logotype

Ny verksamhet i Gränby - Uppsala

Söndagen den 26 september invigde Frälsningsarméns kår i Uppsala sin nya lokal i utsatta stadsdelen Gränby. Till en början bjuds det in till språkkafé och gemenskap på onsdagkvällar och andakt på söndagkvällar. Kårledaren Christer Svenssons önskan och förhoppning är att verksamheten ska växa och utvecklas.

Bildtext: Foto: Frälsningsarmén i Uppsala

Uppsala kår har startat verksamhet på Atterbomsgatan i området Gränby som ligger norr om stadskärnan. Där är en stor del av invånarna nysvenskar med olika härkomst och stadsdelen präglas av social och ekonomisk utsatthet. Bland annat har en del skjutningar skett där de senaste åren.

— Vi hade funderat en tid på vart i Uppsala vi skulle kunna starta upp ett nytt arbete och fick höra att det finns behov i Gränby, säger kårledare Christer Svensson.

— Så vi har gått bönepromenader i området i ett och ett halvt år, fortsätter han.

I första skedet kommer det vara öppet hus två kvällar i veckan. På agendan står språkkafé, fika och gemenskap klockan 18 på onsdagar och andakt klockan 17 på söndagar. Man har inte gjort så mycket PR för det hela ännu utan lockar besökare via kontakter och från mun till mun-metoden.

— Vi börjar i liten skala och vill att verksamheten ska växa sakta. Det är svårt att veta vart det tar vägen men vi jobbar långsiktigt, säger Christer Svensson.

Ideela krafter och eldsjälar

Såväl invandrare som svenskar är välkomna och i inledningsskedet vänder man sig till vuxna. Tanken är att främst använda sig av ideella krafter inom kåren och Christer Svensson påpekar att det finns några eldsjälar som brinner för det här initiativet.

Invigningen skedde i söndags och förrättades av Christina Vauhkola, divisionschef för östra divisionen i Frälsningsarmén. Ett femtiotal personer närvarade, bland dem inbjudna gäster från bland annat Samariterhemmet, studieförbundet Bilda och Rikshem som äger fastigheten. Gränby tillhör Vaksala församling och två representanter därifrån talade, gav sina lyckönskningar och såg framemot ett gott samarbete. Kårmedlemmarna Maria Holback och Aneta Badiryan stod för sång och musik och det bjöds på rulltårtsbakelse.

Text: Teresia Jansson