Stöd vårt internationella arbete

Lek blir läkning för Ukrainas barn

Trots bomber och flyglarm försöker Frälsningsarmén skapa en trygg vardag för Ukrainas barn. Sommaren fylls med målning, scoutliv och lek – men behovet av stöd är fortsatt enormt.

I Ukraina finns just nu barn som inte på flera veckor har haft en dag utan flyglarm. Många har förlorat sina föräldrar eller tvingats fly från sina hem. Vardagen påverkas på alla plan, inte minst psykiskt.

– Denna månad var det bara två dagar utan attacker eller larm, berättar Dominika Brodowska, ansvarig för Ukraina-arbetet på Frälsningsarméns internationella högkvarter (IHK).

Ändå gör kårerna vad de kan för att ge barnen något som liknar en normal vardag.

Fritidsverksamhet ger hopp

På många platser erbjuder Frälsningsarmén aktiviteter: engelskalektioner, målning, pyssel och samtal. För barn som lever med konstant stress är detta en viktig frizon.

– Många bor hos mor- eller farföräldrar. De har förlorat så mycket och tillbringar ofta tiden på kåren, säger Dominika Brodowska.

Fritidsverksamheten blir samtidigt ett viktigt stöd för ensamstående mödrar och kvinnor som försöker försörja sina familjer. Många arbetar svart inom till exempel skönhetsbranschen – på tillfälliga uppdrag utan trygghet, lön eller fasta tider.

– Genom att vi erbjuder trygg barnomsorg efter skolan kan kvinnor ta sig an jobb de annars inte kunnat. Det handlar om överlevnad, säger Dominika Brodowska. Barnen får läxhjälp, mat och ett andrum från larmen. För många mammor är det en lättnad – och en möjlighet.

Att få bära sin egen scouthalsduk, slå upp tält, laga enkel mat eller bara lära sig hur en kompass fungerar, stärker självkänslan.
Barnen i Ukraina drabbas hårt av det långtgående kriget och dess konsekvenser. Barn drar sig undan, tystnar och tappar hår. Frälsningsarméns aktiviteter blir en läkande motkraft.

Barn som tystnar

Ett växande problem är barnens psykiska hälsa. Dominika Brodowska delar larmrapporter: om barn som tappar håret, drar sig undan och visar tydliga tecken på näringsbrist och stress.

– Det är därför de kreativa aktiviteterna blir så viktiga – de skapar struktur, uttryck och trygghet. Även om det inte är formell terapi, så ger de barnen en chans att bearbeta sina upplevelser tillsammans med andra, säger hon.

Scouter mot inre stress

En annan uppskattad aktivitet är scoutverksamheten. Barnen lär sig samarbeta, göra knopar och vara i naturen – något som är bevisat positivt för unga med posttraumatiska symptom. Att få bära sin egen scouthalsduk, slå upp tält, laga enkel mat eller bara lära sig göra upp eld, stärker självkänslan.

– Våra scouter kan inte heller på samma sätt som andra vara ute i skogen, eftersom så många områden är osäkra eller farliga. De har sin verksamhet nära kårlokalerna, för att snabbt kunna ta sig in i skyddsrum om det behövs.

Ekonomin stort hinder

Men allt kostar, och pengarna är en ständig utmaning, berättar Dominika Brodowska.

– Vi behöver pengar till rep, tält, trä och transporter – men också till mat och översättning av scoutmaterial som vi fått från Australien, säger hon. De flesta barn är internflyktingar och deras familjer har inga resurser. Därför kan vi inte ta ut några avgifter.

Men scoutrörelsen är viktig, den ger barn en känsla av att leva här och nu – en paus från posttraumatisk stress och kaos. Den praktiska återhämtningen sker ofta genom enkla aktiviteter: som att vandra, slå läger, knyta ett rep.

Sommarläger – en dröm för många

På två kårer nära frontlinjen planeras nu små sommarklasser. Målet är att nå även de barn som hittills stått utanför. Många av dem har föräldrar ute i kriget och lever kvar i högriskområden. Därför är varje aktivitet en livlina – ett bevis på att någon bryr sig.

– Behovet av små, trygga pauser i en kaotisk vardag är enormt, säger Dominika Brodowska. Det är inte bara lek – det är läkning.

Text: Carina Tyskbo 
Foto: Frälsningsarmén i Ukraina

Ge en gåva här

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete för Ukrainas flyktingar