logotype

Kyrkoköp i Skellefteå

På rekordkort tid blev det klart: Frälsningsarmén i Skellefteå köper Sörbölekyrkan och får därmed dubbelt så stora, funktionella lokaler. ”Vi gläds med vännerna i Skellefteå som får spännande möjligheter att utveckla verksamheten och fortsätta arbeta för Guds rikes tillväxt”, säger Marie Jonasson, divisionsledare för Frälsningsarméns norra division.

Bildtext: Sörbölekyrkan i Skellefteå förvärvas av Frälsningsarmén från EFS med inflyttning 16 maj. Här finns stora, funktionella och handikappanpassade lokaler med plats för både gudstjänst, musik och förhoppningsvis ett nytt ungdomsarbete. Kyrkan har en harmonisk färgsättning i mestadels grönt och blått. Här syns det höga kyrkfönstret inifrån. Foto: Svenska Kyrkan Skellefteå/Per-Olov Sjödin, Sörböle EFS Missionsförening)

Frälsningsarmén i Skellefteå förvärvar en ny kyrka. Under en längre tid har en omfattande renovering av de nuvarande lokalerna varit på tal och när en arbetsgrupp utsedd av kårnämnden samlades i mars lyftes frågan om vilka funktioner församlingen behöver och hur omfattande arbete som krävdes. En av mötesdeltagarna påtalade då att en kyrka var till salu i staden.

— Vi ringde direkt till mäklaren och inom en timme hade vi fått en privat visning, säger kårledare Kjell Bergman.

— Alla blev väldigt förtjusta i lokalerna, de är väldigt fina och bevarade, fortsätter han.

Köpet klart på en dryg vecka

På rekordkort tid, en dryg vecka, var pappren sedan påskrivna. Kåren ser köpet som en skänk från ovan, något som styrelsemedlemmen Björn-Erik Sandberg på Frälsningsarmén berättade för tidningen Dagen, som tidigare lyft att kyrkan låg ute till försäljning.

Sörbölekyrkan i Skellefteå tillhörde sedan många år EFS, som tagit beslutet att sälja lokalerna och flytta samman med Svenska Kyrkan. Enligt Kjell Bergman blev deras ordförande mycket entusiastisk över att en kristen verksamhet ville ta över, istället för att man, som läget då var, skulle tvingas sälja kyrkan privat och riskera att den skulle förlora sin funktion. Budgivningen med initialt åtta budgivare stoppades.

— EFS och Svenska Kyrkan har varit så väldigt positiva och tillmötesgående hela tiden, detta känns så bra, säger Kjell entusiastiskt och får medhåll av hustrun, kårledare Ann-Cathrin Bergman.

Stora och funktionella lokaler

Kyrkan har en vacker, harmonisk färgsättning i huvudsakligen grönt och blått, och även om byggnaden senare kommer att anpassas till Frälsningsarméns profilering så finns ingen anledning att ha bråttom med detta, menar de båda.

— Vi har dessutom fått ta över väldigt mycket av det som finns i kyrksalen. Församlingen skulle egentligen sälja takarmaturerna men återkallade detta för vår skull, något vi är väldigt tacksamma för. Det är fräscht, fint och känns nytt, säger Kjell Bergman.

Hoppas på ny ungdomsgrupp

Men den nya kyrkan hoppas kåren på ett omtag för ungdomsarbetet som haft svårt att hämta sig efter den långa pandemitiden. Behovet av arbete för unga är stort i såväl i Skellefteå som på andra orter i norra Sverige.

— Det har dessutom funnits en sorg sedan kåren lämnade sin tidigare fastighet i Skelleftehamn, så nu ger många av soldaterna glada tillrop, säger Kjell Bergman.

Optimism i norr också för Guds rike

Marie Jonasson är divisionsledare för Frälsningsarméns norra division och berättar om den positiva expansion och generella tillväxt på många platser i norr. Inte minst i Skellefteå med bland annat etableringen av en helt ny batterifabrik.

— Vi gläds över det som sker i norra Sverige! Det finns en stor optimism och framtidstro. Vi anar och tycker oss se att detta även gäller Guds rike. Vi känner förväntan på vad Gud kommer att göra i och genom sin församling och gläds med vännerna i Skellefteå som genom denna nya lokal får spännande möjligheter att utveckla verksamheten och fortsätta arbeta för Guds rikes tillväxt, säger hon.

Öppet hus och nya kårledare

Den 16 maj sker inflyttning i den nya kyrkan som ligger på Klostergatan i Skellefteå. Den 17-20 maj bjuder man in till Öppet hus från klockan 14.00 med möjlighet för alla som vill se sig omkring i lokalerna. Under fyra fredagskvällar, 27 maj samt 3, 10 och 17 juni, bjuder församlingen dessutom in till bönesamlingar.

Kjell och Ann-Cathrin Bergman har arbetat halvtid under sin pension, men ser nu fram emot att dra sig tillbaka. Ny kårledare blir från juni Daniel Lovén, som flyttar från Haparandas kår med sin familj.

Text: Carina Tyskbo Foto: Svenska Kyrkan Skellefteå/Per-Olov Sjödin