Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

211-220

Här kan du lyssna på avsnitt 211-220 av Kylskåpsradion!

#100 220 Om mobbning och Åsskars utflykt till badhuset

Åsskar har fått en informationslapp från skolan om att klassen ska till badhuset. Han planerar dock inte för ett klassiskt badhusbesök, vad ska han hitta på egentligen och vad står det på hans packlista? Lyssna så får du veta!

Efter badhusplaneringen blir det skolspecial och Gabriel och Åsskar läser upp massor av inlägg där lyssnarna beskriver saker som hänt i skolan. Dom pratar om mobbning, mentala sköldar och vad vi var och en kan göra för att stå upp för dom som är utsatta och tillsammans motverka mobbning. 

KOM IHÅG: Det är aldrig ditt fel om du blir mobbad! 

Dagens ord: ignorera


#100 219 Om att ta sprutor och tala latrin

Åsskar föreslår att Kylskåpsradion ska spelas in på ett språk som alla människor i hela världen pratar, men Gabriel är tveksam till om avsnitten skulle bli så trevliga att lyssna på då... Vad är det för språk egentligen?

Åsskar får lära sig om höstdagjämning och Gabriel svarar på inlägg om ticks, sprutor, ADHD, tigerhajar, saliv och att inte känna sig lika mycket värd som andra. Dessutom sjunger dom en sång SAMTIDIGT!

Dagens ord: höstdagjämning, saliv


#100 218 Om tid, filosofi och livets stora frågor

Åsskar har uppfunnit en tidsmaskin. Eller? Vad är ens tid och går det att uppfinna en tidsmaskin? Det pratar Gabriel och Åsskar om i dagens avsnitt. Dom diskuterar om tiden går fortare när man har roligt och varför vuxna aldrig har tid. Dom filosoferar även över varför gurkor är så goda och svarar på en lyssnares inlägg om livets stora frågor, så kallade existentiella frågor. Dessutom berättar Åsskar om tre tokiga namn han kommit på: till ett kylskåp, en hund och ett hus. 

Dagens ord: tid, filosofi, existentiella


#100 217 Om löss och prestationsångest. GURQA-AVSNITT

Åsskar försöker uttala nya torsdagsavsnittsnamnet och Gabriel läser upp påhittiga gurkarekord som lyssnarna skickat in. Därefter pratar dom om vad löss är för något, svarar på lyssnarquiz, snackar om drömmar och läser upp fantastiskt roliga skämt innan Gabriel förklarar ordet prestationsångest. Vad betyder det? Har alla det? Hur kan man tänka för att det ska bli bättre? 

Dessutom får du lära dig om vad världens giftigaste groda heter!

Dagens ord: prestationsångest


#100 216 Om ironi, Tourettes syndrom och gurkaglassdisk-golf

Har Åsskar kollat på Bäst i test? Vad betyder ironi? Vad tycker lyssnarna är det bästa med hösten? Vad är Tourettes syndrom? Varför är Kylskåpsradions födelsedag inte den 18e juni och vad i alla sin dar är gurkaglassdisk-golf egentligen? Det får du veta i dagens avsnitt av Kylskåpsradion! Dessutom blir det "Vad händer och fötter" om politiska val och coronarestriktioner, och Gabriel tipsar om att starta en dinosauriepark i vardagsrummet. 

Dagens ord: ironi, Tourettes syndrom, discgolf 


#100 215 GURQA: Galna Utvecklande Roliga Questions and Answers

Torsdagsavsnitten har fått ett namn! Men varför är det ett Q med i gurka?! Det har Åsskar en bra förklaring till och Gabriel blir riktigt imponerad av hans påhitt. Tillsammans pratar dom sedan om oro inför betyg och att vi alla människor kan misslyckas, men vi ÄR inte misslyckade! Dessutom svarar dom på frågor om syskon som härmas och magont och läser såklart upp massor av skämt!

Dagens ord: Q&A


#100 214 Om Afghanistan

I dagens avsnitt ger sig Gabriel och Åsskar ut på en ny resa i fantasin, nämligen till Afghanistan! Dom berättar massa spännande fakta om landet, till exempel om huvudstaden på 1791 meters höjd, torkad yoghurt, getdragning och persisk skrift. Gabriel berättar även om terrorattentaten den 11 september 2001, de långa krigen i Afghanistan och hur talibanerna tagit över makten igen. Åsskar i sin tur drar massor av TOPPENbra berg-skämt och förklarar de fyra punkterna på sin topp 3-lista över det bästa med hösten! 

Dagens ord: bistånd, stan


#100 213 Första torsdagsfrågespecialavsnittet

Hösten är här och det är dags för första torsdagsfrågespecialavsnittet! Men namnet är alldeles för långt så Gabriel ber lyssnarna om bra idéer på vad det kan heta, skriv dina bästa idéer i frågelådan! 

I avsnittet har Åsskar skrivit en höstsång och får se bilder på lyssnarnas gurkaskördar, Gabriel läser upp inlägg om en släkting som har dött och hur man blir bättre på att rita. Och så blir det såklart dagens skämt! 

Dagens ord: sorg 


#100 212 Om Centum miliamber och likheter mellan blod och jordgubbssaft

Åsskar vill döpa om namnet på månaden september, men varför då? Gabriel berättar om Kylskåpsradions nya höstupplägg och läser upp massor av frågor från lyssnarna. Tillsammans pratar dom om Åsskars egentliga ålder och födelseland, vad man kan göra när man blir åksjuk, hur man kan få nya vänner och vad Gurka Lund är för något. Gabriel läser upp ett inlägg på NORSKA och i dagens ord försöker Åsskar övertyga honom om att blod och jordgubbssaft är samma sak. 

Dagens ord: blod, blodkärl


BEST OF LÄNDER och fastlimmade gurkor

Det är dags för sommarens sista specialavsnitt och Gabriel och Åsskar läser upp olika gurkarekord från lyssnarna innan de ger sig ut på en resa jorden runt! De spelar upp sånger från olika länder de besökt under året och lyssnar tillbaka på tokiga, intressanta och lärorika klipp ifrån avsnitten. Du får höra om kinesiska tecken, pyramiderna i Egypten, jordnötsmuseum i Israel, toaletter i Indien och mycket annat. 


SKOLSTARTSSPECIAL

Sommarlovet går mot sitt slut och skolstarten närmar sig! Åsskar och Gabriel har därför klippt ihop ett specialavsnitt med flera roliga och lärorika delar från gamla avsnitt som alla har med skolan att göra. Dessutom berättar Gabriel om att han OCKSÅ ska börja i skolan efter sommaren och Åsskar berättar om hur det har gått med försäljningen av frysta gurkor. 


BEST OF DAGENS ORD och rullande kylskåpssemesterspecial

En lyssnare tipsar Åsskar om ett kylskåp på hjul och självklart börjar han planera för hur han ska tjäna tillräckligt med pengar för att kunna köpa det! Dessutom grundar han gurkalandet där växlingskursen alltid är 100 000 gurkaskivor. 

Efter den rullande kylskåpssemesterspecialen lyssnar Gabriel och Åsskar tillbaka på tidigare dagens ord om objektiv sanning, ödmjukhet, egoism och prioriteringar. 


BEST OF DAGENS SKÄMT

Gabriel och Åsskar är på gurkasemester (i alla fall Åsskar...) och har satt ihop ett BEST OF-avsnitt där dom samlat massor av skämt från året som gått! Dom minns tillbaka Åsskars världsrekord, tokiga jakar och kameleonter, vattniga vitsar och mycket annat. Dessutom har Åsskar lite problem med vad den nya månaden heter... 


#100 211 Om ÅS och Naomi Osaka

Det är dags att inviga ÅSSKAR SPELEN 2021! Vart utspelar sig dom egentligen och hur kan man vinna? Det berättar Åsskar i dagens avsnitt. Gabriel berättar om dom riktiga Olympiska spelen, om facklan som förs från Olympia i Grekland ända fram till invigningen där i år Naomi Osaka var den som tände OS-elden. Han berättar om Naomis aktivism och hur hon är en förebild för miljontals människor. 

I avsnittet svarar Åsskar och Gabriel även på flera kluriga inlägg från lyssnarna, drar massor av skämt och läser upp några gurkarekord som skickats in! Dessutom ger dom lyssnarna en ny dagens utmaning! 

Dagens ord: invigning, aktivism