logotype
Stöd vårt internationella arbete

Frälsningsarmén hjälper de som drabbats av kriget i Ukraina

Frälsningsarmén i Östeuropa (Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Polen och Ukraina) har en aktiv roll i att hjälpa människorna på flykt i och från Ukraina med utdelningar av mat, hygienartiklar, transporter och andra nödvändigheter. I Sverige möter våra kårer och verksamheter de flyktingar som når vårt land.

Frälsningsarméns internationella Emergency Services kontor delar rapporter om hjälparbetet som sker i Ukraina och dess grannländer. I Sverige rapporterar Frälsningsarméns kårer och verksamheter om hjälpen som sker där: 

Jultomte som delar ut julklappar till barn på flykt från Ukraina
Julutdelning till ukrainska flyktingar på Templet i Stockholm.

Publicerat 2022-12-21

Julutdelning och julfika för ukrainska flyktingar i Stockholm

Stämningen var hög när 473 ukrainska flyktingar, 173 vuxna och 300 barn, samlades på Frälsningsarmén Templet i Stockholm tisdagen före jul.  De inbjudna gästerna var barnfamiljer som Templet har haft kontakt med under hösten.

Alla familjerna fick varsitt presentkort på Lidl, där de själva kan välja vad de vill köpa till jul; mat, kläder eller leksaker. Sedan bjöds det på kaffe och saffransbröd och alla barn fick godispåsar av tomten.

Julutdelningen arrangerades i samarbete med Gula Änglarna och Odd Fellow.

Ge en gåva idag till krigets offer i Ukraina!

I Varna och Burgas, Bulgarien, har fler än 200 barn fått skolryggsäckar och brevpapper.
I Varna och Burgas, Bulgarien, har fler än 200 barn fått skolryggsäckar och brevpapper.
I Varna och Burgas, Bulgarien, har fler än 200 barn fått skolryggsäckar och brevpapper.

Publicerat 2022-11-11

Ukraina

Den 9–10 november delade Frälsningsarmén i Lviv ut ca 200 matkit, även blöjor delades ut till mammor med småbarn. Många berättar att det även fått hjälp av Frälsningsarmén i Moldavien och Bulgarien tidigare. Fint att se att Frälsningsarmén finns på plats i flera länder och möter upp personer i nöd.

I Lviv är man särskilt uppmärksam på att hjälpa barnfamiljer och förser dem med grundläggande hygienartiklar såsom blöjor, våtservetter, schampo. Många familjer har förlorat både sina hem och arbeten vilket gör att de lider brist på det absolut nödvändigaste.

Bulgarien

Den 9 november delade Frälsningsarmén i Bulgarien ut matkuponger till 150 personer. I Varna och Burgas har fler än 200 barn de senaste två dagarna fått skolryggsäckar och brevpapper. Samt att under förra veckan kunde Frälsningsarmén dela ut över 50 täcken till familjer som flytt från Ukraina.

Moldavien

I Moldavien fortsätter Frälsningsarmén att dela ut matkuponger och matkassar till dem som tvingats fly från Ukraina.

Situationen i Ukraina har förvärrats

Publicerat 2022-11-01

Situationen i Ukraina har förvärrats under oktober då beskjutningen av städer runt om i landet har ökat. Stora städer som Kiev, Dnipro, Charkiv, Kropyvnytsky och Vinnytsia beskjuts dagligen och jordbruk drabbas också av detta och har även satts i brand på flera ställen.

Frälsningsarméns fortsätter att ge ut nödhjälp till internflyktingar i de nio städerna där vi har verksamhet. Hjälpen består av mat, vatten, hygienartiklar, kläder och andra produkter. Kårerna har också dagverksamhet för barn.

Nu när vintern närmar sig kompletteras nödhjälpen med vinterkläder i form av skor, jackor, mössor, vantar, filtar och annan vinterutrustning. I länderna runtomkring fortsätter Frälsningsarmén ge ut nödhjälp och presentkort. 10 000 ukrainska barn i Moldavien, Rumänien, Georgien och Bulgarien har också fått skolmaterial och ryggsäckar när skolan började efter sommaren.

Publicerat 2022-10-03

Rumänien

Frälsningsarmén fortsätter att stödja ukrainska flyktingar runt om i världen. Arbetet fortsätter i många länder och i Rumänien finansierar Frälsningsarmén i Sverige ett fortsättningsprojekt där 10 000 ukrainska flyktingar skall få fortsatt hjälp med nödhjälp i form av mat, hygienartiklar, kläder, boende samt medicin.

En del av projektet handlar om informationsspridning till flyktingarna om risker med trafficking. Frälsningsarmén bidrar till projektet med 1 miljon kronor. Många flyktingar har återvänt till Ukraina men ca 80 000 är kvar i Rumänien.


Publicerat 2022-09-30

Ukraina

Frälsningsarmén i Ukraina stöttar barn och försöker ge dem trygghet och hjälp att hantera stressen över situationen. Vissa barn har inte ens släktingar eller ett hem längre. Barnen får ryggsäckar och skolmaterial inför det nya läsåret, vilket är väldigt uppskattat.

Rumänien

I över 6 månader har Frälsningsarmén i Rumänien tillsammans med kommuner och andra organisationer hjälpt dem som tvingats fly i RomExpo i Bukarest där de delat ut matkuponger, kläder, blöjor och andra förnödenheter. Tillsammans har de gett hopp och trygghet till tiotusentals mammor, barn och äldre.

Polen

Frälsningsarmén i Warszawa fortsätter att stödja dem som flytt från Ukraina. Varje tisdag och fredag kommer minst 150 personer till kåren för att få hjälp. Oftast är det mammor med barn som förlorat sina hem och normala liv. De flesta söker fortfarande bostad och/eller jobb medan en del främst behöver rådgivning, stabilitet och trygghet.

Bulgarien

Frälsningsarmén i Bulgarien fortsätter att dela ut bland annat matkuponger, ryggsäckar och skolmaterial.

Publicerat 2022-09-14

Barn från Ukraina på sommarläger i Georgien

När kriget i Ukraina intensifierades i lämnade många ukrainare sina hem. Många av dem tog sig på olika sätt till Georgien, ett land där folket känner stor medkänsla med ukrainarnas situation. År 2008 invaderade nämligen Ryssland Georgien och tog över två regioner i landet. Läs om när vi fick besöka ett sommarläger för över 100 ukrainska barn.

Publicerat 2022-08-18

Bulgarien

Frälsningsarmén i Bulgarien hjälper barn, familjer och äldre som flytt från Ukraina och nu befinner sig i södra Bulgarien (bland annat i Sunny Beach, Varna, Golden Sands, Primorsko, Kiten och Lozenets). Över 1429 personer har fått hjälp i form av matkuponger och över 210 personer har fått informationsbroschyrer om människohandel.


Publicerat 2022-08-15

Ukraina

Frälsningsarméns kår i Kropivnitsky fortsätter vara en samlingsplats för unga, vuxna och äldre. Kåren fortsätter även dela ut matvaror till människor i nöd.

Frälsningsarméns kår i Charkiv fortsätter hjälpa människor med matutdelningar, stödsamtal och andra nödvändigheter.


Publicerat 2022-07-08

Rumänien

Frälsningsarméns kår Ploiești i Rumänien fortsätter hjälpa människor på flykt från Ukraina med utdelningar av mat, vatten, kläder och skor. Det ges även socialt och andligt stöd.

Tjeckien

Frälsningsarmén verksamhet i Kopřivnice fortsätter hjälpa människor på flykt från Ukraina med rådgivning, sovplatser, transporter och andra nödvändigheter.

Frälsningsarméns verksamhet i Šumperk har öppnat ett gemenskapscenter som har öppet tre gånger i veckan för ukrainska medborgare som är på flykt, främst mammor med barn. Där bjuds det på fika, tillgång till internet och barnen kan leka. Många familjer har besökt centret för att få hjälp och stöd.


Publicerat 2022-06-28

Ukraina

Frälsningsarmén i Dnipro fortsätter dela ut mat, sängkläder och andra nödvändigheter till människor på flykt.

Frälsningsarmén i Kiev fortsätter hjälpa människor som drabbats av kriget med matutdelningar, stödsamtal och andra nödvändigheter.

Frälsningsarmén i Charkiv fortsätter hjälpa med praktiska handlingar och ger andligt stöd till människor som drabbats av kriget.


Publicerat 2022-06-22

Sverige

Fredagen den 17 juni bjöd Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm in till en terminsavslutning för Ukraina-arbetet som pågått under våren. Över 80 ukrainska flyktingar fick äta deras efterlängtade soppa borscht med ukrainsk tårta till efterrätt. Barnen fick ansiktsmålning och leka. I gudstjänstlokalen sjöng den kända ukrainska skådespelaren Ekaterina Kisten, även två talangfulla ukrainska tjejer sjöng välkända ukrainska sånger för gästerna. En fantastisk eftermiddag i kärlekens och tacksamhetens tecken.


Publicerat 2022-06-16

Ukraina

Frälsningsarmén i Kropyvnytskyi gav under maj månad ut kläder till 284 personer, matpaket till 900 familjer, tillsammans med 7 barnvagnar, blöjor oh 200 limpor bröd. Frälsningsarmén i Lviv har 500 samtal på en vecka, endast 80 av dem kommer att få matvaror.

Rumänien

Frälsningsarmén i Ploiesti hjälper Ukrainska flyktingfamiljer i Brazi med vatten på flaska, blöjor, dricksmjölk, pulvermjölk, frukt, ägg, te, sylt, mejeriprodukter, sanitetsprodukter mm. Även 25 personer på flykt har fått sovplats. Frälsningsarmén fortsätter finnas vid den stora arenan RomexpoHub där vi bistår Ukrainas flyktingar i samarbete med World Vision Romania.

Moldavien

Frälsningsarmén i Moldavien har gett ut ytterligare 200 gåvokupong till Ukrainas barn så deras familjer kan handla mat och andra livsmedel. Det har även delats ut matpaket, strumpor, blöjor och brevpapper till barnen som kom med föräldrar.

Frälsningsarmén i Moldavien lägger mycket fokus på att de ukrainska barnen som flyr från kriget med sina föräldrar får leka och vara kreativa så de kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Publicerat 2022-06-10

Ukraina

Frälsningsarméns kår i Kropivnitsky fortsätter att regelbundet servera mat varje tisdag och fredag från kl.09:00-17:00. Även utdelning av kläder, matkassar och andra nödvändigheter fortsätter till behövande.

Moldavien

Frälsningsarméns verksamhet i Hînceşti fortsätter möta människor på flykt från Ukraina och delar ut matkassar, kläder och leksaker till barnen.

Vi möter även människor på flykt som tillfälligt bosatt sig i byn Mereseni där vi delar ut matkassar, blöjor, hygienartiklar till ukrainska familjer.


Publicerat 2022-06-08

Ukraina

Frälsningsarmén i de ukrainska städerna Vinnytsia, Lviv och Kiev rapporterar om sirener och bombningar på landsbygden som omger dem. I Dnipro och Charkiv har det även förekommit bombningar i städerna. Det har varit svårt att komma in i Charkiv och det finns fortfarande problem med bränsle i landet. Frälsningsarmén i Dnipro har ett samarbete med en restaurang för att tillhandahålla måltider till människor en gång om dagen.

Rumänien

Frälsningsarméns team fortsätter att finnas vid gränsen, men det är inte många som kommer till Rumänien, det är fler som ska tillbaka till Ukraina.

Georgien

Frälsningsarmén i Tbilisi och Batumi delar ut mat till behövande varje dag, de skulle vilja öka utdelningen av vad de tillhandahåller eftersom behovet är stort. Kåren i Tbilisi kommer att vara den centrala platsen för människor att komma och ta emot hjälp.

Planer finns att ordna ett sommarläger för barn som kommer från Ukraina.

De flesta personer på flykt som kommit till Georgien vill åka hem till Ukraina eller till ett EU-land, men vissa vill stanna och några av barnen går fortfarande i skolan.

Moldavien

Sju av Frälsningsarméns kårer i Moldavien delar ut mat och hygienartiklar tre dagar i veckan, även kuponger är planerat att fortsätta delas ut.


Publicerat 2022-05-20

Ukraina

Hjälpartiklar med mat men även generatorer etc. har transporterats till Lviv från Polen och Tyskland. Dessa delas med kåren i Vinnytsia och Kropivnitsky. I Kropivinitsky ordnar Frälsningsarméns volontärer matpaket som delas ut två gånger i veckan. Kön till matvaror är lång, så sött te och en pratstund erbjuds för väntande.

Moldavien

Den 19 maj anlände en lastbil full med humanitärt bistånd till Moldavien för att stödja dem som flyr kriget. Frälsningsarmén i Moldavien assisterar för att snabba på leveranserna till de nödställda. Lasten innehöll bland annat konserver, barnmat för barn i olika åldrar, flytande tvål, snabbspannmål, soppor och barnskor från Frälsningsarmén Nederländerna. Frälsningsarmén i Moldavien kommer i samarbete med regeringsinstitutionerna i Moldavien att dela ut dessa varor under två veckor framöver. Det humanitära biståndet kommer att finnas tillgängligt för flyktingarna vid vår kår i Moldavien.

Georgien

Frälsningsarmén i Batumi serverar dagliga färdigrätter till mer än hundra människor från Ukraina. Varje fredag har Frälsningsarmén i Tbilisi en barnklubb för ukrainska barn.


Publicerat 2022-05-06

Sverige

I slutet av april hade Sverige har tagit emot omkring 34 000 flyktingar från Ukraina. Frälsningsarmén har hjälpt regeringen att utrusta och bemanna statliga transithärbärgen i flera städer. I takt med att krisen fortsätter och fler på flykt har kommit till Sverige har ett tiotal av våra kårer delat ut mat, kuponger och kläder i större skala. Vi har också informerat om risken för människohandel och hur man registrerar sig hos myndigheter för att få tillgång till boende, hälsovård, utbildning och jobbcoachning. Vi har också aktiviteter och gemenskap för dem på flykt med fokus på barnen.

Frälsningsarmén Templet i Stockholm är en av få platser i Stockholmsregionen som tillhandahåller kuponger och mat till ukrainska flyktingar. De tar emot cirka 175 personer dagligen.

På flera platser har vi hjälpt familjer med tillfälligt boende. Då många av dem som kommer hit är välutbildade ser vi att de snabbt fått arbete. Den största flaskhalsen har varit att få ett tillfälligt personnummer från myndigheter som behövs för att kunna arbeta. Människohandel och exploatering är ett bekymmer och Polisen i Stockholm upptäckte nyligen en bordell där 30 av de 36 sexarbetarna befann sig på flykt från Ukraina. Frälsningsarmén har tre säkra tillflyktsorter för människohandelsoffer och de arbetar tillsammans med polisen för att ge stöd och skydd till denna utsatta grupp.


Publicerat 2022-05-02

Litauen

Fler och fler ukrainska flyktingar anländer till Litauen, i akut behov av tak över huvudet, mat och andligt stöd. Litauens senaste officiella statistik visade fredagen den 22 april 2022 att nästan 48 000 flyktingar från Ukraina hittills har registrerats i landet, men man tror att det faktiska antalet kan vara betydligt högre.

Cirka 40 procent av de officiellt registrerade flyktingarna i Litauen är minderåriga. Frälsningsarméns kår i staden Klaipeda i Litauen möter upp de behov som finns. Deras huvudsakliga fokus ligger på att ta hand om barn som har tvingats lämna sina hem i all hast och många av dem har upplevt traumatiska händelser. "Vi stödjer barn med allt de behöver för att få en ny start i litauiska skolor", förklarar den lokala frälsningsofficeren, major Susanne Kettler-Riutkenen.

Över 20 ukrainska barn deltar i programmet för flyktingar i Frälsningsarméns kår i Klaipeda, Litauen. Frälsningsarmén tar hjälp av studenter från Ukraina till sitt team, så att barnen kan prata om sina upplevelser på sitt modersmål. Mammorna är mycket rörda över hur varmt de tas emot och förses med allt. En kvinna sa i tårar, "Allt är väldigt bra här, det är bara inte hemma". Trots alla ansträngningar från Frälsningsarmén är och förblir det en traumatisk sorg för flyktingarna. "Allt vi gör verkar för mig som ett litet plåster på ett stort gapande sår", säger major Susanne Kettler-Riutkenen.

Grekland

Frälsningsarmén i Grekland tillhandahåller kuponger och SIM-kort till ukrainska flyktingar. De erbjuder också en plats att umgås, ta en fika, låta barnen leka och prata med någon.

Rumänien

Frälsningsarmén i Rumänien fortsätter stödja den flyktingmottagande verksamheten vid RomEx-centret i Bukarest i samarbete med kommunen och andra organisationer/företag. Frälsningsarmén ansvarar för att tillhandahålla mat-kuponger för familjer med barn (1 kupong per barn). Till och med den 26 april har 6 774 kuponger delats ut till 4 459 familjer. Var och en av dessa familjer har också fått ett informationsblad om riskerna med människohandel. I genomsnitt träffar teamet 172 familjer per dag.

Polen

Den lokala Frälsningsarmén organiserar en mängd olika hjälpmedel för de ukrainska flyktingarna såsom leverans av mat eller matkuponger. Det nya flyktingboendet har kontaktat Frälsningsarmén för att få hjälp.

Frankrike

Frälsningsarmén serverar måltider i Paris, tid ägnas även åt att leka med barnen och lyssna på personer i behov av att prata.

Schweiz

Frälsningsarmén i staden Bern i Schweiz hjälper bland annat till med skötsel av fyra korttidsboenden med ca 280 platser, ett femte boende planeras.

I Zürich har Hope klädinlämningscenter sedan den 12 april tillgodosett olika behov. 453 kuponger har använts hittills (en kupong tillåter en person att samla in 10 klädesplagg).

På centralstationen i Zürich fortsätter mottagandet av flyktingar från Ukraina. Sedan 21 mars har ca 4500 personer serverats varma drycker och smörgåsar.

I Genève fortsätter mottagandet och inkvarteringen av ukrainska flyktingar på flera platser.

Österrike

Frälsningsarmén i Österrike har samlat in sovsäckar, toalettartiklar, filtar och lämnat över dem till den ukrainska kyrkan i Wien.


Publicerat 2022-04-20

Rumänien

18 april:

Frälsningsarméns team från Buzău i Rumänien möte den 18 april upp personer som flytt från Ukraina och kommit till Siret i Rumänien och hjälpte bland annat till med:

 • Flygblad och samtal för att förebygga människohandel - 50 personer
 • Direkt vägledning och letade efter de bästa lösningarna för dem - 120 personer
 • Hjälp till att transportera bagage - 54 personer
 • Vägbeskrivning till transport - 124 personer
 • Mat för den på flykt - 120 personer
 • Översättning för transport, orientering (engelska, spanska, ryska) - 150 personer
 • Vatten, juice, smörgås, te, kaffe, våtservetter, mediciner etc. - 150 personer

Var och en av dessa människor fick hjälp med att bära sitt bagage och lätta på den fysiska bördan. Under tiden på vägen till en plats eller transport kan Frälsningsarméns medarbetare lyssna och lära lite av deras historia.

Ge en julgåva idag till krigets offer i Ukraina!

Publicerat 2022-04-13:

Rumänien

12 april

Frälsningsarmén i Rumänien är vid gränsen i Siret och skickade oss följande rapport:

 • Godisägg med pyssel: 42 barn
 • Flygblad med information om människohandel - 30 personer
 • Hjälp med orientering och riktning - 77 personer
 • Hjälpa till att transportera bagage - 45 personer
 • Vägbeskrivning till transport - 35 personer
 • Översättning för transport, orientering etc. - 55 personer
 • Psykologisk konsultation - 15 personer
 • Utdelning av vatten, juice, smörgås, te, kaffe, våtservetter, godis, etc - 450 st.

Bulgarien

8 april

Volontärer och anställda från Frälsningsarmén i Bulgarien och Bulgariska Röda Korset hjälpte över 400 personer på flykt. Tillsammans kan vi hjälpa fler!

Ukraina

Under perioden 4 till 10 april hjälpte Frälsningsarmén i Dnipro i Ukraina till med:

 • 1265 portioner varm mat och bakverk
 • 389 matpaket
 • 1556 hygienartiklar
 • 287 förpackningar blöjor
 • 337 förpackningar barnmat
 • 54 barn deltog i lekar och kreativa aktiviteter

Rumänien

Mellan den 7-8 april hjälpte Frälsningsarmén i Rumänien tillsammans med kollegor från Moldavien till vid Siret-gränsen. De hjälpte de ukrainska medborgarna som passerade mellan Ukraina och Rumänien med bland annat:

 • Informationsblad om människohandel – 345 personer
 • Hjälp med orientering och riktning - 495 personer
 • Bagagetransporthjälp - 124 personer
 • Transport till boende - 320 personer
 • Bjöd in till att sitta ned i våra tält - 445 personer
 • Telefon simkort - 140 st.
 • Ryska, engelsk översättning - 469
 • Psykologisk rådgivning - 18 personer
 • Delade ut vatten, smörgåsar, godis, kaffe, te, etc - 485 stycken
 • Armband med Ukrainas flagga, gjorda av barn från Buzau Frälsningsarmén - 300 stycken.

Publicerat 2022-04-04:

Rumänien

4 april:

Frälsningsarmén i Ukraina delar ut varm mat, te, choklad, läsk vid stationen i Dnipro till människor på flykt.

3 april:

Frälsningsarmén i Bukarest i Rumänien finns på plats i den stora arenan Romexpo där många organisationer tillsammans hjälper dem som tvingas fly Ukraina. Under de senaste 8 dagarna har Frälsningsarmén delat ut kuponger till 2195 barn där även flygblad om människohandel ges med för att informera deras föräldrar. Barnen leker med ballonger och leksaker, och en del personer behöver hjälp med att orientering sig rätt. Tillsammans gör vi skillnad för alla dessa familjer.

1 april:

Frälsningsarméns rumänska team från Bacău assisterade vid de förbipasserande bussarna i Siret där det fanns över 100 barn. Teamet var också med och mötte upp dem som passerar gränsen och hjälpte dem med:

 • Orientering och ledsagning - 80 personer
 • Utdelning av flygblad för att förebygga människohandel - 60 personer
 • Hjälpa till att transportera bagage - 40 personer
 • Vägbeskrivning för transport - 50 personer
 • Stödsamtal - 25 personer
 • Vatten, juice, majs, smörgås, te, kaffe, våtservetter, våffelkex, yoghurt - 210 st

Rumänien

31 mars:

Frälsningsarmén i Rumänien assisterar vid bussarna som passerar gränsen vid Siret och man har mött över 150 barn. Mammor grät och tackade för hjälpen de får från den rumänska Frälsningsarméns team.

Det har även delats ut:

 • Flygblad med info om att förebygga människohandel - 70 personer
 • Orientering och hjälp vidare - 120 personer
 • Hjälpa till att transportera bagage - 50 personer
 • Vägbeskrivning till transport - 40 personer
 • Psykologisk konsultation - 15 personer
 • Vatten, juice, majs, smörgås, te, kaffe, våtservetter, våffelkex, etc. – 270 st.

28-30 mars:

Frälsningsarmén Georgien och Rumänien som befinner sig vid Siret (gränsen mellan Ukraina/Rumänien) har under några dagar delat ut och hjälp till med:

 • 670 matvaror
 • 97 hygienprodukter
 • 480 flyers med info om människohandel
 • 90 konsultationer (psykologiska)
 • 170 hjälp till med bagage
 • 290 översättningar (ryska/engelska)
 • 98 SIM-kort
 • 380 fick hjälp med att orientera sig vidare
 • 2000 smörgåsar har delats ut

29 mars:

Frälsningsarméns medarbetare och volontärer i Rumänien fortsätter att möta upp dem som är på flykt för att informera om risken att utsättas för människohandel.

 • I Siret har över 750 personer fått flygblad för att öka deras medvetenhet om människohandel.
 • Omkring 683 personer har fått hjälp att orientera och hitta de bästa lösningarna för dem samt att 385 personer fått hjälp med bagagetransport.
 • Ca 90 SIM-kort har delades ut så att de kan kommunicera med sina nära och kära kvar i Ukraina.
 • Över 580 personer har fått hjälp med översättning (engelska, spanska, ryska) för bland annat transport och orientering, allt för att de på flykt skulle bli helt förstådda i sina behov.
 • De har delats ut över 714 olika förnödenheter såsom vatten, juice, smörgås, te, kaffe, våtservetter, mediciner.

Frälsningsarmén i Rumänien finns även på plats i den stora arenan Romexpo för att hjälpa till. Under de fem dagar som gått sedan vi började dela ut kuponger för mat och medicin har även cirka 1400 barn fått kuponger från Frälsningsarmén.

Där delas även många flygblad på det ukrainska språket ut till mammor och mor- och farföräldrar med "hjälpsamma tips", hur man skyddar sig mot övergrepp och utnyttjande i den utsatta situation de befinner sig i.


Publicerat 2022-03-30:

Sverige

 • Templet, Stockholm: Frälsningsarmén Templet kommer ha öppet för människor på flykt från Ukraina på måndag och torsdagseftermiddagar. Det bjuds på lunch och är sedan en mötesplats där flyktingar kan få hjälp med matkassar, presentkort på ICA, rekvisitioner till vår second hand-kedja Myrorna, samtalsstöd och andra nödvändigheter.
 • Västerås: Frälsningsarmén i Västerås samarbetar med civilsamhället och migrationsverket. Flera anställda på kåren har mött flyktingar från Ukraina på migrationsverket och erbjudit samtalsstöd samt delat ut rekvisitioner till vår second hand-kedja Myrorna. Kåren förbereder att ha öppet en dag i veckan för flyktingar.
 • Umeå: I Umeå upplåter Frälsningsarmén sina lokaler samt personal och frivilliga som en samlingsplats för familjer från Ukraina i samarbete med Vän i Umeå. Kåren håller öppet fredagseftermiddagar för fika, samtal och lek med barnen och det finns planer på att utöka med ytterligare en dag i veckan.

Publicerat 2022-03-28:

Ukraina

Frälsningsarmén i Kropyvnytskyi, Ukraina, fortsätter möta människor på flykt i landet. Det har flera gånger varit kö till kåren då det är brist på matvaror, sängkläder och andra nödvändigheter. Kåren har under 21/3-27/3 delat ut:

 • 150 matpaket
 • 8 paket med blöjor
 • 10 paket med barnmat
 • 17 kuddar
 • 35 paket med sängkläder och filtar
 • 23 personer fick kläder
 • 25 personer fick måltider och övernatta i kårlokalen

Publicerat 2022-03-23:

Ukraina

I Kropivnitsky i Ukraina fortsätter Frälsningsarmén på plats att hjälpa människor som tvingats lämna sina hem. Sedan den 24 februari har de ordnat övernattningar och mat till 205 personer i sin kårlokal och hemma hos anställda. De har även delat ut 190 livsmedels-set, täcken, filtar, madrasser, blöjor och barnmat.

Frälsningsarmén i Dnipro fortsätter att dela ut varm mat på tågstationen till dem på flykt.

Polen

I Starachowice i centrala Polen förbereder Frälsningsarmén för att välkomna de som flyr från Ukraina. Tillsammans med en grupp trogna volontärer har man utökat matdistribution för att hantera tillströmningen av flyktingar som är i behov av Frälsningsarméns hjälp.

Rumänien

Frälsningsarmén Rumänien som befinner sig i Siret delade i går kväll (22 mars) ut flygblad för att förebygga människohandel, hjälpte människor att orientera sig, transportera bagage, ordnade gratis boende, hjälpte till med översättningar och delade ut vatten och filtar.

Publicerat 2022-03-21:

Hjälper de som flyr att undgå människohandel

Galina Ketroy som är Frälsningsarméns nationella koordinator för Anti Human Trafficking/arbetet mot människohandel i Moldavien berättar i filmen nedan om hur de hjälper ukrainska flyktingar undgå att utsättas för människohandel.

Läs mer här om hjälpen i Moldavien

Publicerat 2022-03-15

Hjälp från Rumänien

Frälsningsofficeren Ionel Sandu berättar i filmen ovan om hur Frälsningsarmén i Rumänien hjälper till i Siret flyktingläger, nära gränsen till Ukraina. Man hjälper här människorna som är på flykt med guidning, rådgivning, socialt stöd, vatten, snacks, godis och leksaker till barnen. samt ökar deras medvetenhet om människohandel då det är många mammor med barn och unga kvinnor och risken att utsättas är stor. På det här sättet försöker Frälsningsarmén ge kunskap om risken och även telefonnummer om de känner sig hotade eller inte säkra. Då man samarbetar med olika telefonoperatörer, så erbjuds SIM-kort. Frälsningsarmén har även ett lokalt härbärge för över 30 flyktingar varje natt, där de får mat, hygienartiklar, blöjor och andra barnartiklar.

De får även hjälp med att få information om sina rättigheter som flykting i Rumänien, förstå papper som ska fyllas i och hjälp hur de kan ta sig vidare från lägret. Allt detta görs även tillsammans med andra socialarbetare och hjälporganisationer.

Publicerat 2022-03-14

Frälsningsarmén i Östeuropa (Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien och Ukraina) har en aktiv roll i att hjälpa människorna på flykt från Ukraina. Östeuropas territorier har sedan krigets start hjälpt till med följande insatser:

 • Antal tillagade utdelade måltider: 3116
 • Antal utdelade matpaket: 1556
 • Antal utdelade vattenflaskor: 231
 • Antal utdelade hygienkit: 663
 • Antal utdelade blöjor: 169
 • Antal utdelade barnmjölksersättningar: 254
 • Antal vuxna som vistats i våra lokaler: 1488
 • Antal barn som vistats i våra lokaler: 387
 • Antal personer som fått hjälp med sin hälsa och medicinering: 152
 • Antal volontärer som assisterar: 413

Publicerat 2022-03-11

 • Rumänien: Igår var det snö och kallt när Frälsningsarméns team i Rumänien hjälpte de 50-tal flyktingar från Siretgränsen med översättning och orientering vidare. Även SIM-kort delades ut till familjerna som behövde kontakta sina släktingar. Smörgåsar, äpplen, majschoklad, kex och vatten på flaska delades ut till cirka 90 personer. Mammorna fick flygblad med information på ukrainska och barnen fick kinderägg.
Rumänien

Publicerat 2022-03-09

 • Rumänien: 9 mars kom ytterligare ett katastrofteam från Frälsningsarmén till Siret i Rumänien. De hjälper ukrainska flyktingar med översättning, rådgivning och hjälper även behövande att orientera sig rätt till de tillgängliga resurserna som finns. Frälsningsarmén ger också kunskap om riskerna med människohandel genom rådgivning och distribution av flygblad på ukrainska språket.
 • Ukraina: Frälsningsarmén lagar och delar ut varma måltider till människor på järnvägsstationen i Dnipropetrovsk i Ukraina️.
 • Moldavien: Frälsningsarmén i Moldavien delar ut mat och andra förnödenheter. Man ger även tak över huvudet på de flesta av våra orter.
Matutdelning i Dnipropetrovsk i Ukraina.

Publicerat 2022-03-07

 • Moldavien: Frälsningsarmén i Moldavien har skickat akuta medicinska varor över gränsen där ett katastrofteam från Frälsningsarmén i Ukraina har tagit emot varorna och transporterat till en intensivavdelning i Odessa.
  Frälsningsarmén samarbetar med "Centre for Refugees Reception" i byn Mikhailany i Ryshkansky-distriktet och tillhandahåller nödvändiga föremål men också emotionellt stöd.
 • Ukraina: I staden Dnipropetrovsk delade Frälsningsarmén ut mat och andra nödvändigheter till människor på flykt.
  Frälsningsarmén i Lviv fortsätter dela ut mat, hygienprodukter och andra nödvändigheter.
  Från den 2/3-7/3 tog Frälsningsarmén i Kropivnitsky emot 97 människor på flykt som fick mat och sovplatser i församlingslokalen och i officerarnas lägenheter.
 • Rumänien: Frälsningsarmén i Rumänien fortsätter hjälpa människor på flykt från Ukraina. Ett katastrofteam finns på plats vid Siret.
 • Polen: I Polen fortsätter Frälsningsarmén att dela ut matpaket, ger praktiskt stöd, hjälper till med översättningar och besöker mottagningsplatser för flyktingar vid gränsen.

Publicerat 2022-03-02

 • Rumänien: Ett katastrofteam från Frälsningsarmén i Rumänien anlände under tisdagen till staden Siret som gränsar till Ukraina. Där fick människor på flykt hjälp med akuta sovplatser, transporter till önskade platser, orange kort och andra nödvändigheter.
 • Moldavien: Varje natt erbjuder Frälsningsarmén i Moldavien akuta sovplatser till människor på flykt från Ukraina. Utöver sovplatser delar vi ut mat, hygienartiklar och andra nödvändigheter.
 • Ukraina: I Lviv delar Frälsningsarmén på plats ut mat, hygienprodukter och andra nödvändigheter till befolkningen.
  Frälsningsarméns kårer och centren i Vinnytsia och Dnipro ger hjälp där det behövs.
 • Polen: I Polen förbereder Frälsningsarmén insatser med hjälppaket för den förväntade ankomsten av 100 000 människor på flykt per dag från Ukraina.

Publicerat 2022-02-28

 • Ukraina: Frälsningsarmén hjälper personer som behövt lämna sina hem genom att tillhandahålla akut behövda livsmedel och hygienartiklar.
 • Rumänien: Frälsningsarmén har bildat ett katastrofteam och är på väg till gränsen med livsnödvändiga artiklar såsom mat, dryck, hygienartiklar med mera för att erbjuda stöd till flyktingar från Ukraina.
 • Moldavien: Frälsningsarmén hjälper människor på flykt från Ukraina med logi, varma måltider och drycker, tillgång till wi-fi och andra nödvändiga saker.
 • Polen: Frälsningsarmén förbereder och delar ut hjälppaket till ukrainska flyktingar som kommer in i landet.
 • Ryssland: Det finns hittills mer än 60 000 människor på flykt i södra delen av Ryssland. Frälsningsarmén bemöter deras behov genom att erbjuda mat, hygienartiklar och andra hjälpmedel.
 • Slovakien: Ett katastrofteam bestående av representanter från Slovakien och Tjeckien förbereder sig för att erbjuda boende, materiella behov och emotionellt stöd nära Ukrainas gräns.
 • Tjeckien: Tjeckien är redan hem för cirka 200 000 ukrainare och väntar därför många flyktingar som kommer att söka stöd från familj och vänner i Tjeckien. Frälsningsarmén har tillgänglig kapacitet i den befintliga socialtjänsten i Tjeckien så de står redo att ge stöd utan att det påverkar det befintliga klientunderlaget.

Publicerat 2022-02-25

— Vi ser alla hur situationen i Ukraina har eskalerat och att situationen är mycket svår och bekymmersam för landet och dess befolkning. Stor osäkerhet råder om vad som kommer att hända, säger Christian Lerne, Frälsningsarméns talesperson för Ukrainakrisen.

Frälsningsarmén finns också på plats i länder som gränsar till Ukraina dit flyktingar har börjat ta sig. I ett första steg görs insatser i Moldavien och Rumänien för att ge akut stöd i form av skydd och förnödenheter. 

Arbetet med det humanitära biståndet i Ukrainakrisen sköts av Frälsningsarméns avdelning Emergency Services på det internationella Högkvarteret i London tillsammans med Frälsningsarmén i Ukraina. Frälsningsarmén planerar att skicka ut fler katastrofteam allt eftersom det blir tydligt var de stora flyktingströmmarna tar sig och det förbereds insatser i Polen, Slovakien och Ungern.

Frälsningsarmén i Sverige kommer att samla in medel för att stötta dessa insatser i Ukraina och andra länder runt om i Europa och ber alla som har möjlighet att ge en gåva!

Frälsningsarmén i Sverige förbereder sig också för att hjälpa till med att ta emot flyktingar i Sverige. Möjliga insatser genom våra verksamheter i framför allt södra Sverige förbereds nu.