logotype

Nystart i Helsingborg ska överbrygga klyftorna i segregerad stad

- Det största problemet i Helsingborg är segregationen och vi vill vara en bro mellan norra och södra delen och skapa en multikulturell kyrka, säger Mark Cotterill, kårledare.

Kåren i Helsingborg letar efter mindre lokaler, syftet är att hitta en modernare byggnad och flytta mer söderut där det händer mycket just nu. Det är stora klasskillnader i de olika delarna av centrum.

- Det största problemet i Helsingborg är segregationen och vi vill vara en bro mellan norra och södra delen och skapa en multikulturell kyrka, säger Mark Cotterill, kårledare.

Vill flytta till södra delen av Helsingborg

I den norra delen av Helsingborg anses mer välbärgade människor bo, jämfört med den södra delen som är invandrartät och har många invånare från mellanöstern. Men den södra halvan växer och utvecklas, många nya bostäder och kontor ska byggas framöver. Och nu vill kåren flytta åt det hållet.

Verksamheten i kåren i Helsingborg har varit blygsam och besökarantalet litet. Förutom söndagsgudstjänster finns nu planer på kurser för att skapa en träffpunkt för människor. Idag finns redan ett arbete för att motverka människohandel då man samarbetar med polis och hotellkedjor.

Integration handlar främst om vänskap

Man arrangerar Fotball For All för invandrarkillar och har ett tolv veckor långt fadderprojekt för flyktingar. I projektet anordnas workshops om bland annat hur man bedriver företag i Sverige och man hälsar på deltagarna i deras hem. Mark Cotterill nämner att många som bott i här några år har fått bättre och bättre språkkunskaper men däremot inga svenska vänner, något som han vill ändra på. Han påpekar att integration inte främst handlar om språkkunskaper utan om vänskap.

- Vi hoppas dra till oss nya människor som bor och arbetar i staden, och att folk ska komma in till oss ifrån gatan. Vi satsar mer på relationer, att lära känna människor, än på mycket verksamhet. En del kyrkor gör tvärtom. Vi vill inte bara vara ett program eller en byggnad folk går till, utan vi vill få nya vänner, säger han.

Text: Teresia Jansson