logotype

Myrorna öppnar varuhus i Ropsten

En trotjänare bland Stockholms second hand-butiker, Myrorna i Ropsten, ska flytta på sig. En stor logistisk utmaning stundar, men Myrornas VD lovar att inte göra vintageälskarna besvikna. Allt överskott från Myrornas försäljning går rakt in Frälsningsarméns sociala verksamhet.

Flyttar över en natt

Natten mellan den 22 och 23 februari är det fullt upp i Ropsten när Myrorna slår upp ny butik och samtidigt stänger den gamla för renovering. Det är den populära Myrorna-butiken på över 2000 kvadratmeter som ska renoveras för första gången på årtionden. Butiken stänger på kvällen, töms och flyttas under natten och slår därefter upp portarna igen dagen efter, i nya lokaler 30 meter bort. Det är en stor logistisk utmaning:

– När familjen Obama flyttade från Vita Huset hade de fem timmar på sig, vi har ju en hel natt så vi tror vi ska klara det! Vi är många personer med starka muskler. Kanske blir det en flyttpizza till frukost, säger Myrornas optimistiska vd, Caroline Andermatt.

Ace Wilders smultronställe

Myrorna i Ropsten omnämns ofta som en av Stockholms bästa second hand-butiker. Den är Ace Wilders smultronställe, en av Elsa Billgrens favoriter och Frida Hyvönen har jobbat här. Det är inte bara kändisarnas favorit, Ropstens stolthet är dessutom en av Myrornas 34 butiker runtom i landet som säljer mest varje år. I fjol sålde man nästan en halv miljon varor i butiken. Det blir 8000 möbler, kläder och prylar varje vecka.

Överskottet går till Frälsningsarméns sociala verksamhet

Allt överskott från Myrornas försäljning går rakt in Frälsningsarméns sociala verksamhet. Det kan till exempel vara behandlingshem för missbrukare, skyddade boenden för kvinnor utsatta för trafficking, sommarkollo för barn eller frukost, värme, dusch och rena kläder till en hemlös.

"Vi upcyclar vår butik"

Renoveringen av den gamla lokalen kommer att ta ungefär ett år, men att lämna Ropsten är inte ett alternativ:

– Vi uppmanar ju andra till återbruk och ett hållbart tänk. Då måste vi själva leva efter den devisen! Man kan säga att vi upcyclar vår butik i Ropsten det kommande året. Det viktiga är att alla second hand-älskare i Stockholm fortsätter att komma och handla hos oss i vår fina butik och känner sig exakt lika nöjda som de brukar, säger vd Caroline Andermatt.

Handplockade second hand-prylar

Varje vecka besöker tusentals fyndsugna kunder butiken och den stora och trogna kundskaran kommer inte att bli besvikna. Inför flytten har Myrorna samlat på sig en mängd handplockade second hand-prylar som lär falla fyndälskaren i smaken. Vid öppningen den 23 februari dignar butiken av prylar, möbler och kläder som kommer direkt från Myrornas sortering. Helgen är räddad för Stockholms alla sakletare, med andra ord.

Den nya butiken ligger på Kolargatan 2 i Ropsten och är ett 1000 kvadratmeter stort secondhandvaruhus i tre våningar.

Myrorna Ropsten i siffror:

  • 2016 sålde man bland annat 10 693 tavlor och mattor, 12 414 barnplagg, 39 928 böcker, 10 472 möbler och
  • 4 681 klänningar.
  • Butikens personalstyrka består av 9 anställda och ca 15 personer som gör arbetspraktik.
  • Har funnits sedan 1968.
  • Den renoverade butiken ska stå färdig runt årsskiftet.
  • Butiken har i snitt 5000 besökare per vecka.