logotype

Drar du dig för att skriva testamente? Du är inte ensam. Det kan kännas både svårt, krångligt och dyrt samtidigt som man inte vill tänka på att det en dag kan behövas. Att upprätta ett testamente är en fantastisk trygghet för dig själv, men kanske framför allt för dina nära och kära.

Har du själv varit med om att en närstående gått bort vet du att tiden efter är fylld av sorg, bearbetning – och massa administration. Finns det däremot ett testamente blir bouppteckningen mycket lättare, vilket kan minska risken för tvister.

Finns inget testamente ärver maken/makan och barn i första hand och därefter föräldrar, syskon eller syskonbarn. Finns inga arvingar går tillgångarna till Allmänna arvsfonden. Men väljer man att skriva ett testamente kan man ta ansvar för hur ens tillgångar fördelas, och då kan även andra än de legala arvingarna ärva som till exempel någon organisation som ligger en varmt om hjärtat – för visste du att du kan skänka delar eller hela ditt arv till välgörenhet? 

Frälsningsarméns arbete för utsatta människor

För Frälsningsarmén förtjänar alla människor både värdighet och omtanke. Därför arbetar vi för att människor i utsatthet ska kunna erbjudas en varm säng, mat i magen, rena kläder och en dusch men också ett lyssnande öra och hjälp till varaktig förändring.

Vårt arbete bedrivs till stor del av gåvor från privatpersoner, bland annat arv. Genom att inkludera Frälsningsarmén i ditt testamente kan du också bidra till att utsatta människor får olika typer av stöd. Du behöver inte testamentera hela kvarlåtenskapen utan kan till exempel välja att ge valfri procentsats eller en fast summa. Varje gåva gör skillnad. 

Vill du också bidra genom ditt testamente så att fler personer kommer på fötter igen? Skriv ett juridiskt korrekt testamente via Frälsningsarméns hemsida här – helt kostnadsfritt.

Göran fick hjälp att komma på fötter

En som fått hjälp av Frälsningsarmén är Göran Larsson. Han hade det tufft i skolan, och när han upptäckte punkrockmusiken i tonåren började han festa istället för att gå på lektionerna. När han hittade kärleken lugnade han dock ner sig, blev pappa och fick jobb. Men många kollegor drack både under och efter arbetstid, och det var svårt att stå emot. När förhållandet tog slut blev flaskan hans främsta tröst, och han fastnade samtidigt i ett spelmissbruk.

Porträttbild av Göran Larsson som tittar in i kameran.
Idag är Göran nykter och hjälper andra personer som lever i utsatthet.

Göran kom sedan till ett av våra behandlings­hem och fick mycket stöttning. Han började må bätt­re, hittade kärleken igen, fick barn och nytt jobb. Men arbetsmiljön var stressig och när hans båda föräldrar och ena sonen gick bort under en kort tid blev det för mycket och han började dricka igen.

När ännu en relation gick i kras bestämde han sig för att sluta dricka helt. I samma veva tipsades han om att bli volontär på Fräls­ningsarméns kår Templet i Stockholm, där behövande kan få hjälp på olika sätt. I två års tid har han nu arbetat där fem dagar i veckan. 

— Det är en riktig glädje och en unik möjlighet att hjälpa andra. Jag har fått så mycket hjälp och stöd och vill ge tillbaka. Det ger mig själv så otroligt mycket. Det är en sådan trygghet när man har någon­ting att tro på och jag känner varje dag att här sker mirakler, säger han.

Idag är Göran nykter och hjälper andra personer som lever i utsatthet.

Enklare än någonsin att skriva testamente

Den digitala juristbyrån Lawly har tagit fram en tjänst som gör det enklare än någonsin att upprätta ett testamente. I ett samarbete med Frälsningsarmén kan du nu upprätta ett testamente helt kostnadsfritt. Du svarar på några frågor om dig själv och hur du vill fördela ditt arv. Därefter skapas ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente.

Här hittar du även kontaktuppgifter till våra testamentshandläggare om du har några frågor.

Text Tove Hellsten