Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

171-180

Här kan du lyssna på avsnitt 171-180 av Kylskåpsradion!

#100 180 Sant eller aprilskämt?

Dagens avsnitt börjar med att Gabriel och Åsskar båda lurar varandra, innan det är dags för första apriltävlingen "Sant eller aprilskämt?" Har en australiensisk man blivit anklagad som seriepruttare? Har kakaobönor använts som pengar? Har Åsskars ben varit fastsydda och har Gabriel ramlat genom golvet i en zambisk toalett? Lyssna så får du veta!

Dessutom berättar Åsskar om hur hans smakgurkor kan känna smaken av choklad och Gabriel läser upp massor av inlägg som lyssnarna skickat in för att stötta varandra.

Kom ihåg: Du är inte ensam! Tappa inte hoppet! Det kan bli bättre! 


#100 179 Om tomatplaneten Mars, föräldrar och kompisproblem

Det är sista mars-avsnittet för i år och Gabriel och Åsskar berättar massor av spännande fakta om Mars! Varför har månaden och planeten samma namn? Går det att odla gurkor där? Hur låter Åsskar på Mars och hur högt skulle Gabriel kunna hoppa? 

Dom svarar även på massor av frågor och inlägg om skilda föräldrar, första mensen, hat, kompisproblem och Åsskars mamma och pappa. 

Dagens ord: Mars


#100 178 Om Indien och vad man kan göra när man är ledsen

Gabriel och Åsskar börjar avsnittet med att läsa upp lyssnarnas bästa förslag på vad man kan göra när man är ledsen! Sen åker dom på en coronasäker resa i fantasin till INDIEN! Dom pratar om världens största demokratiska val, världens näst största stad, lögnaren gurkmeja, heliga kor, cricket, Bollywood och hur Indien byggde 110 miljoner toaletter på fem år. 

Dessutom pratar Åsskar danska! 

Dagens ord: gurkmeja, curry, hinduism 


#100 177 Om världsvattendagen

Dagens avsnitt börjar med en utmaning där Åsskar ska försöka avsluta Gabriels meningar, men såklart tänker dom lite olika om vad som är rätt ord... Efter det pratar dom om VÄRLDSVATTENDAGEN! Gabriel förklarar vad det är för dag och berättar om att 785 miljoner människor inte har tillgång till rent vatten inom 30 minuters promenad från där dom bor. Han förklarar också hur vatten påverkar alla delar av livet och vilka konsekvenser det får om man inte har rent vatten. Åsskar drar massor av blöta skämt och inser att det finns så mycket att vara tacksam över, till och med regn! 

Dagens ord: grundvatten, quiz


#100 176 Om ödmjukhet, giraffer och pruttforskare

Håll för öronen om ni är känsliga, för dagens avsnitt inleds med ett fruktansvärt äckligt euw-val! Åsskar presenterar några fruktansvärda matalternativ som Gabriel måste välja mellan. Gabriel är negativ, men det är något positivt! I avsnittet berättar dom även massor av fun facts och skämt om giraffer, förklarar vad ödmjukhet betyder och pratar om att vi alla misslyckas ibland och det är helt okej. 

Dagens ord: ödmjukhet 


#100 175 Om relationer, π och knäckebröder. FRÅGEAVSNITT

Åsskar firar att rätt låt vann Melodifestivalen, men har han verkligen tolkat texten riktigt rätt? Gabriel berättar en gåta om en mamma med fem döttrar och Åsskar skriver om gåtan till att handla om knäckebröder. Sen svarar dom på massor av frågor, det blir en skål med relationschips (nej, TIPS!) ett paket med matematik, kärlek i en kartong och såklart en flaska med skämt. Dessutom snackar dom om orättvisa föräldrar och läser upp ett inlägg som nästan fick frågelådan att krascha. 

Dagens ord: π (pi)


#100 174 Om att andas och varför Gabriel består till 57.6% av gurka

Det är dags för en ny utmaning, nämligen att räkna så långt som möjligt utan att andas! Gabriel och Åsskar går en jämn kamp och diskuterar sedan varför vi andas och hur andningsövningar kan hjälpa en slappna av när man är stressad, arg eller orolig. De svarar även på frågor om elbilar, saknad och vad man kan göra när livet känns enformigt och dessutom räknar Åsskar ut att Gabriel består till 57.6% av gurka. Men varför?? Lyssna så får du veta!

Dagens ord: repeat, miljövänligt


#100 173 Om internationella kvinnodagen, gerbiler och knivattacken i Vetlanda

Idag är det full fart i podden! Det är 8e mars och Gabriel och Åsskar har lite olika åsikter om vad som borde firas, men tillslut diskuterar dom den internationella kvinnodagen, varför den finns till och hur vi kan fira den genom att utmana våra fördomar. Dom läser även upp ett inlägg om knivattacken i Vetlanda och pratar om skräck, terrorism och hat. DESSUTOM berättar dom om gerbiler samt läser upp flera viktiga inlägg från lyssnarna. 

Dagens ord: internationell, ojämställdhet, kön, terror, BFF


#100 172 Om Tuvalu, Jeanne d'Arc och stafett mellan världens länder

Gabriel är distraherad av skid-VM när dagens avsnitt drar igång och Åsskar tycker att stafettens upplägg är orättvist och har ett eget förslag på hur det bör fungera. Det leder dem till att berätta om världens näst minsta land (i antal invånare): Tuvalu! Därefter åker dom tillbaka medeltiden för att prata om dagens historiska person Jeanne d'Arc. Dom pratar om hundraåriga kriget, orättvisa domstolar, hopp, mod och hur en tonårsflicka kunde bli ett helt lands nationalhelgon. 

Dagens ord: uthållig, helgon, martyr


#100 171 Om dockornas dag och klimatångest

Det är mars, Åsskar sjunger vår sång, packar resväskan och tänker köpa en biljett till Japan för sina nya pengar! Gabriel fattar inte riktigt vad som händer... Men så småningom är även han med på banan och tillsammans firar dom DOCKORNAS DAG! Dom äter gurkaglass, ändrar röst, tar reda på hur länge  dockor funnits och pratar om Terrakottaarmén.

När firandet är över läser dom ett inlägg om en lyssnares rädsla över klimatförändringarna och att inte hinna bli vuxen. Gabriel berättar om vad växthuseffekten är för något och hur man kan tänka när man känner klimatångest. Dessutom läser dom upp massa fina, uppmuntrande hälsningar som lyssnarna skickat till varandra!

Dagens ord: terrakotta, växthuseffekten, koldioxid