logotype

Barnen behöver någon som ser och lyssnar på dem

Samtalen till Bris nationella stödlinje ökar och hälften av samtalen handlar om psykisk ohälsa. Att någon ser och finns tillgänglig för barnen betyder mycket, framhåller Frälsningsarméns ungdomssekreterare Jennie Gallardo.

Samtalen till Bris har närapå dubblerats på två år, rapporterar SVT Nyheter. Mellan den 22 december och 6 januari tog Bris kuratorer emot 1 996 samtal.

— Hälften av samtalen har handlat om psykisk ohälsa. Ökningarna kring suicid, självskadebeteende och ätstörningar är anmärkningsvärda. Det är viktigt att ta i beaktande och det finns ett stort behov av stöd för barn och unga just nu, säger Magnus Järeskog, generalsekreterare på Bris.

— Det är så viktigt med ökat samtalsstöd i samhället och på skolor. Att samtal till Bris kring suicid, självskadebeteende och ätstörningar är anmärkningsvärda säger mycket om att det behövs ett stort stöd för barn och unga idag, säger Frälsningsarméns ungdomssekreterare Jennie Gallardo.

Fråga barnen hur de mår

Vi kan också läsa att stress för skola och betyg, men också brister inom skolan, leder till ökad psykisk ohälsa. Andra orsaker är oro för framtiden, både i världen i stort och för ekonomisk utsatthet i familjen.

— Att ge stöd till föräldrar och kunskap för att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa hos sina barn är viktigt och det gäller också skolans personal, tror jag. Och även ledare för barnens fritidsaktiviteter har stor betydelse. Vi i Frälsningsarmén vill verkligen göra det vi kan, säger Jennie.

Att någon ser och finns tillgänglig för barnen betyder mycket, menar hon. Även om ledarna på barnens fritidsaktiviteter inte är utbildade kuratorer och psykologer så blir barnen sedda och någon frågar hur de mår.

— Det tror jag betyder så mycket mer än vi kan ana. Att låta barnen själva få berätta om vad som gör att de mår dåligt och att någon verkligen lyssnar. Barnen märker direkt på oss vuxna om vi är närvarande eller inte. Vi tror på att uppmuntra ledare att ringa hem till de barn de inte sett på ett tag och fråga hur de mår, säger Jennie som själv fick en nyårshälsning från en gammal elev som idag är en ung vuxen.

Mobbing eller bråk hemma i familjen

Hon skrev att hon var så tacksam för skoltiden. ”Jag har kommit så långt i livet nu och jag tror mycket handlar om att ni såg mig”. Även här ett bevis på hur viktigt det är att få bli sedd och lyssnad till. Enligt Jennie Gallardo kan möjligheten för barnen att få uttrycka vad de oroar sig för vara viktigare än något annat, som hippa samlingar med maxat innehåll eller coola lokaler.

— Tänk vad skönt att kunna få ha ett sammanhang där man får prata samhälle, skola, vänskap, pubertet, mobbing, oro, glädje, det vill säga livet. Där man får uttrycka tankar och oro, eller bara lyssna. Samtidigt vet vi att alla barn inte öppnar sig och berättar hur de mår, säger hon.

Till Frälsningsarméns podd Kylskåpsradions frågelåda kan barn skicka sina frågor eller inlägg helt anonymt. Gabriel Wahl som är projektledare svarar på frågorna. Exempel på inläggen handlar om att man mår dåligt på grund av mobbing eller bråk hemma i familjen.

Som ungdomsledare är det också viktigt att vara där barnen är. Ett tydligt exempel på det är att vara med i gamingvärlden, att spela datorspel tillsammans med de barn och unga man möter.

Text: Eva Gustin