Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

261-270

Här kan du lyssna på avsnitt 261-270 av Kylskåpsradion!

#100 270 Om varför Åsskar säger hundratusen och lyssnarna är gurkapastej

Åsskar erkänner att han lyssnar noggrant på mattelektionerna men ändå väljer att svara 100 000 på varje fråga på matteproven. Dock visar han upp otroliga mattekunskaper när han med ett logiskt resonemang bevisar att alla lyssnare är gurkapastej. Men hurdå?! 

Därefter förklarar Åsskar hur gurkaschack fungerar och Gabriel pratar om hur podden produceras. Dom läser upp inlägg om klasskompisar som tvingar en att göra saker och om att bli ignorerad. Dessutom upptäcker Åsskar ett nytt favoritdjur och Gabriel försöker ta reda på vad alla blinkningar betyder. 

Dagens ord: gurkapastej, ignorerad


#100 269 Om olika personligheter och när Åsskar heter Inget

I Kylskåpsradions 365e avsnitt har Åsskar har fått ett tips från en lyssnare om att byta namn till Inget och det tar lång tid, med mycket frustration, för Gabriel att förstå vad som pågår. Därefter läser dom upp frågor om diagnoser och personligheter, högkänslighet, kärlek och mobbning. Åsskar förklarar hur ÅS i diskgolf går till och Gabriel pratar om vad man kan säga när man berättar saker för vuxna. Dessutom har Åske skickat in ett nytt meddelande, men det går inte som Åsskar har tänkt sig.

Dagens ord: inget


#100 268 Om Åskas påskquiz, happy place och utseende

Åska från gurkaglass-lotteriet ringer upp Gabriel än en gång, idag är det dags för påskquiz! Det blir krångliga gåtor och tokiga priser och Gabriels kastas mellan lycka och förtvivlan. Därefter läser dom upp lyssnarfrågor och pratar om utseende, komplimanger, att spä ut tomater med gurka, att dra ut tänder, att skaffa nya vänner och mycket annat. Det blir även rapporter om nya Gurkis-glassen och Gabriel och Åsskar berättar om sina happy place. 

Dagens ord: happy place 


#100 267 Om Demokratiska republiken Kongo

Det är en annan dag och Åsskar klurar på påskens alla konstigheter. Ägg? Choklad? Vad har det med påsken att göra? Och vad betyder fasta? Gabriel försöker förklara och tillsammans räknar dom ut hur lång tid det tar för svenskarna att äta hundratusen ägg på påskafton. Därefter är det dags att åka till ett nytt land: Demokratiska republiken Kongo! Ett av världens största länder, med världens nästa största flod och näst största regnskog. Gabriel berättar om ett land med 242 språk och en historia med mycket konflikter, exploatering och maktmissbruk. Åsskar lär sig om insekts-snacks, berättelsen om en av historiens första dokumentärfotografer och att prata lingala. 

Dagens ord: fasta, breddgrad, medianålder


#100 266 Om hopp, påsk och livet som en båt

Dagens avsnitt börjar i en total röra när Åsskar och Gabriel har samma röst?! Vem är vem egentligen? När kaoset tillslut lägger sig öppnar dom frågelådan och läser upp inlägg om salmonella, tandläkarbesök, relationer och att bli retad för sin längd. Dom pratar även om Gurkis, hopprep och hur man kan göra för att få nya vänner. Eftersom det är påsk i helgen lyssnar dom dessutom tillbaka på avsnitt #100 038 och påminner sig om vad nåd och förlåtelse betyder. 

Dagens ord: salmonella, nåd, förlåtelse


#100 265 Om introfjärt, förkortningar och farligt regn

Åsskar hittar på massor av konstiga förkortningar och Gabriel försöker klura ut vad dom betyder. Dom pratar även om varför Åsskar vill stanna inne på rasten och hans höga krav på lärarna. Därefter förklarar Gabriel vad orden introvert och extrovert betyder, samt berättar om social fobi och falsklarm i hjärnan. Åsskar i sin tur förklarar vad en introfjärt är... Dessutom läser dom upp topplistorna i spelen och diskuterar ord som är inspirerade av kossor. 

Dagens ord: introvert, extrovert


#100 264 Om hopprep, navelludd och hur man får vänner

Åsskar läser upp fantastiska tips från världens klokaste lyssnare och Gabriel pratar om hur ett litet ord kan göra stor skillnad. Dom diskuterar nya glassen Gurkis (igen) och påminner som om världens tokigaste glassmaker. Gabriel berättar om flera häftiga, och tokiga, världsrekord: både i att hoppa hopprep och att samla navelludd, och Åsskar kommer på hur han ska bli rik. Dom pratar även om situationen i Ukraina och varför det är viktigt att förlåta sina syskon. 

Dagens ord: damm

Foto: Solent News & Photo Agency


#100 263 Ett hest avsnitt om kompisar, barns rättigheter och att tjuva tomater

Gabriel har covid och avsnittet innehåller ett par tokiga ljud på grund av hans hesa röst. Åsskar väcks med stor förväntan av en gurkaramsa och tillsammans får dom rapporter om Gurkis första succé (fiasko?). Gabriel förklarar vad man gör när man tjuvar tomater och tillsammans pratar dom om vad man kan göra för att skaffa nya kompisar. Dom diskuterar även barns rättigheter och vuxnas skyldigheter, förklarar ordet initiativ och funderar på vilken ko det är som härmas. 

Dagens ord: initiativ


#100 262.5 Bäst i test-avsnitt om aprilskämt, överkänslighet och att vara efterklok

Dagens avsnitt är ett bäst i test-avsnitt med ett ihopklipp av flera gamla godingar! Åsskar pratar om att saker inte alltid blir som man önskat, men då kan man tänka om och hitta en annan lösning som också blir bra. Tillsammans lyssnar dom på utmaningen "Sant eller aprilskämt", samt pratar om överkänslighet, Åsskars tolkning av klockan och att vara efterklok. Och så dubbla dagens skämt!

Dagens ord: överkänslighet, efterklok


#100 262 Om hopp, år 2100 och SUPERDUPERMEGAGIGANTISKTGURKAGLASSPARTY!

Efter årets kortaste helg (?!) börjar Åsskar och Gabriel med att scrolla 2000 år framåt i kalendern och planera hur de ny millennierna ska firas. Gabriel berättar om hur den globala utvecklingen snabbt går framåt, vilket är viktigt att påminna sig om i kristider och Åsskar berättar om sin topp 5-lista över saker han hoppas ska finnas år 2100. Dom pratar även om kriget i Ukraina och läser upp inlägg om autism och ADHD. 

Dagens ord: marionettregim, medellivslängd, millennium


#100 261 Om glassens dag och fotbolls-VM i Qatar

Gabriel är täppt i näsan och snyter sig igenom avsnittet. Glasstronomen Åsskar berättar hur glassens dag firas på bästa sätt och tillsammans pratar dom om fotbolls-VM i Qatar. Gabriel förklarar förutsättningarna för playoffen mot Tjeckien och berättar om situationen för migrantarbetare i landet. Dom diskuterar korruption och varför det är viktigt att säga ifrån. 

Dagens ord: gastronom, korruption, migrantarbetare, sportswashing