logotype

Allt fler söker hjälp på Templet i Stockholm

Frälsningsarmén har verksamheter på många orter som möter personer i hemlöshet, fattigdom och utsatthet. Just nu påverkar kylan dessa grupper extra hårt, speciellt de som inte har ett eget hem. Dessutom pågår en pandemi som slår hårt mot grupper som redan är marginaliserade. På vår kår/församling Templet på Östermalm i Stockholm märks detta tydligt bland besökarna som söker hjälp.

Tillsammans med den ideella organisationen Gula Änglarna möter Templet många personer som lever i fattigdom och ensamhet i Stockholm. Personerna har i och med kylan stora behov av varma kläder och mat, även ekonomiska behov. Dessutom känner sig fler ensamma när allt färre går ut. För personer som lever i hemlöshet är situationen påtagligt värre.

Besökarna erbjuds varma kläder och mat

Personerna som söker sig till Templet erbjuds frukostpåsar, matkassar, matlådor och varma kläder. Vid varje utdelning ringlar sig kön lång och det är många som är i behov av hjälp.

— Det är kallt att stå och vänta upp till så mycket som en och en halv timme i morgonkylan. Vi har börjat bjuda på varm soppa i kön innan vi öppnar. Det värmer åtminstone lite, men det är jobbigt att se folk stå och frysa, berättar Daniel Back som är verksamhetsansvarig för kårens sociala arbete.

”Verksamheten betyder mycket för besökarna”

Besökarna uppskattar verksamheten och hjälpen betyder mycket för personer i nöd.

— De säger att vi är änglar, att de inte skulle klara sig utan oss, att hjälpen betyder mycket, berättar Daniel.

Ziba Andersson är en av de viktiga volontärerna på Templet, här gör hon matlådor att dela ut till de som söker hjälp. Foto: Daniel Back

Antalet besökare ökar

Trots pandemin har Templet lyckats ställa om sin verksamhet. I fredags kom 127 gäster, vilket är rekord. Allt fler är i behov av hjälp.

— Ett problem som kan uppstå är att kön blir stökig när det är så många på samma gång. Därför har vi en kövakt som håller koll, berättar Daniel.

Tack vare många volontärer lyckas Templet ställa om och fortsätta hjälpa personer i nöd, trots ökat antal besökare.

— Verksamheten hålls uppe genom många duktiga volontärer som ger av sin tid. Utan dessa hade vi inte klarat oss, avslutar Daniel.

Text: Emilia Beijer
Foto: Daniel Back