logotype

Frälsningsarmén på Torpkonferensen

För första gången deltar Frälsningsarmén som samfund i den kristna konferensen i Torp under midsommarveckan. Utifrån temat ”Det finns frihet” håller Frälsningsarmén i seminarier och bjuder på konsert med bland andra Vasa Band. Torpkonferensen kan samla över 10 000 deltagare.

Boka sommarveckan 19-25 juni och allra helst onsdagen den 21 juni! Då närvarar nämligen Frälsningsarmén på årets allkristna Torpkonferens utanför Kumla, i regi av EFK (Evangeliska Frikyrkan).

– EFK med konferensansvarige Christer Aadland i spetsen ringde oss och ville att vi skulle medverka i år. Det känns väldigt roligt! säger Bo Jeppsson, ledare för Frälsningsarmén i Sverige.

Tema om frihet i seminarierna

Han och Ewa-Marie Kihlagård, biträdande programchef, arbetar just nu med Frälsningsarméns inslag under konferensen och berättar att det under konferensveckan bjuds på seminarier om bland annat missionell diakoni, av Marc och Emma Cotterill och ITH (I trygga händer) med Ewa-Marie Kihlagård och Susanne Olofsson. Och fler programpunkter är på väg in.

– Vi fick frågan mycket tack vare att Frälsningsarmén har så bred kompetens kring diakoni/socialt arbete kopplat att berätta om Jesus. Det känns väldigt bra att kunna dela våra erfarenheter med fler, säger Ewa-Marie Kihlagård.

Temat ”Det finns frihet” utifrån Jesaja 61 går helt i linje med Frälsningsarméns uppdrag, menar Ewa-Marie, som tror att seminarierna och närvaron på plats kommer att ge stor glädje och inspiration både för både egna och andra samfunds deltagare.

Önskar många deltagare från Frälsningsarmén

– Vi hoppas att så många som möjligt från oss kommer med! Att de pratar med sina kårledare, folk på kåren eller andra verksamheter och åker tillsammans, säger hon.

– Ja, Guds folk behöver mötas till uppbyggelse och påfyllnad. Närvaron på Torp under midsommar kan komma att bli ett nytt grepp på en framtida nationell samling för Frälsningsarmén, säger Bo Jeppsson.

Förutom seminarier medverkar Frälsningsarmén musikaliskt. Vasa Band och H&M Funkband (Holmlund och Marthinussen) deltar i onsdagens kvällsgudstjänst och bjuder senare samma kväll in till egen konsert.

– Det blir ett ös som ingen vill missa! Och att Frälsningsarméns flagga ska få vaja bland andra lands- och samfundsflaggor under veckan känns fantastiskt, säger Ewa-Marie.

Barn på scenen med flaggor under kvällsmöte på Torp. Porträttbild på Christer Aadland som är projektledare för Torp.
Christer Aadland är projektledare för Torp-konferensen, ett arbete som pågår året om med ökad intensitet på våren. Foto: Ludvig Werner och Fredrik Linde

Frälsningsarmén som är ”bäst i klassen” på socialt arbete

Christer Aadland är projektledare för Torp-konferensen, ett arbete som pågår året om med ökad intensitet på våren. Under 1990-talet arbetade han som fältsergeant på Kår 393 och var delaktig i flera av Frälsningsarméns sociala projekt i Stockholm. Tidigare genom åren har soldater och medlemmar deltagit i konferensen som privatpersoner, men nu vill Christer gärna hitta fler synergier mellan EFK och Frälsningsarmén.

– EFK har inte samma utvecklade sociala arbete som Frälsningsarmén har. Men vi vill lära oss mer och då passar det bra att lyssna och lära av dem som är ”bäst i klassen”. Det arbete ni gör passar också vårt tema så bra, säger han.

Ett led i att jobba med begreppet frihet är att våga adressera de verkliga problemen, också inom kyrkan. Psykisk ohälsa och pornografi kan finnas i församlingar men kanske vågar ingen ta i de heta potatisarna. Därför är seminariet mot porrmissbruk som Frälsningsarméns projekt Starta Om ska hålla, extra välkommet.

”Vi kristna behöver komma samman”

Förbönen är en mycket viktig del av Torpkonferensen. I de olika bönerummen kommer bön att äga rum dygnet runt, också med möjlighet till förbön. Christer Aadland beskriver hur viktig sammanhanget varit genom åren för att fördjupa människors tro och hjälpa dem att hitta sin kallelse.

– Inte minst under pandemin märktes det att vi kristna från olika samfund behöver komma samman och se den större bilden istället för att sitta på vår egen kammare. När vi möts runt Jesus kan vi se mer av vad vårt land behöver, säger Christer Aadland.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Torpkonferensen

Fakta Torpkonferensen:

 • En allkristen konferens i arrangemang av EFK (Evangeliska Frikyrkan)
 • Upp emot 15 000 deltagare, varav runt 1300 är barn och ungdomar.
 • Datum: 19–25 juni.
  Frälsningsarmén medverkan startar onsdag 21 juni kl.12.00 – 13.45
  Kl. 12.00 bjuds det till lunchsamling för den som tillhör Frälsningsarmén eller känner sig hemma där. Föranmälan krävs, länk till anmälan kommer att läggas ut på hemsidan/medlem.
 • Adress: Kräcklinge, 692 93 Kumla. 
 • Logi: I första hand camping eller boende i angränsande städer. Mellan 600-700 campingplatser erbjuds, observera att de bokas snabbt.
 • Mat: Finns att köpa på flera platser på området, samt egen matlagning för den som campar.
 • Anmälan: Ingen anmälan behövs till själva konferensen. Till seminarier och konserter köps biljetter eller seminarieband på plats.
 • Läs mer och se programpunkter efterhand: Torpkonferensen - Evangeliska Frikyrkan (EFK)