logotype

Kylan slår hårt mot hemlösa och sjukliga

I den isande vinterkyla som just nu råder drabbas den som lever i hemlöshet eller annan utsatthet extra svårt.  På Frälsningsarméns sociala center i Stockholm behövs fler varma plagg att dela ut till gästerna, som också är i allt sämre skick. ”Vi ser en extremare fattigdom nu, och fler yngre och även äldre som kommer hit”, säger öppenvårdsassistenten Vanessa.

Nu har kylan och snön tagit ett hårt grepp om landet och på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm märks det att gästerna far illa. Samtidigt har centrets garderob brist på skänkta plagg. Här kan gäster året om få jackor, tröjor, underkläder och även skor.

Rekvisition på kläder räcker inte till

– Vi ser en extremare fattigdom nu, med fler både yngre personer och äldre i utsatthet. Våra gäster är i sämre skick, i synnerhet de hemlösa och äldre, redan sjukliga. De frågar efter varma skor och behöver lager på lager med varma tröjor. Vi kan dela ut plagg och även rekvisitioner så att man själv kan gå och handla på second hand, men det räcker inte alltid till, säger Vanessa, socialpedagog och öppenvårdsassistens på sociala centret.

– Vi möter också dem som sällan får träffa sina barn och som vill vara lite fina och rena när de väl ska ses. Det är ganska hjärtskärande, fortsätter hon.

Svårt när man ska tvätta sin enda jacka

I isvindar och snö blir det snabbt kö till sociala centrets dusch. Många vill ta en varm dusch efter att ha spenderat natten ute eller i trapphus. Det blir också svårare för den som behöver tvätta sina kläder på centret, när den enda jacka man äger ska tvättas. Då behöver man låna plagg under tiden eller vänta. Centret har alltid kö till tvättmaskinerna.

– Dessutom har stölderna från personer i hemlöshet ökat, och alltför fina märkesplagg är inte bra att bära. Man vill hellre försöka laga ett plagg eller byta en dragkedja än att få en jacka som ser för ny ut, berättar Vanessa.

Ont i kroppen och köldskador

Många gäster har luftvägsrelaterade problem, ont i kroppen och problem med urinvägarna, något som också bekräftas av den vårdcentral på Södermalm som ger vård till bland annat personer i hemlöshet. På vintern är det större risk för köldskador på exempelvis händer och fötter eftersom så många saknar handskar och ordentliga vinterskor.

Skönt kunna komma in i värmen

Att Stockholm har färre offentliga klockor och att det är mörkt både på morgnar och eftermiddagar, skapar också en förvirring hos gästerna som saknar mobiltelefon. Avtalade tider glöms lättare bort när man sover på tillfälliga platser.

Men Vanessa bekräftar att gästerna är glada att komma in i värmen på sociala centret. Extra glada blir de nu vintertid när centret emellanåt kan bjuda på varm soppa.

– Åh, vad skönt med något varmt i kroppen! säger de.

Text: Carina Tyskbo

Vill du skänka kläder till hemlösa och behövande?

Kontakta gärna Frälsningsarméns sociala center!

Detta behövs och tas tacksamt emot:

 • stora varma jackor
 • tröjor
 • vantar
 • strumpor
 • sockor
 • halsdukar
 • underkläder
 • varma vinterskor och kängor i framförallt herr- men även damstorlek.

Adress: Långholmsgatan 32, klockan 09.00-13.00

Övriga tider: Ingången vid Bergsunds strand, eller ring 08-34 85 98.

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

 • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
 • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
 • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
 • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
 • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Läs mer