logotype

Frälsningsarmén tillsammans i bön - dygnet runt i två månader

För tolfte året i rad anordnar Frälsningsarmén i Sverige dygnet runt-bön från 1 september och två månader framåt. Årets tema är ”Tillsammans i bön”, en titel som kanske är extra relevant i tider av pandemi och isolering. ”Vårt land mår inte bra och det är Gud som kan ge läkedom åt en nation”, säger Peter Jonasson, metodstödjare för andlig utveckling vid Frälsningsarmén.

Den 1 september 2020 drar Frälsningsarmén igång den årliga 24/7-bönen. Den kommer att pågå oavbrutet varje timme, dygnet runt, veckans alla dagar. Drygt 1400 timmar ska schemaläggas och först ut är personalen vid högkvarteret/huvudkontoret i Stockholm. Sedan går bönestafetten vidare och inkluderar alla kårer och institutioner från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Frälsningsarméns medlemmar i Lettland är med under en vecka i oktober och det hela avslutas på högkvarteret igen 31 oktober.

Bönen förenar trots fysisk distansering och isolering

Första gången dygnet runt-bönen anordnades var hösten 2009, och nu, det tolfte året, är rubriken "Tillsammans i bön".

 Den kom mycket som en reaktion på den vår vi har haft då covid-19 isolerade och distanserade oss. I bönen kan vi komma tillsammans, säger Peter Jonasson, metodstödjare för andlig utveckling vid Frälsningsarmén.

”Vårt land mår inte bra – Gud behövs”

När han får frågan varför det är viktigt med initiativ som detta hänvisar han till bibelordet i 2 Krönikerboken 7:14: ”men om mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.” 

— Vårt land mår inte bra; alla sprängningar, skjutningar och all tortyrliknande förnedring, alla rapporter om psykisk ohälsa och klyftor som ökar i samhället mellan de som har och de som inte har. Detta och tyvärr mycket annat visar att vi behöver Gud, för det är han som kan skaffa läkedom åt ett land, en nation, menar Peter

"Bönen är vårt uppdrag och ansvar!"

Bland böneämnena finns också Frälsningsarméns nya visionsprogram "Välkommen hem - Livet med Jesus" med syftet att vara en kyrka där människor i kärlek och trygghet får uppleva gemenskap, befrielse, upprättelse, helande och frälsning.

Peter Jonasson nämner det ställningstagande som skrevs av kommendör Eva Kleman inför 24/7-bönen år 2017. Hon var då tillsammans med maken, Johnny Kleman, territoriell ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland: ”Vi som frälsningsarmé är kallade att vara det folk som prioriterar bön, för att det ska ge oss Guds ögon då vi ser på världen omkring oss. Vi är därför ett folk som på allvar vill att bön ska vara vårt uppdrag och vårt ansvar! Frälsningsarmén är det folk som med helig envishet och nyfikenhet vill se vad Gud kan göra genom oss.”

— Min bön och förhoppning är att det blir substans i de orden, att vi ska få nåden att se hur Gud utgjuter av sin Ande över sin frälsningsarmé så vi får en stark och förvandlande bönerörelse, avslutar Peter Jonasson.

Text: Teresia Jansson

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alpha-kurs om kristen tro?

En Alpha-kurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne.

Ta kontakt med någon kristen kyrka i din närhet och/ eller läs mer på: http://sverige.alpha.org