logotype

Vinternatt välkomnar frusna EU-medborgare

Snö och kyla - vintern kom till slut - och fler EU-migranter söker sig till Frälsningsarméns akutboende, Vinternatt. Verksamheten flyttades nyligen från Årsta till Bromma och antalet platser har fördubblats men många sängar står tomma i väntan på frusna gäster.

–De som brukar sova inomhus kommer till oss som vanligt men nu kommer även de som övernattar ute annars.

Det säger Monica Antonsson, verksamhetsansvarig för Vinternatt/Sommarnatt som är Frälsningsarméns härbärge i Bromma för EU-migranter. Efter en ovanligt varm höst slog till sist vintern till med kyla och snöyra, vilket främst har en inverkan på den som lever i hemlöshet. Till akutboendet kommer människor med ursprung från olika EU-länder eller som har arbetstillstånd där. Bland dem en grupp som ägnar sig åt tiggeri.

Upp till 50 sängplatser för hemlösa

Vinternatt fanns tidigare i Årsta och hade 24 platser men efter flytten till Karlsbodavägen i Bromma kan 46 nattgäster erbjudas en varm säng. Vid behov kan man utöka till 50. Som det ser ut just nu är det bara omkring 30 övernattande men det har delvis med flytten att göra.

–Vi behöver nå dem i området som inte har hittat till oss än så vi håller på och gör en liten insats för detta, bland annat genom att dela ut foldrar med information till dem vi möter ute, säger Monica.

Vintertid tvingas man ofta avvisa omkring 20 personer per natt och platserna fördelas enligt systemet ”fem nätter inne, två ute.” Sovbiljetter dit och till Convictus och Stadsmissionen lämnas ut i Korskyrkan inne i stan på vardagsförmiddagarna. Om termometern sträcker sig ner till sju minusgrader öppnar man inom IOP-samarbetet upp en stor lokal för ”Extra kalla nätter.”

–Om det är snöstorm, som det varit nu, så ska alla som behöver få komma in i värmen, även om det är väldigt enkla sovplatser på golvet som erbjuds, säger Monica.

Vinternatt slår upp portarna klockan 20 på kvällen. Kvällsmat serveras och vid sjutiden på morgonen, efter frukosten, får man lämna. Den som är i behov av kläder och/eller stöd av olika slag kan besöka Frälsningsarméns EU-center vid Fridhemsplan som har öppet dagtid.

Text: Teresia Jansson