Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fler väljer Frälsningsarmén för sin kyrkoavgift

"Genom att bidra med sin kyrkoavgift kan man identifiera sig med det samfund eller den församling som ligger nära hjärtat. Det skapar långsiktiga möjligheter att utveckla samfundets angelägna arbete". Så säger Bo Jeppsson, Frälsningsarméns nya ledare, med anledning av den informationskampanj om kyrkoavgiften som just nu pågår.

Visste du att kyrkoavgiften utgör en procent av din beskattningsbara inkomst, och att du kan välja vart den ska gå? Långt ifrån alla svenskar känner till denna möjlighet och förr i tiden gick kyrkoavgiften per automatik till Svenska kyrkan. Men efter att kyrkan skildes från staten står det var och en fritt att välja vart kyrkoavgiften ska gå. Den som väljer Frälsningsarmén bidrar till att göra konkret och stor nytta för arbetet med bland annat utsatta människor runtom i landet.

Major Bo Jeppsson, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

Ger trygghet och möjlighet till planering

— När vi får en persons kyrkoavgift betyder det att Frälsningsarmén kan arbeta mycket mer långsiktigt, regelbundet och förutsägbart i landet. Personen ger över tid, det skapar trygghet och hjälper oss planera på ett annat sätt. Det betyder väldigt mycket för våra verksamheter, säger Frälsningsarméns ledare Bo Jeppsson.

Han menar att ett beslut om kyrkoavgiften också ger en större identifikation med den kyrka man kanske tillhör och besöker regelbundet. Stödet blir ett sätt att visa sympati. Dessutom upplever man inte att plånboken belastas som vid en vanlig gåva. Skatten dras ändå och proceduren med att fylla i blanketten är förhållandevis enkel.

Kan stötta arbetet lokalt eller hela landet

Varje person kan välja att låta kyrkoavgiften gå till Frälsningsarmén på sin lokala ort eller plats. Ett annat alternativ är att ge till Frälsningsarmén rent generellt. Då används pengarna där de bäst behövs.

— Då gör man det möjligt för Frälsningsarmén  där man bor eller i närheten att fortsätta sitt arbete på orten, säger Bo och tillägger att man kan fortsätta att även stödja till exempel Svenska kyrkan med en del av kyrkoavgiften.

Frälsningsarmén har skickat ut en informationsbroschyr som med enkla steg visar hur valet går till. Hjälp och råd kan också fås via telefon 08-562 282 00 eller mejl kyrkoavgift@fralsningsarmen.se

Fler hört av sig på kort tid

— Det här valet  har varit möjligt under ganska många år. Inom Frälsningsarmén har vi informerat om detta i våra lokala sammanhang och för enskilda medlemmar har det upplevts naturligt att ge sin kyrkoavgift där man har sitt engagemang, säger Bo Jeppsson.

På senare tid har dock Frälsningsarmén informerat mer brett och intensivt, bland annat i sociala medier. Under det senaste året har flera lämnat besked om att de vill låta kyrkoavgiften gå till Frälsningsarmén.

Frälsningsarméns sätt att vara kyrka uppskattas

— Det är förstås väldigt glädjande. Människor väljer olika utifrån vad som passar en själv. Somliga tycker att Frälsningsarméns sätt att vara kyrka är det man vill stödja. Och det här hjälper oss verkligen att skapa långsiktighet och ge hållbar hjälp över tid, avslutar Bo Jeppsson.

Text: Carina Tyskbo

Kontakta oss för mer information:

Telefon 08-562 282 00
E-post: kyrkoavgift@fralsningsarmen.se

Stöd oss med din kyrkoavgift

Publicerat: 2021-09-17Skriv ut