logotype

"SVT samarbetar gärna med Frälsningsarmén"

Tillsammans med Aktuellt, Rapport och Sporten tillhör Helgmålsbönen det allra äldsta och också mest sedda programmet på SVT. På lördag leds sändningen av Marie Willermark, kårledare i Linköping, på temat Livets bröd. Producenten Johannes Söderberg är imponerad av Frälsningsarméns sociala arbete och återkommer gärna för fler gudstjänstinspelningar.

Bildtext: Till vänster: Marie Willermark leder SVTs helgmålsandakt på lördag den 13 mars från Frälsningsarmén i Linköping. Foto: Johannes Söderberg/SVT Till höger: Producenten för SVT:s Helgmålsbön Johannes Söderberg, säger att responsen på helgmålssändningarna bekräftar människans behov av att stilla sig inför helgen. Han uppskattar samarbetet med Frälsningsarmén. Foto: Max Wahlund

— Vi gör ett litet program med en stor publik. Tänk att 320-350 000 tittare slår sig ner varje lördag! Det är rörande, säger Johannes Söderberg, mångårig producent för Helgmålsbönen på Sveriges Television.

Hans morfar var den välkände prästen, författaren och psalmdiktaren Olov Hartman, vars far var överstelöjtnanten i Frälsningsarmén, Carl Hartman. SVT har tidigare samarbetat med Frälsningsarmén i sin gudstjänstproduktion, och återkommer gärna och regelbundet.

— Vi har under åren gjort flera gudstjänstserier, bland annat från Vasakåren i Stockholm, från Västerås och Nässjö. Det sociala arbetet Frälsningsarmén så troget utför imponerar och är ju något av kårernas signum, säger han.

Frälsningarmén har en gedigen erfarenhet”

I samband med att pandemin snabbt bredde ut för ett år sedan nyproducerade SVT flera gudstjänster med viruset som utgångspunkt. Vi ett tillfälle medverkade kårledaren Marie Willermark i en ekumenisk gudstjänst söder om Linköping.

— Det var självklart för oss att Frälsningsarmén bjöds in till en sådan samverkan, säger Johannes. Marie är en utmärkt representant för Frälsningsarmén med en så gedigen erfarenhet av kårarbete, både internationellt och nationellt. Vi har haft en fin dialog angående manus långt innan inspelning, berättar Johannes Söderberg.

Fint gensvar från bekanta och okända

Marie Willermark är glad över möjligheten att få göra helgmålssändningen tillsammans med SVT. Första gången sändes den 30 januari då hon talade på ämnet ”Nåd och tjänst” med läsning ur Matteusevangeliet om arbetarna i vingården. Nu på lördag är temat ”Livets bröd”.

— Jag ska tala om matutdelningsundret i Johannesevangelium kapitel 6. Jag vill bland annat peka på att undret sker genom mångas olika medverkan, både vuxnas och barns. Det är en fin bild av att alla har något att bidra med i en församling. Det vi är och gör blir något speciellt när vi tjänar tillsammans med Jesus  - då Gud får välsigna vår överlåtelse till honom, säger Marie.

Hon berättar att responsen på förra sändningen varit fin och kommit från flera håll. Både bekanta och okända har hört av sig och tackat både henne, kåren och medlemmar i kåren.

— Det är förstås väldigt roligt. Jag hoppas att den Helige Ande får beröra människor med något som de uppfattar som en gudomlig beröring nu på lördag också, poängterar Marie.

Behovet av andrum och helg viktigt

Johannes Söderberg tror att helgmålssändningen fortfarande ger några minuters stillhet och eftertanke, mitt i mediabruset en lördagskväll. Det korta formatet på fem minuter gör det dessutom enkelt att ta till sig. Han anar att det finns en och annan ”smygtittare”, som inte går i kyrkan regelbundet, men som gärna ser det här lilla programmet. Dessutom gör programmen, som nu fyllt 50 år, en såväl geografisk som ekumenisk resa genom svensk kristenhet.
 
— Människans behov av att ta helg, ta en paus, få ett andrum, tycks vara tidlöst och går i vår judisk-kristna tradition tillbaka till det tredje budordet om att helga vilodagen. Det visar även den respons programmen får, säger Johannes Söderberg.

Fakta Helgsmål

  • Helgmålsringning började sändas varje lördag från 1970 och vill ge kristna reflektioner från olika kyrkor runtom i Sverige. Programmet har fyllt 50 år och är därmed SVT:s äldsta.
  • Lördagens program sänds kl 17.50 på SVT, leds av Marie Willermark, kårledare för Frälsningsarmén i Linköping. Temat är Livets bröd. Dagen kallas även Midfastosöndagen eftersom den ligger mitt i den 40 dagar långa fastetiden.

Text: Carina Tyskbo