logotype

25 personer med begränsad ekonomi bjuds på hotellnatt i Visby

Personer som ingår i Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram och sociala nätverk i Visby får en unik möjlighet att bo på Hotell Clarion under vecka 27. ”Jag och barnen inte har så mycket pengar, och jag är arbetslös. Denna hotellupplevelse blir en otrolig lyx som vi inte är vana vid”, säger en pappa med två barn som ska få övernatta.

I Visby har coronakrisen slagit hårt mot butiker, företagare och hotellnäring, som under Almedalsveckan i månadsskiftet juni-juli har en av årets viktigaste bokningsperioder. När politikerveckan ställdes in gapar många hotell tomma och Hotell Clarion är inget undantag.

Hotellet och Frälsningsarmén etablerat gott samarbete

Hotellet har tidigare vid flera tillfällen samarbetat med Frälsningsarmén i Visby. Senast förra året, då man arrangerade dagkollo under flera veckor. Hotellet stod för mat, bussresor, inträden, personalkostnad med mera. En lyckad samverkan som gjorde att utsatta barn på Gotland kunde få härliga sommarupplevelser. Och nu, mitt i sin egen kris, har hotellet åter vänt sig till Frälsningsarmén.

— Clarion hörde av sig om en hyresgäst som avbokat Almedalsveckan, säger Ann-Christine Karlsten, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns omsorgs- och rehabiliteringsarbete Krukmakarens Hus - Stockholm/Visby.

Personer i rehabilitering eller i social utsatthet fick erbjudandet

Företaget ville ge rummen till personer med ekonomiska begränsningar som behövde uppmuntran.

— Det var ju en fantastisk överraskning som vi förstås ville förmedla till dem vi står i kontakt med, fortsätter Ann-Christine Karlsten.

Fyra rum under fem dagar är nu fördelade på tolv olika hushåll eller grupper. Det handlar till exempel om föräldrar med barn, ensamstående eller par. Totalt får 25 personer leva hotelliv under perioden.

— De allra flesta kommer från vårt rehabiliteringsarbete och har som exempel genomlevt lång sjukskrivning, utbrändhet, och annan psykisk ohälsa. Några kommer från vårt sociala nätverk. Få skulle har råd med detta annars och somliga har aldrig ens bott på hotell tidigare, säger Ann-Christine Karlsten.

"Väldigt fint att kunna erbjuda övernattning, spa och god frukost"

Sophia Lindell på Clarion Hotel lyfter fram det goda samarbete som hotellet och Frälsningsarmén har sedan länge, bland annat kring julen men nu också under sommaren.

— Dagkollot för barn i utsatthet i somras var tänkt att bli en årlig tradition, men i år var vi tvungna att ställa in. Därför känns det väldigt fint att kunna välkomna de här personerna till en eller två övernattningar, tillgång till vårt spa och en god frukost. Personalen ser fram emot att göra vistelsen fin för dem, säger Sophia Lindell.

Den härliga miljön med sköna hotellrum, spa och god frukost är något som personerna i Frälsningsarméns nätverk ser fram emot mycket att få uppleva. Foto: Clarion Hotel

Kändes helt rätt för fastighetsbolaget att överlåta hotellrummen

Elisabet Olin, kommunikationschef på företaget Fabege, är väldigt glad över att rummen kommer till rätt personer när företaget inte kunde åka till Almedalen.

— Ja, verkligen! Det blev omedelbart jubel internt när vi lade fram idén. Hotellnäringen har det tufft nu och att rummen används till någon som är i utsatthet är fantastiskt.

— Den här lösningen är exakt vad vi önskade: Att barn och vuxna ska få äta våfflor till frukost, njuta i poolen och känna lite lyx, fortsätter Elisabet Olin och flikar in att Fabege under coronatiden satsat på flera välgörenhetsprojekt i olika varianter.

Några röster från de som får bo på Clarion Hotel i samarbete med Frälsningsarmén:

Vad betyder det för dig att få en hotellövernattning i sommar?

— Då jag och barnen inte har så mycket pengar, och jag dessutom blivit arbetslös, är denna hotellupplevelse en otrolig lyx som vi inte är vana vid. En stund att slappna av tillsammans och njuta. Vi är otroligt glada och peppade inför dessa dagar - stort tack!
Pappa med två barn

— Att få möjlighet att bo på hotell och dessutom ett så fint hotell som Clarion är en upplevelse jag aldrig skulle kunna göra med min dotter. Det kommer bli sommarens höjdpunkt för oss båda.
Mamma med dotter

— Förhoppningsvis ger det en avkoppling från stressen som nu är. Det blir härligt att få gå ner till frukosten som står uppdukad. Jag är så glad och tacksam att jag fick möjligheten.
Kvinna 55 år med sambo

— Det betyder mycket då vi nästan aldrig har ekonomiskt utrymme ekonomiskt att hitta på sådant. Barnen tycker att det här ska bli kul.
Familj med tonårsbarn

— Jag får en unik chans att umgås med en viktig person, och det betyder mycket! Samt att jag får vistas i innerstan över natten, något som jag sällan gör. Tack!
Kvinna 50 år som bjuder med vän

— För mig betyder en övernattning på Clarion Hotel en möjlighet att få komma bort från vardagens stress för att bara njuta och koppla av. Egentid och inga krav.
Kvinna 45 år med sambo

Text: Carina Tyskbo

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj