Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

151-160

Här kan du lyssna på avsnitt 151-160 av Kylskåpsradion!

#100 160 Om Åsskars födelsedag och 10 tips för bättre självkänsla

ÅSSKAR FYLLER 10 ÅR! Igen... Och han firar genom att ha den bästa dagen nånsin! Avsnittet är fyllt av skämt, sånger och hälsningar från lyssnarna och Gabriels försök att överraska Åsskar, men hans nya uppfinning sätter stopp för det. 

Utöver allt snack om Åsskars födelsedag berättar dom även 10 tips för att få en bättre självkänsla: 

1. Var snäll mot dig själv och döm inte dig själv

2. Kom ihåg att du kan inte lyckas jämt

3. Försök att inte jämföra dig med andra

4. Tänk på hur bra du är

5. Tänk på sånt som gör dig glad

6. Läs, lyssna och titta på sånt som får dig att må bra

7. Öva på att säga ja och nej

8. Testa något nytt

9. Träna och bli bra på något

10. Kramas mycket och umgås med personer du tycker om

Dagens ord: självkänsla, böner, bönor


#100 159 Om gurkakastning och avundsjuka föräldrar

Det är Åsskars födelsedagsvecka och han gör allt han kan för att det så snabbt som möjligt ska bli hans födelsedag och Gabriel försöker hjälpa till genom att lära Åsskar ett ordspråk, som han inte tycker är särskilt bra... Därefter svarar dom på frågor om mobbning och kompisar som bytt skola, pratar om tacksamhet och avundsjuka föräldrar och berättar om hur gurkakastning går till! Dessutom läser dom massor av inlägg om djur och länder. 

Dagens ordspråk: "den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"


#100 158 Om Kina

Resväskan är packad och i Åsskars gurkuzzi är det dags att åka till ett nytt land! Gabriel och Åsskar pratar om hur otroligt många människor som bor i Kina och berättar om landets största städer, dom förklarar kinesiska tecken och dialekter samt lär sig vad gurkaglass betyder på kinesiska. Dom diskuterar även kommunism och mänskliga rättigheter, berättar om drakskägg, kinamat, kinesiska tangentbord och förklarar skillnaden mellan mandarin, mandarin och mandarin. Och såklart lite om kinesiska muren, kinesiskt schack, Shanghaijarna och massa annat! 

Dagens ord: kommunism, enpartistat, Huángguā Bīngqílín 黄瓜 冰淇淋


#100 157 Om när Gabriel kastade Åsskar

Det är dags för årets första avsnitt och för första gången är den nya GURKAJINGELN med! Dessutom inleder Åsskar avsnittet med en sång om sina drömmar för 2021. Därefter svarar Åsskar och Gabriel på massor av frågor, berättar resultatet i KOMEDIFESTIVALEN, lär sig om varför Dr Gurka borde bo i Finland och diskuterar mobbning, misstag och konsekvenser. Då tar Gabriel chansen och berättar historien om när han kastade Åsskar ur bild och det inte gick riktigt som han tänkt sig... 

Dagens ord: veto, konsekvenser


#100 156 Årscoronika och KOMEDIFESTIVALEN

Äntligen går 2020 mot sitt slut och vilket år det har varit! Istället för en vanlig årsKRÖNIKA kallar Åsskar dagens avsnitt för en årsCORONIKA. Tillsammans med Gabriel blickar han tillbaka på året som gått, både i och utanför podden. De spelar upp tokiga minnen och nya låtar, läser upp inlägg och resultatet i omröstningar innan det är dags för KOMEDIFESTIVALEN 2020! Gå in på hemsidan och rösta på vilket skämt du tycker ska bli årets skämt! 

GOTT NYTT (H)ÅR 2021!!

Dagens ord: högtidligt


#100 155 EN SUPERSPÄNNANDE KLURIFAXIG UTMANING

Det är ett år sedan Europakalendern började och sedan dess har Gabriel och Åsskar pratat om 34 olika länder i podden. Idag spelar dom upp alla sångerna och Åsskar försöker lista ut vilket land det handlar om, lyssna och se hur många du känner igen! Men det är inget prov, bara EN SUPERSPÄNNANDE KLURIFAXIG UTMANING MED VÄRLDENS BÄSTA LANDSÅNGER TILL VÄRLDENS BÄSTA LYSSNARE! 

Dessutom berättar Åsskar om vad han hade gjort om han var lärare! Hahahahahaha

Dagens ord: synonym, repetition


#100 154 Om källkritik, Maradona och Åsskars palindrom

I dagens avsnitt läser Åsskar upp roliga palindrom som lyssnarna skickat in och hittar på ett eget med sitt namn! Gabriel berättar om källkritik och vinklade sanningar och vem som vann löptävlingen mellan honom och Åsskar. I "Vad händer och fötter" pratar dom om stridigheterna i Etiopien och om vem Maradona var. Dessutom visar Gabriel hur han gör när han redigerar i podden!

Dagens ord: källkritik 


#100 153 Om Kanada

I dagens avsnitt pratar Gabriel och Åsskar om världens nästa största land till ytan: Kanada! Ett land där huvudstaden är en ordvits och dom älskar hockey, donuts och lönnsirap. Gabriel berättar om köld- och värmerekord och Åsskar sjunger ännu en fantastisk sång!

Men innan dess berättar Gabriel om något tokigt som hände i veckan och Åsskar försöker räkna ut hur viktig han egentligen är för Gabriel och hur många tankar man tänker på en halvtimma. 

Dagens ord: lacrosse, lönnsav


#100 152 Om att vara blind, med Mackan Andersson

Det är dags för ännu en superspännande intervju, idag ringer Åsskar och Gabriel upp Mackan Andersson! Mackan är officer i Frälsningsarmén och kampsportsinstruktör, men för några år sedan förlorade han sin syn och i dagens avsnitt svarar han på massor av frågor från Kylskåpsradions lyssnare om detta. Bland annat berättar Mackan om hur det ser ut som han ser, hur punktskrift och röststyrda mobiltelefoner fungerar, om en bok som fyller en hel bokhylla och hans dröm om en ledarorm. 

Dagens ord: punktskrift


#100 151 Om mångfald, kultur och världens längsta experiment

Åsskar berättar om "kritik" som kommit in till podden och föreslår ett 1575 år långt avsnitt. Gabriel berättar om världens längsta experiment och musikstycket "As slow as possible" innan han förklarar vad toleransens dag är för något. Tillsammans diskuterar de kultur, mångfald och respekt för olikheter. Dessutom berättar Åsskar om sina favoriträtter från olika länder! 

Dagens ord: kultur, mångfald, UNESCO