logotype

Stöd oss - artiklar

Julens viktiga välgörare - artisterna och kändisarna

Omtyckta framträdanden ger viktiga pengar till det sociala arbetet. Vad tycker artisterna om att delta och hur får man en kändis att ställa upp?

Till vänster står det en glad ung man som med ena handen gör tummen upp och i den andra håller i en fotboll. Till höger om honom står det en man som håller i en övningskörningsskylt.

Volontärer – viktiga byggstenar

Packa matkassar, åka på läger, servera och hjälpa till juridiskt – de frivilliga insatserna är oräkneliga och oumbärliga för Frälsningsarméns breda sociala arbete. Volontärerna bidrar med kompetens och tid, och får tillbaka meningsfullhet och gemenskap. Hur behåller vi dem i framtiden?

Till vänster: En kvinna med Frälsningsarméns sköld på ryggen håller armen om en ung kvinna och de går tillsammans uppför en trappa. Till höger: Porträttbild av Christina.

Medmänsklighet – när handling gör skillnad

Med den kris vi upplevt av covid-19 har behovet av medmänsklighet varit extra stor. Om vi ska kunna möta vårt samhälles alla utmaningar behöver vi gå tillbaka till oss själva och tänka, vad kan jag göra för någon annan i min närhet? Vi behöver varandra, och just din insats kan göra hela skillnaden.

Till vänster: En person som håller i en penna och skriver på ett papper. Till höger: Elin Hedblad och Michael Hjerpe.

Testamenten som gör skillnad

Utsatta barn och unga, de som lider av psykisk ohälsa, ensamhet, demens, ekonomisk utsatthet, missbruk eller våld i nära relationer kan få hjälp, stöd och vid behov skydd. Likaså erbjuds meningsfull sysselsättning. Detta tack vare att människor väljer att nämna Frälsningsarmén i sina testamenten.

Till vänster: Porträttbild av Elisabeth Beckman. Till höger: En hög av mynt som en liten leksaksfigur klättrar upp för.

Pengar som blir till hjälp

Frälsningsarmén i Sverige omsatte förra året 715 miljoner kronor. Intäkterna kommer främst från sålda tjänster till bland annat kommuner, gåvor via 90-konto och testamenten, Myrornas överskott och fastighetsförvaltning. Tack vare detta kan många människor i utsatthet få hjälp.

Julgrytan på Östermalmstorg. På bilden står det en insamlingsskylt med texten "Skänk en omtanke. Håll grytan kokande", och bakom skylten står det personer från Frälsningsarmén som spelar på olika instrument.

Gammalt och nytt om julgrytan

Julgrytan, som idag finns på 80 orter, samlar in pengar för de behov som Frälsningsarméns kårer ser i sin närhet, först och främst handlar det om socialt arbete vid jul. Karin Bondesson är centralt ansvarig för koordination av julgrytan och hennes viktigaste uppgift är att sprida goda idéer, som kårerna själva kommer på och det kontantlösa samhället kräver.

Två personer som håller hand. Den ena personen har ett testamente och en penna på bordet framför sig.

Hjälp utsatta människor – genom ditt testamente

Giftermål, barn, skilsmässa, särkullsbarn, styvbarn, gifta barn, sambos… Livet är i förändring hela tiden. Därför är det bra att skriva ett testamente där du får chansen att uttrycka din sista och yttersta vilja. Hur vill du att ditt arv ska fördelas? Har du en hjärtefråga? Ja, det finns mycket som du kan skriva in i ditt testamente.

Till vänster: En inslagen julklapp och en hög av olika böcker. Till höger: En inslagen julklapp och olika smycken som står framför klappen.

Second hand som gör gott i jul

Just nu pågår julhandeln för fullt och många planerar sina julklappsinköp. På populära Myrorna, som ägs av Frälsningsarmén, har man laddat för att möta behoven av såväl julpynt och festkläder som förslag på färdiga kit med julklappar.

Kristoffer som är volontär på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

”Därför är jag volontär hos Frälsningsarmén!”

Kristoffer är volontär på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Varje vecka jobbar han frivilligt vid fikaserveringen för personer i utsatthet. ”Alla kan göra något. Det här är så inkluderande, välkomnande och varmt”, säger han.

En kvinna från Frälsningsarmén som står till höger om en text där det stor "1% = stor skillnad", och ler mot kameran.

Stor hjälp att fler väljer Frälsningsarmén för sin kyrkoavgift

"Genom att bidra med sin kyrkoavgift kan man identifiera sig med det samfund eller den församling som ligger nära hjärtat. Det skapar långsiktiga möjligheter att utveckla samfundets angelägna arbete", säger Bo Jeppsson, Frälsningsarméns ledare.

Ryggtavlan på en person som tar emot en matlåda av en person från Frälsningsarmén.

Socialt arbete med stor bredd

Det finns inget vaccin mot utsatthet, därför fortsätter vi arbeta. Behoven av hjälp tycks oändliga i vårt land. Allt fler befinner sig i akut hemlöshet, lider av olika slags missbruk, den psykiska ohälsan bland unga ökar och substansberoendet går ner i åldrarna. Vi möter kvinnor som varit utsatta för våld i nära relation, det inkluderar hedersrelaterat våld och människohandel, Frälsningsarméns breda sociala arbete kan göra skillnad.

Ryggtavlan på en person som står och kollar på kläder i en av Myrornas butiker.

Hjälpsökande kan få del av Myrornas sortiment

Till Frälsningsarmén kommer hjälpsökande av olika slag. Först görs en utredning kring situationen och ibland kan den som behöver något specifikt såsom en jacka, ett bord eller hushållsartiklar få en rekvisition till Myrorna för att inhandla det där.

Till vänster: En ängel och ett pepparkakshjärta som hänger i en gran. Till höger: En klädd gran. I granen hänger det änglar och pepparkakshjärtan.

Företag samarbetar med Frälsningsarmén i jul

Inför julen visar flera företag, såsom hotell och restauranger, sin goda vilja genom att samarbeta med Frälsningsarmén. På så vis kan fler familjer, barn och unga som annars inte skulle ha möjlighet få del av högtidens värme och fröjd. Främst gäller det insamling av julklappar. Här är några exempel.