Kyrkorna kräver förändring: Stora hål i samhällets skyddsnät
Det sociala skyddsnätet har stora brister. Det anser kyrkorna i Jönköping och Huskvarna som i sin diakonala verksamhet ser att allt fler människor tvingas söka ekonomiskt stöd från kyrkor och församlingar. Därför efterlyser kyrkorna förändringar i form av bland annat höjd försörjningsnorm och snabbare handläggning.

Fr.v: Stina Dittschlag, Svenska kyrkan Jönköping, Micéla Bergh, Frälsningsarmén. Loredana Poger, Svenska kyrkan Norrahammar. Jenny Rogö, Svenska kyrkan Huskvarna. Chatrine Carlson, Pingst Jönköping, Karin Ahlqvist, Hela människan, Lena Hilding-Karlsson, , Immanuelskyrkan, Eddy Herreborg, , Ansgariikyrkan Jönköping, Ewa Lund, Svenska kyrkan Jönköping, Mirjam Hultström, Pingst Jönköping, David Axelsson, Kungsportskyrkan Bild: Mikael Bergström/Svenska kyrkan Jönköping
Vi nås hela tiden av nyhetsrapporteringen om att våra levnadsomkostnader har ökat. De senaste tre åren har matpriserna stigit med 25 procent och den genomsnittliga hyreshöjningen per år har legat på 4,6 procent. Och även om arbetslösheten är förhållandevis låg i Jönköping med omnejd är den senaste rapporten att den ligger på 6,8 procent i vår region och man befarar att den kommer att öka.
Utsatta grupper drabbas hårt
Ökningen av våra levnadsomkostnader drabbar alla men vi ser särskilt att redan utsatta grupper drabbas hårt – de som lever på försörjningsstöd från socialtjänsten eller på bidrag från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Riksnormen för försörjningsstöd har nämligen bara ökat med 2,8 procent det senaste året.
Ersättningarna som samhället ger till de mest behövande är ofta så låga att det inte går att leva på.
Allt fler saknar pengar till mat eller hyra
Allt fler tvingas vända sig till kyrkorna för att få ihop sin vardagliga ekonomi. I Jönköping och Huskvarna möter församlingarna allt fler som inte har pengar till att köpa mat eller till att betala sin hyra. Om några månader kommer även sommarlovet och då får barnen inte tillgång till lagad mat via skolan vilket slår hårt mot barnfamiljer. 1 juli förändras reglerna för högkostnadsskyddet för medicin vilket riskerar att leda till att de som är sjuka inte kommer att ha råd att hämta ut sin medicin.
Svårt få rätt stöd i rätt tid
De personer som våra diakoner och socialarbetare möter upplever även att det är svårt att få rätt stöd i rätt tid. Under väntetiden på att få hjälp från samhället är risken stor att man tvingas skuldsätta sig för att kunna ha mat på bordet för sig och sin familj, och vi ser att skuldsättningen i samhället ökar. Skulderna som hushållen drar på sig för att kunna överleva under handläggningsperioder, som kan vara upp emot 3-6 månader, räknas inte in i bedömningen av stöd utan måste alltid betalas av inom den ram man får.
Kan behövas många underlag
Processen kan också förlängas om man inte förmår att ställa samman alla underlag på ett korrekt sätt. Den som söker försörjningsstöd behöver komma in med många, ibland upp emot ett 30-tal, underlag för att få hjälp. Det kan vara extra utmanande att få ihop allt om man har svårigheter i svenska språket eller har andra brister i förmåga som nedstämdhet eller hjärntrötthet. De digitaliserade kontaktvägarna med myndigheter gör det dessutom svårare för utsatta grupper att få det stöd de har rätt till. Ofta får vi i kyrkorna sätta oss ner och hjälpa individer på grund av att de mänskliga mötena med myndighetspersoner skalas bort i all större utsträckning.
Fler blir allt mer desperata
I samtalen med människor som söker hjälp ser vi kyrkor att allt fler som lever i ekonomisk utsatthet blir mer och mer desperata. Det är ganska ofta vi får höra om att människor bär på suicidala tankar på grund av ekonomin. De måste få tillgång till adekvat hjälp och stöttning. Ofta får vi i kyrkan höra att våra mötesplatser och enskilda samtal spelar en avgörande roll. Men det blir allt svårare för människor att ta sig till våra verksamheter på grund av knappa ekonomiska förhållanden. Till exempel beviljar Jönköpings kommun sällan busskort i stödet till dem som besöker oss, vilket gör att allt fler människor i ekonomisk utsatthet blir alltmer isolerade och exkluderas från samhället. Följden av isoleringen blir ofta psykisk ohälsa. Möjligheterna att söka jobb minskar också. Ofta får kyrkorna gå in och betala för busskort för att bryta ensamheten och utanförskapet.
Vad vill ni göra åt människors utsatthet?
Nu samlar sig kyrkorna i Jönköping och Huskvarna för att larma. Vår fråga till våra politiker både på lokal och nationell nivå; Vad vill ni göra åt människors utsatthet? Är det verkligen så att människor som är berättigade till hjälp och stöd från samhället också ska tvingas förlita sig på allmosor från kyrkan för att få sin vardagsekonomi att gå ihop? Vi som medmänniskor och kyrka kan inte bara stå vid sidan av och se på när allt fler utsatta och sårbara människor faller igenom vårt samhälles sociala skyddsnät.
Detta vill vi se:
- Vi vill se att människor i ekonomisk sårbarhet får snabbt stöd för att inte riskera att hamna i ekonomiskt utanförskap.
- Vi vill att försörjningsnormen höjs så att man kan få ihop sin vardagsekonomi med det stöd man får från samhället.
- Vi vill att månadsbusskort inte bara ges till vissa utan blir en rättighet efter prövad försörjningsnorm för att undvika isolering och utanförskap
- Vi vill se ett behovsprövat högkostnadsskydd för läkemedel så att de med knappa ekonomiska resurser inte tvingas riskera sin hälsa för att de inte har råd att hämta ut sin medicin.
- Vi vill att barn och unga som lever i familjer med svåra ekonomiska förhållanden garanteras en måltid om dagen även vid lov.
- Vi vill att det personliga mötet med människor i svåra situationer inte ska rationaliseras bort och att myndigheter ska få resurser att kunna ge anpassad och adekvat hjälp till den som behöver söka stöd för sin överlevnad.
Karin Ahlqvist, verksamhetschef Hela människan Jönköping.
Jenny Rogö, Diakon, Svenska kyrkan, Huskvarna pastorat.
Annsofie Carpvik- Björhag, verksamhetsansvarig Klippan, Huskvarna Pingstförsamling.
Chatrine Carlson, Pastor med ansvar för diakoni, Pingstkyrkan Jönköping.
Mirjam Hultström, Pingstkyrkan Jönköping.
Lena Hilding Carlsson, diakon Immanuelskyrkan Jönköping.
Daniel Wramhult, pastor, Immanuelskyrkan, Jönköping
Cecilia Sjöblom, diakoniassistent i Månsarp och Tabergs församling Svenska kyrkan.
Annakarin Steen, diakon, Kungsportskyrkan Huskvarna.
Sara Carlsson, Diakon Jönköpings församling, Svenska kyrkan.
Christina Dittschlag, Diakon Jönköpings församling, Svenska kyrkan.
Ewa Lund, Diakon Jönköpings församling, Svenska kyrkan.
Micéla Bergh, socialkonsulent, Frälsningsarmén Södra Vätterbygden.
Theres Frisk Svensson, kårledare Frälsningsarmén Södra Vätterbygden.
David Lund, pastor & föreståndare, Andreasförsamlingen Fjällstugan.
Johanna Johansson, pastor, Ansgariikyrkan Jönköping.
Eddy Herreborg, pastor, Ansgariikyrkan/Immanuelskyrkan Jönköping.
Mer fakta/diakonala insatser
I en enkel sammanställning ser vi att:
- kyrkorna i Jönköping, Huskvarna under 2024 hjälpte över 2600 hushåll, drygt 2300 av dessa är hushåll med barn.
- Hela Människan har i sitt arbete haft drygt 31 300 besökare under 2024.
- Antalet matpaket/matkassar som delades ut via Hela Människan under året är 2294 st.
- Medlemsantalet i DeLa-butiken ökade med 60 % under 2024.