logotype

Frälsningsarmén vill minska hemlösheten med eget valmanifest

Frälsningsarmén uppmärksammar hemlösheten i Sverige 2022 och särskilt drabbade grupper i ett eget bidrag till valmanifest. Skriften som vänder sig till politiker inom riksdag, regioner och kommuner belyser allvaret i situationen och för fram förslag på möjliga vägar mot en nollvision för hemlöshet.

Valåret 2022 beslutade Frälsningsarmén i Sverige att sig för att bidra med ett eget valmanifest. Skriften som presenterades under sommarens Almedalsvecka föregicks av många samtal inom den sociala divisionen.

– Vi ville lyfta fram samhällsproblem som vi möter dagligen runt om i Sverige. Ett problem som Frälsningsarmén alltid har mött under 140 års arbete i Sverige är hemlöshet. Hur kommer det sig att ett välfärdsland som Sverige inte kan råda bot på detta? frågar sig Bo Jeppsson, Frälsningsarmén ledare i Sverige och initiativtagare till manifestet.

Valmanifestet skickas i dagarna ut till ett antal folkvalda i kommuner och riksdag.

– Vi lastar inte över problemet på våra demokratiskt valda politiker utan inser att vi alla måste hjälpas åt. För att nå framgång behöver politikerna räkna med oss och andra ideella hjälporganisationer, så att vi tillsammans kan ta ett helhetsgrepp runt hemlösheten. Vi är villiga att hjälpa till i en större omfattning än vad vi upplever att vi kan göra idag, säger Bo Jeppsson.

Frälsningsarméns övertygelse är att alla människor är lika mycket värda och därmed också att alla är värda en bostad. För att nå nollvisionen att ingen ska behöva vara hemlös i Sverige ser man två viktiga delar: Dels en utökad civil samverkan där den ideella sektorn får en tydligare roll, dels att samhället behöver lägga resurser på att bygga bort hemlösheten och på att motverka att fler hamnar i hemlöshet.

– Vi behöver våga pröva nytt och samtidigt förstärka det som redan fungerar. Låt oss nu sätta in de resurser som behövs så att vi en gång för alla ska kunna råda bot på detta samhällsproblem, säger Bo Jeppsson.

Här kan du ladda ner Frälsningsarméns valmanifest

Fralsningsarmen_bidrag_till_Valmanifest2022.pdf