logotype

Konfa har startat - "Det här blir bara så roligt!"

21 konfirmander kan inte ha fel: Konfa är bäst! Sju lektioner över nätet och en nyss avklarad förträff banar väg för det alla längtar efter: sommarlägret i en vecka på Ågesta, delvis tillsammans med de äldre ungdomarna i Summercamp.

— Det är så fantastiskt roligt och inspirerande! Att möta unga människor som vill lära sig mer om tro och vad det innebär att vara en kristen är en stor förmån.

Det säger Jennie Gallardo, ansvarig för Frälsningsarméns arbete för barn och ungdomar när hon berättar hur konfirmationsundervisningen för 2022 dragit igång.

Årets 21 konfirmander har som inledning nu under våren sju söndagslektioner via dator. Här träffas de och ledarna ett par timmar för undervisning, diskussion i grupper och någon kul lek eller tävling. I helgen som gick sågs de även live under en förträff i Stockholm. Fokus var att lära känna varandra. Det blev väldigt lyckade dagar, tycker Jennie.

— Förutom gemenskap, samtal, undervisning och god mat hade vi en Snapchat-jakt i Stockholms innerstad.  På söndagen var vi med på gudstjänst på Kår 393. Vi fick en toppenhelg, alla åkte hem trötta men glada, säger hon.

Efterlängtad sommarvecka på Ågesta

I sommar arrangeras liksom förra året en veckas konfaläger 26 juni -3 juli på Ågesta folkhögskola, söder om Stockholm. Där finns även lite äldre ungdomar som deltar i Summercamp. En del av aktiviteterna kommer att ske tillsammans. Sammanslagningen är ett koncept som startade förra sommaren och är ett bra sätt att bygga gemenskap och även hitta framtida ledare. I år hoppas man att ännu fler ska ansluta till Summercamp. 

Veckan avslutas med en fin konfirmationshögtid 3 juli på Templets kår på Östermalm. Där får de unga tillfälle att bekräfta tron och sina nya kunskaper. Senare i höst möts alla igen för en återträff.

— Återträffen är viktig. Då brukar vi fokusera mycket på att vara kristen i vardagen, i skolan. Vi tar oss också tid att se hur man har haft det sedan sommarens läger. Många av ungdomarna blir vänner för livet, så det är ju också kul att ses igen, menar Jennie. 

Bibelundervisning och existentiella frågor

Undervisningen under konfa bygger på Frälsningsarméns lärosatser, till exempel Bibeln som Guds ord och att Gud är den som skapat världen och även oss människor. Sommarens läger bjuder även på fokusdagar om social rättvisa och om sexualitet, samtycke och relationer. 

Till den som är osäker på om man vill konfirmeras vill Jennie säga att konfirmation är en unik möjlighet att få dela och samtala kring livet och tron. Inga frågor eller funderingar är konstiga eller för dumma att ställa. Att dessutom få göra det i en trygg miljö, tillsammans med andra som också har valt konfirmation, är både sunt och bra.

— Ja, och det kan ge en stabil grund att stå på inför resten av livet till och med, menar hon.

Vill starta ett band

Jennie Gallardo har bar​a gott att säga om årets grupp och ser fram emot varje undervisningstillfälle under våren, och veckan på Ågesta i synnerhet. Planerna är i full gång:

-Vi vill bland annat starta ett band med några av ungdomarna eftersom många älskar att spela och sjunga. Vi hoppas att det blir konfirmanderna som leder lovsången under högtiden den 3 juli. Det här blir så bra! 

Text: Carina Tyskbo
Foto: Carina Tyskbo

Fakta Frälsningsarméns konfirmation:

  • 21 konfirmander anmälda
  • Sju förträffar via Zoom under våren, en förträff under en helg i Stockholm
  • Sommarläger 26 juni -3 juli på Ågesta i Stockholm. Lägret sker parallellt med Summercamp, ett läger för äldre ungdomar.
  • Konfirmationshögtid på Templets kår 3 juli.
  • Alla ledare har gått Frälsningsarméns I Trygga Händer-kurs, en etisk vägledning för arbete bland barn och unga.