logotype

Föreläsning med Morgan Alling om psykisk ohälsa

Frälsningsarméns familjecenter Vårsol i Jönköping bjöd in till föreläsning med Morgan Alling, skådespelare och regissör samt Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris, i samband med sitt 100 års jubileum. Föreläsningen belyser den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga och lyfter frågan om barn som växer upp i en dysfunktionell familj.

Frälsningsarmén Vårsol i Jönköping, som i år har mött barn och unga i 100 år, kan bekräfta den negativa utvecklingen och nödvändigheten av förebyggande arbete. Med föreläsningen, som drog över 350 personer vill man lyfta denna angelägna fråga för att hitta vägar att bryta trenden.

"När man är drabbad av psykisk ohälsa är det svårt att se ljuset, men det går att komma ut på andra sidan"

Morgan Alling växte upp i en dysfunktionell miljö som delvis bestod av kriminalitet och missbruk. Som fyraåring blev han omhändertagen av sociala myndigheter. Under föreläsningen talar han om hur man vänder negativa tankemönster och ger praktiska råd för att överkomma svårigheter i livet.

- Jag vill inspirera människor som kanske har eller som kanske nu går igenom tuffa tider. När man är drabbad av psykisk ohälsa är det svårt att se ljuset. Men det går att komma ut på andra sidan och istället använda sina upplevelser som bränsle och göra gott, säger Morgan Alling.

- Ni som jobbar med barn och ungdomar ska vara en mur av kärlek för de kommer testa er hela tiden. Alla människor vill bli omtyckta och älskade för den de är. Respektera dem, lyssna och sätt gränser. Alla som jobbar för barn är mina hjältar!, säger Morgan.

Vårsol 100 år och boksläpp

I samband med att Frälsningsarmén Vårsol i Jönköping firar 100 år, lanseras boken ”Vårsols historia 1919-2019”. Redaktör och författare till boken är Pontus Folkesson, doktorand i historia vid Stockholms universitet, och medförfattare är Britt-Marie Rossiter, tidigare verksamhetschef på Vårsol. I boken delar barn, ungdomar och personal sina berättelser från tiden på Vårsol. Själv bodde Pontus en period på Vårsols Akut- och utredningshem i början av 90-talet.