logotype

Välkomnar hemlösa in från kylan

Upp emot 10-20 minusgrader väntas nu nattetid och för den som lever i hemlöshet blir decemberstarten 2021 extra svår. Frälsningsarmén i landet rustar för att välkomna in och erbjuda varma kläder. ”Vi bygger just nu två extra dubbelrum på härbärget”, säger verksamhetschef Tiina Svelander på Klippangården i Sundsvall.

Hela landet har lagom till advent fått en rejäl köldknäpp. Efter en relativt mild höst blir kylan väldigt tuff för den som är bostadslös. Frälsningsarméns verksamhet med akut- och stödboenden från norr till söder välkomnar in till att under en period få skydd mot kylan och även få varma kläder vid behov.

Två nya rum på härbärget i Sundsvall

I Sundsvall finns Frälsningsarméns Klippangården, ett akutboende för män och kvinnor i hemlöshet, finansierat av Sundsvalls kommun. Tiina Svelander är verksamhetschef och berättar att hemlösheten på orten är ganska konstant. Men nu till den mörka och kalla årstiden är personalen glada för att kunna utöka antalet bäddar.

— Under de kalla vintermånaderna och fram till och med hela mars kommer vi att kunna erbjuda åtta platser. Vi bygger just nu om till fyra dubbelrum och det känns väldigt bra, säger hon.

Tiina Svelander som är verksamhetschef för Klippangården i en av utslussningslägenheterna. Tiina visar ett rum med en säng och till vänster om sängen står det en lampa.
På Frälsningsarméns Klippangården i Sundsvall byggs nu akutboendet om till åtta platser istället för sex. Mat, säng, möjligheter att få varma kläder erbjuds. På bilden Tiina Svelander, verksamhetschef för Klippangården, Sundsvall.

Inte bara personer i missbruk saknar hem

På härbärget kan man stanna i tre nätter åt gången, om man är över 18 år och skriven i Sundsvalls kommun. All bokning av rum sker via socialjouren och fram till klockan 22.00  kan personer som behöver tak över huvudet dyka upp.

Tiina poängterar att det inte bara är personer i missbruk som bor på Frälsningsarméns akutboende, som är drogtolerant till skillnad från stödboendet, på samma gård.

— Nej, vi finns tillgängliga för personer i olika typer att kriser, som kanske förlorat sin bostad i en brand eller liknande. Mycket kan hända i livet som gör att man temporärt kan mista sitt hem, och vintern är lika tuff för alla, i synnerhet om man saknar nätverk, säger hon.

Får mat och extrakläder

På kvällen får den frusne ett mål mat och nästa morgon serveras frukost innan man klockan 07.30 ska lämna boendet, som ligger mitt i ett bostadsområde. Från Frälsningsarméns sida är man mån om att ha goda relationer med omgivningen kring Klippangården, något som också fungerar väldigt bra.

— Är gästen dåligt rustad har vi lite extrakläder att dela ut, såsom  strumpor, vantar  och mössor, påpekar Tiina.

”Vi ser att hemlösheten går ner i åldrarna”

Vad gör då personen i hemlöshet i Sundsvall under den långa kalla dagen? Tiina berättar bland annat om kommunens verksamhet ”Slink In”, som är öppen varje vardag fram till eftermiddagen. Andra försöker lösa den kalla situationen på olika sätt, till exempel genom att vistas på tågstationer och liknande. En oroande och ledsam trend som hon och hennes kollegor ser är att de hemlösas ålder går neråt.

— Ja, tidigare var de runt medelåldern men nu blir personer i hemlöshet tyvärr yngre och yngre, säger Tiina Svelander.

Välkomnar Uppsalas hemlösa kvinnor

— När det börjar bli kallare i november är det väldigt hög beläggning på vårt natthärbärge.

Det säger Per Arenlid, verksamhetschef för Sagahemmet i Uppsala, Frälsningsarméns natthärbärge som välkomnar sex kvinnor i taget från 18 år som inte har någonstans att bo. På dagarna befinner de sig utomhus och många kommer hit flera nätter i rad.

Per berättar att kylan förstås gör det svårare att vara hemlös och kvinnorna försöker dagtid spendera timmarna på bibliotek, tågstationen eller i gallerior.

Uppsalas natthärbärge välkomnar kvinnor i hemlöshet, från en till flera nätter i rad. Här råder full beläggning när vinterkylan slår till. På bilden Per Arenlid, verksamhetschef för Sagahemmet, Uppsala.

Erbjuder tvätt och varma kläder

— Många här i Uppsala vet var vi finns och kommer gärna tillbaka. Vi erbjuder kvinnorna mat, rena och varma kläder, möjlighet att tvätta kläder, duscha och se på teve. Vi har bemanning dygnet om, året om, säger han.

Sagahemmet har ett nära samarbete med kåren i Uppsala, som närvarar på härbärget flera gånger i veckan och finns som stöd för kvinnorna.

Till jul kan härbärget stötta de som är dåligt klädda med en julgåva, främst i form av varma sockor och vantar.

Text: Carina Tyskbo