logotype

Julens viktiga välgörare - artisterna och kändisarna

Många populära artister har genom åren medverkat på Frälsningsarméns konserter, inte minst under julen. Omtyckta framträdanden ger viktiga pengar till det sociala arbetet. Vad tycker artisterna om att delta och hur får man en kändis att ställa upp?

Frälsningsarmén har en lång historia av att knyta frivilliga krafter till sig. De flesta är helt vanliga svenskar. Men även kända artister, skådespelare och musiker har regelbundet samarbetat eller ställt upp gratis för att samla in pengar – både till sociala verksamheter och det långsiktiga hjälparbetet på kårer och vid akuta händelser som katastrofer eller krig. Vad betyder det då när kända personer stöttar Frälsningsarmén och varför väljer de att göra detta?

Steefan Sundström vid Frälsningsarméns välgörenhetskonsert för Ukraina i mars 2022 på Templet i Stockholm

Välgörenhetskonsert för Ukraina

Stefan Sundström, sångare, låtskrivare. Medverkade på Frälsningsarméns
välgörenhetskonsert för Ukraina i mars 2022:

– Frälsningsarmén och flera andra kyrkor är små öar av humanitet där det inte handlar om att tävla eller vinna. Det behövs i vårt samhälle, mer än någonsin. Det här kriget är så allvarligt och det var självklart för mig att medverka på konserten. Ett välkomnande öppet samhälle för flyende är särskilt viktigt att värna om nu. Jag har samarbetet med ”Frälsis” flera gånger tidigare, uppträtt för hemlösa och missbrukare och medverkat på en välgörenhetsskiva som sålde dubbel platina.

Helen Sjöholm vid Frälsningsarméns välgörenhetskonsert för Ukraina i mars 2022 på Templet i Stockholm

Helen Sjöholm, sångare, artist, skådespelare. Medverkade tillsammans med musikerkollegan Anna Stadling på Frälsningsarméns välgörenhetskonsert för Ukraina i mars 2022:

– Det var helt självklart för oss att vara med. Det kan kännas futtigt att enbart kunna bidra med sin musik, när behoven är så stora. Men alla kan vara med och göra gott. Vi tar så lätt vår frihet för given. Det som händer nu är riktigt allvarligt. Vi är båda två mammor också och kan inte föreställa oss vilken fasa detta måste innebära för dem som flyr. Men vi måste fortsätta bygga drömmen om att det onda ska ta slut.

Julkonserter till förmån för den sociala verksamheten

Lars Beijer har under många år arbetat med Söderkårens julkonserter till förmån för Frälsningsarméns sociala verksamhet. Startpunkten var Frälsningsarméns 100-årsfirande 1982. Då hölls konserterna i Berwaldhallen och i Stockholms stadshus. Upp emot 1 000 personer köpte biljetter. Sju år senare tog Lars över arrangemanget och den årligen återkommande julkonserten, och så har det fortsatt i femton år. Söderkårens julkonsert hålls numera ofta i Eric Eriksson-hallen eller på kåren.

– Alla har ställt upp gratis, det är premissen från start. För att skapa intresse är det viktigt att ha artister som drar publik. Ju större och mer intressant artist desto större publik och därmed mer pengar. Det har egentligen inte med artistens kvalitet att göra, utan med bredden, säger Lars.

Lars Beijer här tillsammans med frälsningsofficeren Anna-Lena Hjerpe.

Vilka artister har du varit med och anlitat?

– I urval kan jag nämna Lill Lindfors, Robert Wells, Peter Mattei, Titti Sjöblom, Peter Lundblad, Mikael Samuelsson och Anders Ekborg. Men man ska inte glömma de skådespelare som ställt upp för att hålla tal, som Krister Henriksson, Marie Göransson och Stina Ekblad. Fantastiskt fina insatser som skapat stämning, säger Lars. Artisterna som bjuds in måste passa målgruppen.

Vilken publik brukar komma och vad tycker de om?

Lars betonar också vikten av att lyfta fram den egna rörelsens musiktradition, med till exempel hornmusik, solosångare eller barnkörer. Till Söderkårens arrangemang har även uppskattade barnkörer från Adolf Fredriks och Nacka musikklasser ställt upp.

– De flesta tycker att det är ett bra sak att framträda hos Frälsningsarmén eftersom vi gör så mycket gott för människor som har det svårt. Jag har under åren aldrig upplevt någon som svårövertalad. De vet att deras medverkan säljer biljetter, säger Lars.

Däremot är det en avvägning när man ska kontakta artisten. Ringer man för sent är de ofta uppbokade, men tas kontakten för tidigt kan jobbuppdrag hinna komma emellan. Luckor kan uppstå trots artistens fullspäckade schema, så ett par månader innan konserten är nog det bästa, menar han.

Det kan kännas nervöst och svårt att försöka nå kända personer. Hur gör man och vem kontaktar man egentligen?

– Antingen går man på artisten direkt eller tar kontakt via agenturen. De har schemat och ser helheten på alla sina artisters bokningar. Det händer till exempel att en sångare är upptagen men att agenten föreslår en annan istället, som passar oss lika bra.

Dessutom uppmanar Lars till att rusta sig med tålamod och ihärdighet och att fortsätta höra av sig trots många nej i inkorgen. Når man en artist en gång, är det ofta lättare i framtiden.

– De vi anlitat har alltid varit väldigt glada och nöjda efteråt. Jag tror att Frälsningsarméns julkonserter är tillfredsställande på ett annat sätt än deras vanliga proffsframträdanden. Hos oss gör de musikaliska insatserna gott för medmänniskor. Frälsningsarmén har dessutom en tradition av mycket och bra musik som de flesta känner till.

Har du andra tips till den som själv vill ordna konsert eller evenemang?

– Passa på att bjuda in kommunalpolitiker och lokala kändisar också! Det kan göra Frälsningsarmén mer känt på orten och skapa viktiga relationer och nätverk. Lokala insamlingar och tidningar som skriver öppnar ofta ögonen på styrande eller företag. En politiker eller kändis vid julgrytan under bara ett par timmar kan ge kontakter som gör stor nytta senare.

Loa Falkman, hovsångare, skådespelare och artist.

Loa Falkman, hovsångare, skådespelare och artist. Ställde upp och sjöng på Frälsningsarméns julkonsert 2022 som arrangerades av Söderkåren.

Varför valde du att medverka på konserten?

– Jag var väldigt glad över att få hjälpa till! Att kunna samla in pengar och ge till dem som verkligen behöver mat för dagen och tak över huvudet känns bra och alldeles självklart. Dessutom är musiken i sig helande för människan, det är viktigt och underbart. Jag ställer gärna upp igen.

 – Jag minns officerare från min barndom och vet att ni på Frälsningsarmén gör mycket gott för utsatta. Jag önskar att folk skulle se och respektera varandra mer!

Vad är julen för dig?

– En lugn helg efter en tuff december med många konserter. Då vill jag bara ha familjegemenskap och god mat.

Karl-Bertil Jonssons julafton

Henrik Dorsin och Anton Lundqvist under en föreställning av Karl-Bertil Jonssons julafton på Scalateatern i Stockholm.

Karl-Bertil och Frälsningsarmén

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton spelades under flera år på scener i Stockholm. I samband med föreställningarna samlades pengar in till Julgrytan.

Henrik Dorsin, idé, manus och regi:

– Vi ville kunna göra något för att hjälpa utsatta, eftersom sagan i grunden handlar om det. Inte bara komma med tomma ord. Frälsningsarmén nämns dessutom i Tage Danielssons originalberättelse: ”Vemtänder ett ljus för dem som vandrar i mörkret? De för vilka Frälsningsarméns grytor hålls kokande?” Och ni har historiskt sett funnits med så länge. Många tycktes bli kvar i den goda känslan från föreställningen och skänkte pengar i era bössor direkt när de kom ut ur salongen.

Anton Lundqvist spelade Karl- Bertil och Vanna Rosenberg den ömma modern:

– Jag är så tacksam över samarbetet. Ni gör så otroligt mycket gott och det vore orimligt att spela en pjäs som denna och inte göra något mer av det. Kyrkan har så många styrkor med sin gemenskap och själavård till exempel. Och Frälsningsarmén är ju känd för sin musikalitet, säger Anton.

– Ja, det kändes så bra och helt självklart. Frälsningsarmén verkar för de svaga, fattiga och utsatta. Vi ville tillsammans med publiken få känna hur fint det är att ge, att det är nödvändigt att lyfta blicken och bidra, säger Vanna.

Välkänd välgörenhet

Världen över arrangerar Frälsningsarmén välgörenhetsgalor för att samla in pengar till hjälpverksamheten.

  • I Royal Albert Hall i London ges den årliga julkonserten ”Celebrating Christmas” där The International Staff Band, körer och kända gäster uppträder på scenen (5 december är årets datum).
  • I USA samlar konserterna Rock The Red Kettle in mycket pengar till Frälsningsarméns arbete bland människor i utsatthet.
  • Även idrottsmän, företagare, programledare och politiker har genom åren stöttat Frälsningsarmén med framträdanden vid galor eller konserter.
  • Den första välgörenhetskonserten i världen sägs vara den som anordnades till stöd för Wolfgang Amadeus Mozarts föräldrar, när han dog i december 1791.
  • Live Aid 1985 samlade världens artistelit till två galor som sändes via satellit över hela världen.
  • l Sveriges första stora stödgala var ANC-galan 1985, en manifestation mot apartheidregimen i Sydafrika.
  • l Idag toppar sångerskan Taylor Swift listan som den mest givmilda artisten.

Källa: Salvationarmy.org, Caringmagazine.org, DN, Organisationen ”Do Something”.

Jon-Anders Marthinussen

”Mycket handlar om relationer”

Jon-Anders Marthinussen, biträdande divisionschef Västra divisionen, tidigare bland annat kårledare för Vasakåren och musiker i Vasa Gospel: 

– Under Nordstadsveckan 2023 firade vi ”Göteborg 400 år” och bad via kontakter kända personer att skicka in korta filmklipp med gratulation till Frälsningsarmén, som samtidigt firade 140 år. Dessa visades på storskärmen för alla som passerade eller stannade hos oss. På filmerna fanns bland andra Siw Malmqvist, Tomas von Brömssen, Ken Wennerholm och Pernilla Wahlgren.

– Just nu har vi precis påbörjat ett nytt projekt i Göteborg - kören Sjung för Göteborg -  i samarbete med Simon Ljungman, känd körledare samt gitarrist i Augustifamiljen och Håkan Hellströms band. Några kända artister kommer knytas till projektet som ska påbörjas i november och avrundas med konsert i april 2024. Kören ska bestå av sångglada Göteborgare.

– Annars har vi genom åren arbetat med gospelartister som Cyndee Peters, Samuel Ljungbladh, Kiralina Salandy och rappartisten Cleo. Somliga har vi betalat, andra ställde upp gratis.

– Det är alltid kul när kändisar vill vara med. Mycket handlar om relationer, tror jag. Och kontakter.

Text: Carina Tyskbo Foto: Jonas Nimmersjö

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 5 - 2023

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer