Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

271-280

Här kan du lyssna på avsnitt 271-280 av Kylskåpsradion!

#100 280 Om sommarlov, ambivalens och nätmobbning

Åsskar uppdaterar den gurkianska kalendern med ett nytt namn på månaden juni och börjar ladda inför gurkans dag. Gabriel förklarar vad det innebär att vara ambivalent och pratar om att det går att ha motstridiga känslor inför sommarlovet. Sedan pratar dom om nätmobbning, varför det förekommer och vad som går att göra. Det blir även en gåta om Åsskar och hans mamma (?!) och diskussion om krigsrädsla, fästingar och sprutfobi. Dessutom ett stort avslöjande om Åsskars vara eller inte vara i inspelningarna. 

Dagens ord: ambivalens

DITT ECPAT: https://www.dittecpat.se/


#100 279 Om fjällrävar, lyssnande grönsaker och när Ingen ringer Gabriel

Gabriel är stressad och lite ledsen så Åsskar drar igång avsnittet på egen hand. Han berättar om sina favoritfilmer och bästa tips för att pruta, innan han får ett förslag om att Ingen borde ringa till Gabriel. Det blir en ny utmaning från gurkaglasslotteriet där Gabriel måste svara fel på varje fråga och det är klurigare än han tror. Därefter läser dom upp inlägg om att bli mobbad för vad man tycker om och hur man ser ut, om klumpar i magen och lärare som har dött. Åsskar berättar att grönsaker kan höra när dom blir uppätna och Gabriel läser upp flera svinroliga skämt innan det är dags för dagens djur: FJÄLLRÄVEN. Lär dig allt om detta söta djur som kan klara sig i -70 grader och springa i 48 km/h på snö. Men varför tycker Åsskar synd om dom?? 

Dagens ord: pruta, fart


#100 278 Om kylskåpskurragömma, världens starkaste chili och varför träd inte smälter i solen

HEJ säger Åsskar, en miljon gånger, så att alla känner sig riktigt välkomna till dagens avsnitt. Därefter pratar dom om kvadratroten ur ett kylskåp samt hur många kvadratmeter Åsskar lever på. Gabriel förklarar varför Kristi Himmelsfärd firas och Åsskar förklarar världens bästa lek, kylskåpskurragömma, som Gabriel är expert på. Dom läser upp inlägg om kärlek och brutna tår och Åsskar får veta vem som gjort ett hål i hans näsa! Dessutom förklarar Gabriel om varför inte träd smälter i solen, om en diamant klarar sig i lava och vad som är den absoluta nollpunkten. Som om inte det var nog pratar dom även om scoville-skalan och vilken som är världens starkaste chili! 

Dagens ord: smältpunkt


#100 277 मलाई काकडी आइसक्रिम मन पर्छ

Som om ett Gurkha-palats och ett Gurkha-kungarike inte var gott nog: idag tar berättelsen om Gurkha ett steg längre! Gabriel berättar om det otroliga sammanträffandet med hans avlägsna släkting och Åsskar får lära sig prata GURKASPRÅKET Gurkhali. Dessutom hittar han sin drömskola i norra Nigeria (kolla in den på avsnittsbilden!) och såväl gurkapsykologer som gurkatandläkare och gurkharestauranger. Efter att allt lugnat sig lite så svarar dom på lyssnarinlägg och pratar om att få glasögon, föräldrar som tjatar och att äta någon annans glass. Nej, ANANASglass var det visst. Åsskar säger att det är viktigt att uttrycka sina tankor och förklarar varför ormar är giftiga, medan Gabriel pratar om nervositet inför ett sjukhusbesök och om att vi alla har en stor plats i andra människors världar. 

Dagens ord: tankor


#100 276 Om Gurkha-palats, jordbävningar och buktaleri

Åsskar är otroligt avundsjuk på alla lyssnare som smakat på Gurkis och kan inte vänta tills mitten av juni när det äntligen blir hans tur! Tillsammans med Gabriel diskuterar han tålamod och oro inför saker i framtiden, påminner lyssnarna om Kylskåpsradions betygsskala och tipsar om vad som är bra att äta om man är orolig. Gabriel svarar på en lyssnarfråga om håll innan Åsskar får veta något fantastiskt: det finns ett Gurkha-palats i Nepal i staden Gurkha som varit hem för Gurkhakungen i Gurkhakungariket!!! Åsskar är överväldigad över denna otroliga fakta, men samlar sig för att prata om jordbävningar och än en gång dra skämtet om när Åsskar fes. Dessutom berättar Gabriel klurifaxiga tips om hur man gör för att buktala!

Dagens ord: håll, merkantilism


#100 274 Om tänder och superkrafter. Nöff nöff!

Åsskar är tröööött och orkar knappt spela in avsnittet. Men varför då? Och hur ska han göra för att bli en gris? Gabriel läser upp lyssnarfrågor om mobbning och sjukdomar innan dom tillsammans börjar prata om: tänder! Det handlar om hur många tänder Åsskar har, hur tandkräm fungerar och varför det är viktigt att borsta tänderna. Dom läser upp inlägg från lyssnare som ska dra ut tänder och Åsskar drar massor av tokiga tandläkarskämt. Dessutom berättar han om sin favorit-superkraft och den spännande historien om gurkorna som skulle köpa tomater.

Dagens ord: tandborste


#100 273 Om Åsskars längsta sång och 100 inlägg!

Åsskar har skrivit en sång som innehåller HUNDRATUSEN ord, men hur hinner han ens med att sjunga den i dagens avsnitt?! Texten är det dock ingen som är förvånad över. Tillsammans med Gabriel försöker han sedan slå världsrekord i att läsa upp 100 inlägg ur frågelådan! Det handlar om gurkor, kärlek, Frälsningsarmén, djur, kylskåpsdiktatorer och mycket mycket annat. Dessutom berättar Åsskar om hur han enkelt kan bli den första PÅ MARS!

Dagens ord: ego sum 


#100 272 Om Agnes Marshall, viktoriansk gurkaglass och att lätt börja gråta

Gabriel har fått ett tips från en gammal vän till podden och Åsskars lycka är stor över att kunna bevisa gurkaglassens långa historia. Tillsammans pratar dom om entreprenören Agnes Marshall: ”the Queen of Ices” och läser upp hennes klassiska gurkaglassrecept. Avsnittet handlar även om hur kylskåpen fungerade på 1800-talet, konsekvenserna av industriella revolutionen och hur tusentals ton av is exporterades från Norge. Dessutom läser dom upp ett inlägg om att lätt börja gråta och diskuterar yttrandefrihet.

Länk till youtubevideon: https://youtu.be/0Uot4uVKrVk

Dagens ord: hormoner


#100 271 Om gurkianska kalendern, gränser mellan länder och Tycho Brahe

Det är maj och självklart hittar Åsskar på sitt eget namn på även denna månad, som han ska använda i sinn gurkianska kalender. Gabriel berättar om romarriket och tillsammans tar dom reda på hur långt ett år är på olika planeter och vart Åsskar helst skulle vilja bo. Dom berättar även om Tycho Brahe, supernovor och hur Skåne kunde ligga i Danmark?! Dessutom diskuterar dom varför det är svårt, men viktigt, att ändra sina perspektiv. 

Dagens ord: supernova, geocentrisk och heliocentrisk världsbild