logotype

Starka kvinnoberättelser blir utställning i London

”The waters are rising but so am I” heter utställningen med 33 stories om kvinnor världen över. Den visas på Frälsningsarméns internationella högkvarter i London 8-23 mars. Utställningen ingår i ett initiativ för att belysa flickors och kvinnors rätt till god hälsa, utbildning och en tillvaro utan våld.

På internationella kvinnodagen, 8 mars, öppnar Frälsningsarméns internationella högkvarter, IHK, i London en utställning som andas kvinnokraft. Den har namngetts efter Frälsningsarméns medgrundare Catherine Booths ord i slutskedet av hennes liv när hon kämpade mot sjukdom: ”The waters are rising, but so am I. I am not going under, but over” (Vattnet stiger men det gör jag med. Jag går inte under, utan över).

Stories från hela världen

Utställningen innefattar 33 starka berättelser om kvinnor med anknytning till Frälsningsarmén i någon av de 133 länder samfundet är verksamt i. Dessa ingår i de fem zonerna Afrika, USA/Karibien, Europa, södra Asien och södra Stillahavsområdet/östra Asien.

– Kvinnorna har alla tagit sig igenom svårigheter i livet och varje story är unik, säger Lauren Westwood, kommunikatör vid kvinnodepartement vid IHK.

Lauren Westwood är kommunikatör vid kvinnodepartement vid IHK - Frälsningsarméns internationella högkvarter i London.

Befriad från människohandel, sjukdom och missbruk

Det är kvinnor som mot alla odds har rest sig upp ur dyn. En del har överlevt människohandel eller våld i nära relation, tillfrisknat från fysisk eller psykisk ohälsa, befriats från drogmissbruk eller fått boende/arbete efter en tid utanför bostads/arbetsmarknaden. Några har tvingats fly sitt land, vissa har kommit långt i livet tack vare utbildning och kanske till och med nått ledarpositioner i samhället.

–Vi hoppas att utställningen inspirerar andra att dela med sig av sina egna omvälvande livshistorier, att stigmatiseringen bryts kring problem som drogmissbruk, sexuellt våld och psykisk ohälsa. Vi hoppas att den uppmärksammar människor på hur olika livserfarenheter man kan ha som kvinna och att vi bryter ner stereotyperna. Vi hoppas även att detta ska styrka dem som medverkar i utställningen och dem som läser deras stories, säger Lauren Westwood.

Victorita lurades in i prostitution

Sveriges/Lettlands bidrag är berättelsen om 45-åriga Victorita Necula som idag arbetar som kock och öppenvårdsassistent på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm. Hon växte upp i Rumänien under kärlekslösa förhållanden och lurades i 25-årsåldern iväg till Spanien. Där tvingades hon in i prostitution, utvecklade ett drogberoende och försökte ta sitt liv. Hon berättar om flykten därifrån, hur hon mötte Jesus och vägen till upprättelse. Först nu har hon känt sig redo att dela med sig av det hon varit med om.

– Om andra som är i samma situation läser detta så kan de bli hjälpta av det. Om jag kan bli befriad så kan de också bli det, säger hon.

– Jag hoppas att besökarna får uppleva berättelser om upprättelse och kvinnokraft, och att medmänskligheten stärks, likaså tron på Guds ingripande i varje människas liv, säger Anna-Maria Tuftström, ansvarig för kvinnoarbetet i Sverige-Lettland.

Hela berättelsen om Victorita

Tar strid för flickors och kvinnors rättigheter

I och med utställningen lanseras ett nytt initiativ för att tackla den sociala orättvisa som drabbar kvinnor och flickor än idag. Det går under namnet ”Our Battle Cry” (Vårt stridsrop) och syftet är att uppmuntra enskilda personer eller grupper inom kvinnoarbete världen över att rikta sin uppmärksamhet mot en, två eller samtliga av följande tre områden:

  • kvinnors hälsa,
  • möjlighet till utbildning
  • och att sätta stopp för våld mot flickor och kvinnor.

”Så länge det finns behov för kvinnor att resa sig upp mot dessa förtryckande krafter kommer vi att fortsätta höja vårt stridsrop. Vattnet stiger men det gör vi med. Vi går inte under, utan över”, hälsar Frälsningsarméns internationella kvinnodepartement.

Gällande framtiden för arbetet citerar Lauren Westwood kommendör Rosalie Peddle: ”Stridsropet behöver ljuda världen över!”

–Vi vet att det redan görs mycket för att engagera kvinnor i social rättvisa, och vår bön är att det ska växa som ett resultat av Battle Cry. Vi ber att vi ska se kvinnor i alla åldrar bli styrkta och rustade att söka Guds rättvisa i en värld som verkligen behöver ljuset från honom, säger Lauren.

Utställningen pågår 8-23 mars i Galleri 101/Cafe 101 på IHK men du kan även se utställningen digitalt här.

Text: Teresia Jansson