Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

161-170

Här kan du lyssna på avsnitt 161-170 av Kylskåpsradion!

#100 170 Om fobier och vad man kan göra när man är sjuk. FRÅGEAVSNITT

Det är dags för "liveavsnitt" igen, alltså ett avsnitt där Åsskar och Gabriel inte får redigera bort misstag utan allt kommer med. Dessutom pratar de om tidigare misstag som lyssnarna upptäckt i podden, särskilt ett stort fail i avsnittet om Peru. 

De läser också upp massor av inlägg ur frågelådan som handlar om att bli kallad pluggis i skolan, farmor som har dött, myggfobi, bråkande föräldrar, ÅS-sporter, hur Åsskar och Gabriel kan sjunga samtidigt och om dom tycker om bajs?! Åsskar berättar även 5 tips på vad man kan göra när man är sjuk och SJUNGER resultatet i topplistorna på spelen!

Dagens ord: fobi


#100 169 Om brinnande hus och Åsskars topp 5 drömjobb

Dagens avsnitt börjar med att Åsskar presenterar sin topp 5-lista över sina drömjobb. Några oväntade, några väntade och några med väldigt tokiga förklaringar. Sedan läser Gabriel upp massor av hälsningar från lyssnarna om snurrande gurkor och handdockor innan det är dags för dom att läsa ett sorgligt inlägg om en lyssnares hus som brunnit ner.

Åsskar och Gabriel diskuterar skillnaden mellan hem och hus, vad en försäkring är och vad som händer när olyckan är framme. De pratar också om vad som är viktigt att tänka på om det börjar brinna och för att sprida extra mycket glädje läser dom upp extra många skämt! 

Dagens ord: försäkring


#100 168 Om Peru

Gabriel är riktigt trött när avsnittet börjar och Åsskar försöker pigga upp honom. Det går....sådär... Men efter att ha räknat ut hur många liter gurkaglass Gabriel behöver äta om dagen resten av sitt liv så ger dom sig iväg till ett nytt land: PERU! Dom pratar om Inkariket och Machu Pichu, pengar som kallas sol, hängivna fotbollsfans, tält-toaletter, 200 års jubileum, megastaden Lima och den framgångsrika kampen mot fattigdom. Dessutom beter sig Åsskar som en dock-tator i omröstningen om ett fotbollsavsnitt!

Dagens ord: Inka, förcolumbiansk tid, megastad


#100 167 Om halofenomen och att säga tack till sitt hjärta

Åsskar har sett något FRUKTANSVÄRT och för lyssnarnas skull vill han inte berätta vad det är, men Gabriel övertygar honom om att det inte är så farligt. Åsskar påstår även att människor firar Alla hjärtans dag på fel sätt och berättar intressant fakta om saker som är bra för hjärtat!

Tillsammans spelar dom sen upp och svarar på massor av inlägg från lyssnarna, diskuterar melodifestivalen, pratar om glass som är gjord av snö och förklarar hur halofenomen uppstår på himlen.

Dagens ord: puls, halofenomen, fantomsol


#100 166 Om snurrande gurkor och frågor om nakenbilder

Åsskar får världens bästa tips från en lyssnare och tittar på hemsidan med den snurrande gurkan tills han blir spyfärdig! Gabriel berättar om nya spel på Kylskåpsradions hemsida innan de börjar svara på lyssnarnas frågor. Idag pratar de särskilt om en situation där en lyssnares lillasyster fått en nakenbild skickad till sig med en fråga om att skicka nakenbilder tillbaka. Gabriel och Åsskar pratar om vad som är viktigt att tänka på i den situationen och läser upp internetexperten Anna-Karins bästa tips igen. 

Om du har frågor om saker som hänt på internet kan du få hjälp här: https://dittecpat.se/ eller ringa till ECPATs stödlinje på nr 020-112 110 

Kom ihåg: det är ALDRIG DITT FEL om du blir utsatt och du behöver aldrig skämmas över något som hänt!

Dagens ord: glaciär


#100 165 Kan Åsskar dö och hur funkar en smart toalett? FRÅGEAVSNITT

Det är dags att svara på massor av lyssnarnas frågor igen! Dock börjar allt med att Gabriel och Åsskar undersöker hur många som heter svejsan och diskuterar vad en smart toalett egentligen är?! När det är avklarat läser dom frågor om drömmar, glas, döden, kramar, hjärnskakningar, mobbning, endemiska sjukdomar, fotboll och massa annat. Dessutom upptäcker dom en otrolig statistik gällande namnen Gabriel och Åsskar! 

Dagens ord: endemi, BBFF


#100 164 Om Spirit of St. Louis och Gurkis rekordbok

Det är dags för ännu en historisk berättelse, denna gång om Charles Lindbergs bedrift att bli den första att ensam flyga över Atlanten! Det gjorde han i ett flygplan med periskop istället för framruta: Spirit of St. Louis. Hur gick det till och när uppfanns egentligen det första flygplanet? Det får du lära dig i dagens avsnitt!

Dessutom pratar Åsskar och Gabriel om svenska invandrare i USA, om möjliga omöjligheter och Åsskars gurka-världsrekord som är samlade i Gurkis rekordbok. 

Dagens ord: invandrare, periskop


#100 163 Om elefanter, psykolog-Åsskar och VM i gurkakastning

Gabriel är arg på sig själv efter ett misstag han gjort men Åsskar försöker muntra upp honom och påminner om tipsen för bättre självkänsla. Därefter pratar dom om VM i gurkakastning och vilka grenar som ska vara med i ÅS, innan det är dags ett berätta om världens största landlevande djur: ELEFANTER. Åsskar drar massor av elefantskämt och Gabriel berättar om hur stora elefanter är, vad snabeln används till, varför det pågår illegal försäljning av elfenben och hur elefanter kan lyssna MED FÖTTERNA!

Dagens ord: hjord, elfenben, pengar under bordet


#100 162 Historien om LEGO

I dagens avsnitt berättar Gabriel historien om världens populäraste leksak: LEGO! Du får lära dig om  hur det gick till när det uppfanns, hur många legofigurer det finns i världen, vad ordet betyder, vilket som är världens högsta legotorn och massor av annat. Åsskar hittar på ett klurifaxigt sätt att slå världsrekord och Gabriel förklarar hur spädbarnsdödligheten går nedåt när ett samhälle utvecklas. 

Dessutom pratar dom om att det är okej att misslyckas och att legobitar lär oss att små saker kan göra stor skillnad! 

Dagens ord: professionell, barnsäng, spädbarnsdödlighet, lego, mikrometer


#100 161 Om konspirationsteorier, korruption och 5000 mjölkpaket

I dagens avsnitt berättar Åsskar vad han tänkt göra när (om) han får sålt en av sina dyra kylskåpsteckningar och Gabriel berättar om massor av nyheter, alltifrån ifrån stormningen av Kapitolium i Washington till Navalnyjs fängslande i Ryssland, Bobi Wines valkampanj i Uganda och coronapandemin i Sverige. Tillsammans diskuterar dom konspirationsteorier, källkritik, korruption och valfusk. Dessutom drar Åsskar digitala skämt och Gabriel berättar om världens yngsta befolkning!

Dagens ord: konspirationsteori, Qanon, källkritik, korruption, transparens, mutation