logotype

Frälsningsarmén vinner prestigefyllda mediepriser

Under 2022 har Frälsningsarmén vunnit en Emmy för en dokumentär om människohandens offer och överlevare. Julkampanjen 2021 från Frälsningsarmén i Sverige, som visar resultatet av hur en julgåva genererar en betydelsefull förändring för en person i utsatthet, belönades med en Telly award.

En Emmy för film om människohandelns offer och överlevnad

HOPE – stories of survival, den första fullånga dokumentären som producerats i Frälsningsarméns östra territorium, har belönats med en Emmy. Dokumentären handlar om människor som tagit sig ur människohandel och som tagit tillbaka kontrollen över sina liv.

”Vi vill öka medvetenheten om människohandel”

- Att vi vunnit en Emmy är stort men det var aldrig vårt mål. Målet vi haft är att öka allmänhetens medvetenhet om människohandel, få stöd till de som utsätts och stärka de överlevande. Mest av allt vill vi dela budskapet om hopp för ett nytt liv och låta offer och överlevande veta att de inte är ensamma, säger producenten Joe Pritchard, Frälsningsarméns östra territorium i USA.

Filmen har tagit flera år att skapa och handlar om Tammy, T och Rachel som släpper in tittaren i sin vardag och visar hur de tar tillbaka kontrollen över sina liv. Produktionsteamet försäkrade sig om att de medverkande hade fått hjälp under flera år innan produktionen började för att säkerställa att de hade ett positivt stödsystem och inte skulle riskera återtraumatisering.

Scen ur dokumentärfilmen HOPE-stories of survival.

Fokus på hur de mot alla odds överlevt

Till en början var tanken att filmen skulle fokusera på de medverkandens traumatiska upplevelser. Men efter att ha pratat med överlevare, handläggare och andra som arbetar runt om i världen mot människohandel beslutade sig teamet för att fokusera på hur de medverkande överlevt efter ofattbara omständigheter och hur de tog sig igenom de värsta scenarierna genom stöd från Frälsningsarmén, advokater, terapi, vänner och familj.

- Vi hoppas att så många som möjligt ska se denna film för att bli medvetna om detta slaveri som sker runt omkring oss. Tyvärr är detta en mångmiljardindustri som kommer att ta mer tid och resurser än vad vi har till vårt förfogande att utrota. Ändå kan vi be att Gud gör underverk och vi hoppas att denna film kan bidra, säger Joe Pritchard.

Stories of Survival finns att streama och köpa här Amazon, iTunes, and Google Play.

Pris i kategorin non-for-profit Telly Awards

Frälsningsarméns julkampanj i Sverige 2021, som producerades av Viva media och Derry Philips, vann även den ett pris i år. Telly Awards är en stor internationell tävling med en välrenommerad jury bestående av framstående namn inom branschen som bedömer över 12 000 bidrag i flera olika kategorier. Frälsningsarmén vann i kategorin not-for-profit.

Fredrik Lundqvist, creative director på Viva media under inspelningen av filmen. Foto: Jonas Nimmersjö

- Det känns otroligt roligt att vi vunnit en Telly award även om målet med våra projekt är aldrig att vinna priser, utan att skapa den effekt vi satt upp som mål. Frälsningsarméns julkampanj var ett framgångsrikt projekt, och då är det är klart att det värmer extra när det också kommer ett erkännande från branschen. Ett guld i Telly Awards är en fin utmärkelse från en välrenommerad internationell jury, så det känns stort, säger Fredrik Lundqvist creative director på Viva media. 

Vill visa hur en julgåva hjälper en person i utsatthet

Målet med den korta filmen var att på ett konkret sätt visa resultatet av en julgåva till Frälsningsarmén, och hur ett bidrag till insamlingen genererar en betydelsefull förändring för en person i utsatthet.

- Filmen visar en situation som många kan förstå, utan att den behöver förklaras och jag hoppas också att den leder till att fler får en mer konkret bild av vad som händer med en gåva under en av Frälsningsarméns insamlingar. Det är ett privilegium att få arbeta tillsammans med en organisation som på ett så konkret sätt lyfter personer i utsatthet, både till kropp och själ, säger Fredrik Lundqvist. 

Text: Kiki Broms

Se den vinnande filmen här