelsson, kurator på centret.
– De är jätteglada och tacksamma för det, fortsätter hon.

Summorna varierar. Gäller det ett par skor beror det exempelvis på vilken årstid det är då vinterskor ofta är dyrare.

Avser "Diverse inredning till försökslägenhet"

Till centret kommer också de som brutit med ett gammalt leverne som kanske innefattat missbruk men som nu tilldelats en så kallad försökslägenhet som är till för dem som är i behov av extra stöd. De lägenheterna brukar vara omöblerade och man kan då ansöka om rekvisition på Sociala centret för att kunna handla möbler och heminredning på Myrorna.

På rekvisitionen kan det stå att den avser "diverse inredning till försökslägenhet", eller att någon specifik sak såsom en säng eller lampa ska inhandlas. Hela rekvisitionen måste användas vid ett och samma tillfälle så därför vill en del ha flera mindre istället.

– Då har de möjlighet att besöka flera butiker för att hitta saker de verkligen gillar, säger Maria Emanuelsson.

Ofta är det flera faktorer som ligger bakom

Det är inte helt ovanligt att äldre med låg pension och som är inskrivna hos Socialtjänsten söker hjälp där. En del av dem har gamla skulder som har lett till skuldsanering och vissa är änkor vars män är de som varit dem som arbetat och dragit in pengar till hushållet.

– Men ofta är det flera faktorer som ligger bakom den ekonomiska situationen, såsom missbruk, psykisk ohälsa eller demens, säger Maria Emanuelsson.

Bekostas av gåvor och testamenten till Frälsningsarmén

Rekvisitionerna bekostas av socialt öronmärkta pengar som Frälsningsarméns högkvarter förfogar över, tillgångar som kommer från gåvor och testamenterade tillgångar bland annat. Butikerna skickar rekvisitionerna i kassarapporterna till Myrornas huvudkontor/ekonomiavdelning. Därifrån får Frälsningsarmén kvartalsvis en samlingsfaktura där beloppen är specificerade per kår.

Text: Teresia Jansson

Värde, utfärdade rekvisitioner

  • År 2017: 1 616 000 kr
  • År 2016: 1 422 000 kr
  • År 2015: 873 000 kr
  • År 2014: Ingen siffra