logotype

"Nu kan 30 extra familjer få mat i tre veckor!"

Insamlingen till Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla gav på bara en vecka 40 000 kronor. Allt går till matkassar för kvinnor i asylprocess. När coronakrisen slagit ut jobben har familjerna hamnat i allvarlig matbrist. ”Vi är otroligt tacksamma för det här extra tillskottet”! säger en strålande glad Jenny Alm.

- Alla måste hålla avstånd!

Jenny Alm, verksamhetsansvarig på vårt kvinnocenter i Akalla, brer ut armarna åt båda hållen och ler. Kvinnorna i den 15 meter långa kön nickar, backar och skrattar lite. Barnvagnar och rullväskor avancerar framåt. Yoghurt, smör, bröd, kött, ägg och pålägg stoppas i påsar och sträcks fram. Nästa!

Vi befinner oss i Husbykyrkan i Akalla, där matkassar delas ut varje tisdag till många av de omkring hundra kvinnor som går på Frälsningsarméns svenskundervisning för asylsökande kvinnor.

30 kvinnor, utöver de redan 50, har stått på kö i flera veckor för att få en matkasse.

Kunde beställa lastbil med extra matleverans

Just idag finns här ovanligt stora mängder matvaror tack vare en lokal insamling i Frälsningsarméns regi. Pengarna har under en vecka strömmat in från givarna och resulterat i  en extrabeställd lastbil. Chauffören skyndar  fram och tillbaka med tunga papperskassar som personalen tar emot, packar upp och sorterar. Kyrkans hall är redan överfull.

- Vi är otroligt tacksamma för det här extra tillskottet! säger Jenny Alm medan hon lyfter ut mer mjölk. Swish-gåvor på runt 40 000 kronor gör att 30 personer till kan få mat vid minst tre tillfällen, utöver våra 50. Det är fantastiskt.

Extra mycket mat kan nu delas ut i Husbykyrkan tack vare generösa givare. Maten köps in av Frälsningsarmén och skänks även från matvarubutiker och bagerier.

Osäkra jobb ofta försvunnit helt under corona

Just nu i samband med coronakrisen är situationen extra svår för kvinnorna, som redan innan hade det tufft. De ofta kortvariga jobben utan trygghet har upphört och med makar utan jobb riskerar familjerna att bli helt utan mat.

Men idag finns hopp i blickarna när kön sakta rör sig från den stenkantade gången ner mot kyrkdörren. Nyfikna Husbybor blickar ner från gångbron över oss, andra passerar snabbt med uppdragen tröja över munnen och näsan. Viruset påverkar hela samhället.

Vill arbeta som lärare men väntar på Migrationsverket

I kön står Günelle, som för ett par år sedan kom hit med make och två barn från Azerbadjan. Den asylsökande familjen väntar ivrigt på besked från Migrationsverket, som nu under coronakrisen dragit ner tempot i behandlingen av ärenden. Över en natt slogs de båda makarnas jobbmöjligheter ut nästan helt. Günelle städade, maken var chaufför. Pengarna är slut och Frälsningsarméns matutdelning har blivit livsviktig.

- Det är jättesvårt nu. I hemlandet var jag utbildad lågstadielärare och längtar efter att få arbeta. Men för att kunna studera här behöver jag  få mina papper. Så jag ber till Gud: Ge mig ett svenskt pass! säger hon.

Günelle och hennes familj väntar på Migrationsverkets besked. När hennes och makens jobb försvann blev det matbrist på allvar i familjen. Frälsningsarmén Akalla kvinnocenter betyder mycket för familjen.

Extra varor med kortare hållbarhet

- Nummer 12! ropar Soledad högt. Hon arbetar också på centret och kilar runt i kön och ser till att kvinnorna och barnen kommer fram. Utanför kyrkdörren står praktikanten Romina som övervakar extravarorna med kortare hållbarhet eller små skador. Här får kvinnorna plocka fem extra varor var. En mamma går iväg med några vita inplastade liljor som skänkts av en butik. En liten guldkant i den tunga tillvaron.

Alam är tacksam för kvinnocentrets hjälp

Intill häcken står Alam, som har starka smärtor i ryggen och benet. Blicken är plågad. Hon kom hit från Eritrea för fyra år sedan, är kristen ortodox och lever ensam. Svenskarna är väldigt hjälpsamma tycker hon och Frälsningsarmén betyder massor både praktiskt och mentalt.

- Jag har en stor stress här inne, säger hon och lägger handen på bröstet. Och jag har så svårt att sova för värken. Jenny och de andra hämtar mediciner och så får jag mat. Alla är så bra mot mig, säger hon och linkar sig framåt i kön.

Maka från Georgien har läst svenska i två år på kvinnocentret. Idag åker hon flera mil för att få sin matkasse till familjen.
Alem har väldigt ont i ryggen och mår inte bra. "Alla hjälper mig här, det är jättebra" säger hon om kvinnocentrets personal.
Maka från Georgien har läst svenska i två år på kvinnocentret. Idag åker hon flera mil för att få sin matkasse till familjen.
Alem har väldigt ont i ryggen och mår inte bra. "Alla hjälper mig här, det är jättebra" säger hon om kvinnocentrets personal.

Åkt flera mil för matkassen

Maka Ivania har ljust hår fästat i en hästsvans och stadig blå blick. Hon har åkt ända från Flemingsberg i södra Stockholm för att hämta sin matkasse. Till Sverige kom hon för tre år sedan från Georgien. Hemma i lägenheten finns åttaåriga sonen och maken.

- Jag har lärt mig svenska på kvinnocentret i två år. Det är svårt, men väldigt bra säger hon innan det blir hennes tur att ta emot en kasse.

Omöjligt klara sig på 41 kronor om dagen

Kicki Hyving är utbildningsledare för svenskundervisningen och bekräftar bilden av hur enormt tuff situationen är för kvinnorna och deras familjer nu. Migrationsverket ger 41 kronor om dagen per person under asyltiden och det ska även räcka till hyran.

- Det förstår ju alla att det är en omöjlig ekvation, säger hon och skakar på huvudet. Risken för att hamna i människohandel och utnyttjas är också påtaglig när osäkra jobb försvinner eller blir ännu mer otrygga.

Tryckte upp virusinformation på många språk

När pandemin slog till fick undervisningen flyttas över till dator eller mobiltelefon. Många kvinnor är högutbildade och lär sig snabbt. Men virusets härjningar gjorde att flera på Järvafältet blev rädda och stängde in sig  - det är ju här de flesta dödsfallen skett.

- När vi inte längre träffade dem förstod vi att informationen om covid-19 inte nådde ut. Så vi tryckte upp häften på många språk, säger hon och plockar upp mappar i olika färger ur sin väska.

Dottern fått bulle från bageri

Personalen vinkar hej då till en latinamerikansk kvinna vars rosaklädda dotter sitter i barnvagnen och gnager på en bulle som skänkts av ett bageri. Mamman ler när hon stretar upp mot centrum med rullväskan tungt lastad med mat. Nu finns åtminstone två veckors mättnad för en orolig familj.

Text och foto: Carina Tyskbo