logotype

Akut- och stödboendet Lilla Bommen firar 120-årsjubileum

Frälsningsarméns akut- och stödboende Lilla Bommen i Göteborg firade 120-års-jubileum den 3 december 2015 med öppet hus. Lilla Bommen var från början ett ungkarlshotell och har funnits i Göteborg sedan 1895. Med tiden har det utvecklats till ett stödboende för hemlösa.

Stödboende för missbrukare och hemlösa

Lilla Bommen är ett akut- och stödboende för människor med missbruk och psykiska svårigheter. De boende består av bostadslösa män över 20 år och de flesta lever i ett aktivt missbruk.

Här tillämpas sekretess och kontaktmannaskap. Det innebär att varje boende tilldelas en kontaktman till hjälp och stöd under sitt boende hos oss. Motivation och uppmuntran till kontakt med myndigheter och familj ingår i detta arbete.

Gäster och personal om "Vad betyder Lilla Bommen för dig?"

"Det har räddat livet på mig många gånger när jag varit i dåligt skick. Ett av de bättre boendena i stan." Gäst.

"Allt! Jag har tak över huvudet, mat och får vila. Jag kommer från en kaotiskt situation." Gäst.

"Det är skönt att kunna vara till nytta, att se att det man gör uppskattas." Personal.

Bokning

Bokning sker genom socialbyråer eller socialjouren. I samarbete med socialbyrån och den boende görs en plan för den boendes framtid för att komma tillbaka till ett fungerande liv i samhället.

Boendetiden

Boendetiden varierar beroende på den boendes egen vilja att gå vidare, men även på att det finns väntetid till behandlingshem och andra boendealternativ. Vi försöker dock minimera boendetiden till högst ett år.

Efter boendet på Lilla Bommen

Efter boendet på Lilla Bommen kan vi inom Frälsningsarmén erbjuda flyttning till vårt behandlingshem, Kurön (ö i Mälaren) där man i lugn och ro kan komma till rätta med sina problem och därefter få flytta in på vårt korttidshem, Nylösegården i Gamlestaden i Göteborg.

När det startade

Lilla Bommen var från början ett ungkarlshotell och har funnits i Göteborg sedan 1895. Med tiden utvecklades det till ett stödboende för hemlösa.